Πρόκειται για έναν καφέ που ενώ όλοι τον ξέρουν δεν είναι και πολύ γνωστό το πώς ακριβώς φτιάχνεται. Μιλάμε για τον καφέ ristretto, που μπορεί η παρασκευή του να είναι παρόμοια με εκείνη του εσπρέσο, ωστόσο η γεύση του διαφέρει. Ας ξεκινήσουμε με τα βασικά.

Τι είναι o καφές ristretto
Ο καφές ristretto είναι ουσιαστικά εσπρέσο που ωστόσο περιέχει λιγότερο νερό. Είναι ένας μικρότερος καφές από τον εσπρέσο, καθώς είναι πιο συμπυκνωμένος με πιο πλούσια γεύση και ελαφρώς πιο γλυκός. Ένας από τους λόγους για τους οποίους ένας ristretto είναι πιο γλυκός είναι επειδή περιέχει λιγότερο νερό. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να έχει περισσότερες «αρωματικές» νότες και αυτό συμβαίνει καθώς οι γλυκές και όξινες νότες διαλύονται πρώτα ενώ οι πικρές ενώσεις διαλύονται  αργότερα.

Τι σημαίνει ristretto
Ristretto σημαίνει περιορισμένος στα ιταλικά και αναφέρεται στον περιορισμό της ποσότητας νερού που προϋποθέτει αυτός ο καφές για να παρασκευαστεί. Σημαντικό είναι κατανοήσουμε ότι ο ristretto είναι 15-20 ml και ένας εσπρέσο είναι 25-35 ml. Για να φτιάξετε εσπρέσο, χρειάζονται 20-30 δευτερόλεπτα για να δημιουργήσετε ένα σφηνάκι. Για τον ristretto, ο χρόνος είναι λίγα δευτερόλεπτα λιγότερος.

Πώς να φτιάξετε ristretto
Θα χρησιμοποιήσουμε τη δική μας μηχανή του εσπρέσο όπως πάντα. Θα τη σταματήσουμε μόλις έχουμε 15-20 ml καφέ και σε κάθε περίπτωση να μη ρέει καφές για πάνω από 20 δευτερόλεπτα.