karbonara-kolokythia-anoigma
clock icon
30'

Η καρμπονάρα αλλιώς, στη χορτοφαγική της εκδοχή

Υλικά

    Μερίδες:4

  • 400 γρ. σπαγγέτι ολικής
  • 3 κουτ. σούπας ε.π. ελαιόλαδο
  • 1 μεγάλη σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
  • 1 μέτριο κρεμμύδι, σε λεπτές φέτες
  • ½ κουτ. γλυκού πάπρικα καπνιστή
  • 1 πρέζα κύμινο
  • 1 πρέζα ρίγανη
  • 2 κολοκύθια μεγάλα, χοντροτριμμένα (χωρίς τα σπόρια)
  • 4 κρόκους αυγών
  • 4 κουτ. σούπας μυζήθρα ξερή, τριμμένη
  • αλάτι
  • μαύρο πιπέρι

Η αγαπημένη καρμπονάρα στην light, υγιεινή και άκρως καλοκαιρινή εκδοχή της. Τα σπαγγέτι ολικής άλεσης μπλέκουν γλυκά με τα κολοκυθάκια και την καπνιστή πάπρικα φέροντας στο τραπέζι μας το απόλυτο πιάτο του καλοκαιριού.

Βράζουμε τα ζυμαρικά σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας. Όσο βράζουν τα ζυμαρικά, σε ένα μεγάλο τηγάνι σε δυνατή φωτιά σοτάρουμε με 3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο το σκόρδο για 30΄΄.

Προσθέτουμε το κρεμμύδι και μόλις αρχίσει να παίρνει χρώμα, ρίχνουμε την πάπρικα, το κύμινο και τη ρίγανη. Σοτάρουμε μέχρι να μυρίσουν τα μπαχαρικά και προσθέτουμε τα κολοκύθια. Μαγειρεύουμε για 2΄-3΄ μέχρι να μαλακώσουν και αποσύρουμε το σκεύος από τη φωτιά.

Σε μια μπασίνα, χτυπάμε τους κρόκους και τη μυζήθρα. Σουρώνουμε τα μακαρόνια και κρατάμε 1 φλιτζάνι από το νερό όπου έβρασαν τα ζυμαρικά. Προσθέτουμε το μισό νερό στο τηγάνι, δίνουμε μια βράση και ρίχνουμε μέσα το σπαγγέτι καυτό και το περιεχόμενο του τηγανιού στην μπασίνα.

Ανακατεύουμε μέχρι να πάρουμε μια κρεμώδη σάλτσα. Αν χρειαστεί χρησιμοποιούμε και το υπόλοιπο νερό από το βράσιμο των ζυμαρικών. Σερβίρουμε σε πιάτα με φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι.

Styling: Τζαννής Σιφναίος - Food styling: Μάκης Γεωργιάδης - Φωτογραφίες: STUDIO LM

Διαδικασία

Βήμα 1

Βράζουμε τα ζυμαρικά σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας. Όσο βράζουν τα ζυμαρικά, σε ένα μεγάλο τηγάνι σε δυνατή φωτιά σοτάρουμε με 3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο το σκόρδο για 30΄΄.

Βήμα 2

Προσθέτουμε το κρεμμύδι και μόλις αρχίσει να παίρνει χρώμα, ρίχνουμε την πάπρικα, το κύμινο και τη ρίγανη. Σοτάρουμε μέχρι να μυρίσουν τα μπαχαρικά και προσθέτουμε τα κολοκύθια. Μαγειρεύουμε για 2΄-3΄ μέχρι να μαλακώσουν και αποσύρουμε το σκεύος από τη φωτιά.

Βήμα 3

Σε μια μπασίνα, χτυπάμε τους κρόκους και τη μυζήθρα. Σουρώνουμε τα μακαρόνια και κρατάμε 1 φλιτζάνι από το νερό όπου έβρασαν τα ζυμαρικά. Προσθέτουμε το μισό νερό στο τηγάνι, δίνουμε μια βράση και ρίχνουμε μέσα το σπαγγέτι καυτό και το περιεχόμενο του τηγανιού στην μπασίνα.

Βήμα 4

Ανακατεύουμε μέχρι να πάρουμε μια κρεμώδη σάλτσα. Αν χρειαστεί χρησιμοποιούμε και το υπόλοιπο νερό από το βράσιμο των ζυμαρικών. Σερβίρουμε σε πιάτα με φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι.

Styling: Τζαννής Σιφναίος - Food styling: Μάκης Γεωργιάδης - Φωτογραφίες: STUDIO LM