Η κουζίνα κάθε νοικοκυριού δεν αρκεί να είναι άρτια εξοπλισμένη με σύγχρονες συσκευές και με ντουλάπια γεμάτα προκειμένου να μπορεί να θεωρηθεί έξυπνη και λειτουργική στην καθημερινή οικιακή της χρήση. Η οργάνωση και η τάξη που επικρατεί σε αυτήν δρα ρυθμιστικά στη διαμόρφωση του προφίλ της και αρκεί όντως για να κάνει τις μαγειρικές μας αποστολές πολύ πιο εύκολες και γιατί όχι, ακόμα και διασκεδαστικές. Μέσα σε όλες αυτές τις χρήσιμες και βοηθητικές διαπιστώσεις τίθεται και το θέμα της οργάνωσης των ντουλαπιών μας. Και πιο συγκεκριμένα, της σωστής ταξινόμησης των τροφίμων που αποθηκεύουμε στα ράφια τους.

Σημαντική και διόλου αμελητέα κατηγορία τροφίμων που όλα τα νοικοκυριά, λίγο ως πολύ, κρύβουν στα ράφια τους, η κατηγορία με τις κονσέρβες. Κονσέρβες για τις σαλάτες μας, για την παρασκευή των σαλτσών μας, για τα σνακς στο γραφείο, ακόμα και κονσέρβες για τις απογευματινές ή βραδινές μας φρουτοσαλάτες. Όταν τα ντουλάπια είναι μικρά ή όταν ξεφεύγουμε αριθμητικά με τις προμήθειες και αναγκαζόμαστε να τις στριμώχνουμε τη μία πάνω στην άλλη, τότε ξεκινά και το μαρτύριό μας. Πού βρίσκεται η κονσέρβα με το καλαμπόκι; Γιατί θάψαμε τις κονσέρβες με τον τόνο κάτω από το ρύζι και τα όσπρια; Πότε τελείωσε η κομπόστα ανανά; Για να μη χρειάζεται, λοιπόν, να προβληματιζόμαστε κάθε φορά για την επάρκεια των κονσερβών μας, βάζουμε αμέσως τάξη στα ντουλάπια μας.

Πώς; Ακολουθώντας τις παρακάτω συμβουλές βήμα – βήμα και αφιερώνοντας στην τακτοποίηση της κουζίνας μας τόσο χρόνο όσο της αξίζει για να έχουμε και έχουμε και εμείς αργότερα το κεφάλι μας ήσυχο.

Η καθαριότητα είναι η μισή αρχοντιά

Ναι, η καθαριότητα, όπως πολύ σοφά συνηθίζει να λέει ο λαός, είναι όντως η μισή αρχοντιά, είναι όμως και η μισή δουλειά. Και αυτό γιατί όταν καλούμαστε να δουλέψουμε σε ένα περιβάλλον απαλλαγμένο από κάθε τι περιττό, καθαρό και έτοιμο να υποδεχτεί τις ιδέες μας, τότε όλα μοιάζουν -και είναι – πολύ πιο εύκολα και απλά. Επομένως, το πρώτο πράγμα που έχουμε να κάνουμε ξεκινώντας με την οργάνωση των ντουλαπιών της κουζίνας μας και την τακτοποίηση- ταξινόμηση των κονσερβών μας, είναι να τα αδειάσουμε και να ξεκινήσουμε με ένα πανάκι με μικρο ίνες, ζεστό νερό και λίγο σαπούνι να τα καθαρίζουμε.

Άλλωστε, η θέα και μόνο ενός άδειου και πεντακάθαρου ντουλαπιού από μόνη της παραπέμπει σε καμβά τον οποίο εμείς μπορούμε να “στολίσουμε” με τον τρόπο που θεωρούμε πιο αποδοτικό, πρακτικό και όμορφο. Και βεβαίως – και πάνω απ’ όλα – μη ξεχνάμε πως όπως και οι χώροι του σπιτιού μας, έτσι και τα ντουλάπια μας χρειάζονται που και που μια σχολαστική περιποίηση. Ευκαιρία, λοιπόν, για τρυφερά τετ α τετ μαζί τους!

Στον κάδο της ανακύκλωσης και ακόμα παραπέρα

Επόμενο βήμα, αφού καθαρίσουμε τα ντουλάπια μας και λίγο πριν τοποθετήσουμε μέσα σε αυτά τις κονσέρβες μας, να πετάξουμε ότι περιττό, ότι άχρηστο -ενδεχομένως ακόμα και ότι ογκώδες- πιάνει χώρο, χωρίς κανένα λόγο, στην κουζίνα μας. Καθώς απαλλάσσουμε τα ντουλάπια μας από βάζα κενά που δεν σκοπεύουμε (τουλάχιστον όχι όλα) να τα ξαναγεμίσουμε, από κονσέρβες που έχουν λήξει ή που επίσης δεν μας χρησιμεύουν σε τίποτα (παρά μόνο να πιάνουν χώρο τσάμπα), από κρυμμένες συσκευασίες τροφίμων που έχουν σκιστεί ή έχουν θαφτεί επιμελώς κάτω από μία στοίβα άλλων τροφίμων, όλα θα αρχίσουν να μοιάζουν λιγότερο αγχωτικά καθώς θα στήνουμε το σκηνικό με τις κονσέρβες μας.

Αν επίσης νιώθουμε ότι το ντουλάπι με τα τρόφιμα δεν είναι αρκετό για να φιλοξενήσει άνετα και πρακτικά τις κονσέρβες μας, μπορούμε να αδειάσουμε, αν έχουμε τη δυνατότητα φυσικά, ένα ακόμα ντουλάπι, π.χ. αυτό με τις άπειρες κούπες που σίγουρα δε τις χρειαζόμαστε όλες και που ενδεχομένως θα μπορούσαμε να τις συμπυκνώσουμε σε ένα άλλο μικρότερων διαστάσεων ντουλάπι. Αν πάλι δε θέλουμε να πετάξουμε τίποτα, μπορούμε να δωρίσουμε. Έτσι θα έχουμε κάνει και μία πράξη αγάπης στον εαυτό μας -και στο σπίτι μας- αλλά και στους άλλους!

Το αποτέλεσμα κρίνεται στον πόντο

Αφού τελειώσουμε με την άχαρη και κοπιαστική εργασία της καθαριότητας, έρχεται η ώρα της ταξινόμησης. Εκεί πρέπει να σκεφτούμε έξυπνα και λειτουργικά. Δημιουργούμε λοιπόν κλίμακες, θέσεις πάνω στις οποίες τοποθετούμε τις κονσέρβες μας με τέτοιο τρόπο ώστε να μπορούμε να έχουμε επαφή με όλες και με κάθε μια από αυτές, ξεχωριστά. Έτσι και τα ντουλάπια μας αποκτούν μία διαφορετική όψη, πιο ευχάριστη και σίγουρα πιο φιλική απέναντι σε κάθε χρήστη και ο χρόνος μας στην κουζίνα μειώνεται στο μισό καθώς τώρα δε θα χρειάζεται να σπαταλάμε ενέργεια και ώρα για να βρούμε την κονσέρβα που ψάχνουμε. Τα ράφια των ντουλαπιών μας πια θα είναι σαν μία καλοκουρδισμένη ορχήστρα, που σκορπίζει αρμονία στον χώρο (και στην ψυχολογία μας).

Στροβιλίζοντας με τη lazy Susan

Προσθέτοντας στην άκρη ενός ή περισσοτέρων ντουλαπιών, μία περιστρεφόμενη κατασκευή γνωστή και ως Lazy Susan, θα αντιληφθούμε αμέσως τη διαφορά, τόσο στην εξοικονόμηση χώρου όσο και στην πρακτικότερη αποθήκευση των κονσερβών μας. Με αυτό τον τρόπο και δεν θα χρειάζεται πλέον να στοιβάζουμε τη μία κονσέρβα πάνω από την άλλη, χτίζοντας κάθε φορά και ένα ιδιότυπο -ακόμα και επικίνδυνο- jenga από βαριά μεταλλικά κουτιά, και θα μπορούμε ανά περιστρεφόμενο δίσκο να χωράμε, με τρόπο λειτουργικό, όσο το δυνατόν περισσότερες συσκευασίες. Αν το εμβαδόν των ντουλαπιών μας, μας το επιτρέπει μπορούμε να τοποθετήσουμε περισσότερες από μία ή δύο κατασκευές lazy Susan, ώστε την πρώτη να την γεμίσουμε με κονσέρβες και την δεύτερη με γυάλινα βαζάκια μπαχαρικών. Χώρος να υπάρχει και ιδέες βρίσκονται!

Επέκταση και εκτός ντουλαπιών

Από την άλλη, αν τα ντουλάπια μας, όπως και να το κάνουμε, δεν επαρκούν ή δεν μας το επιτρέπουν να οργανώσουμε, κατά το δοκούν, το pantry με τις κονσέρβες μας, και πάλι υπάρχουν λύσεις: Επεκτείνουμε τα ψώνια μας και εκτός ντουλαπιών και πιο συγκεκριμένα τοποθετώντας τις κονσέρβες μας σε ανοιχτά ράφια προσαρτημένα στον τοίχο που και μας επιτρέπουν να βλέπουμε εύκολα, τί έχουμε και τι δεν έχουμε στην κουζίνα μας και μας απελευθερώνουν χώρο από τα κλειστά ντουλάπια μας. Συν τοις άλλοις είναι και όμορφα καθώς στην απλότητά τους, θυμίζουν και σκηνικό χωριάτικης κουζίνας.

Ταξινόμηση σε κάδους ανά κατηγορία

Μία ακόμα απόλυτα εφαρμόσιμη και απλή λύση για να τα βγάλουμε πέρα με την οργάνωση των κονσερβών μας, είναι η τοποθέτηση τους μέσα σε ειδικούς ξύλινους ή πλαστικούς κάδους, τέτοιοι που να χωρούν με ευκολία και άνεση στα ράφια των ντουλαπιών μας. Ειδικότερα, μπορούμε να χωρίσουμε τους κάδους ανά κατηγορία κολλώντας τους ετικέτες οι οποίες μας πληροφορούν για το περιεχόμενο των κονσερβών και ενδεχομένως, σε μία πιο αναλυτική βάση, για την ημερομηνία λήξης τους. Έτσι, για παράδειγμα, σε έναν κάδο μπορούμε να χωρέσουμε όλες τις κονσέρβες εκείνες με τα όσπρια, διαχωρίζοντάς τες από εκείνες με τα λαχανικά οι οποίες, άλλωστε, μπορούν ιδανικά να τοποθετηθούν σε κάποιον άλλο κάδο. Το ίδιο μπορούμε να κάνουμε και με τις κονσέρβες που περιέχουν ψάρια ή θαλασσινές λιχουδιές.