Ο Ιούνιος μπήκε, βρισκόμαστε πλέον στο καλοκαίρι και είναι η καλύτερη εποχή για αγαπημένα φρούτα και λαχανικά. Ντομάτες, μελιτζάνες, κολοκυθάκια και πιπεριές βρίσκονται στην καλύτερή τους φάση. Μαζί τους απολαμβάνουμε και βερίκοκα, κεράσια, ροδάκινα και νεκταρίνια και φυσικά καρπούζια και πεπόνια.

Αφιερωμένο στο καλοκαίρι το συνταγογραφικό μας αυτό άρθρο, βάζει στο επίκεντρο όλες τις αγαπημένες συνταγές που έχουμε ήδη ξεκινήσει να μαγειρεύουμε σπίτια μας ή που ανυπομονούμε να ξεκινήσουμε. Κάποιες πιο απλές, κάποιες πιο απαιτητικές, το σίγουρο είναι  ότι γίνονται με υλικά που είναι τώρα στην καλύτερή τους φάση, ειδικά όσο προχωράει ο μήνας και ζεσταίνει ο καιρός.

Ποια είναι τα κλασικά και αγαπημένα καλοκαιρινά πιάτα; Ας τα δούμε παρακάτω σε κλασικές εκδοχές τους και όχι μόνο.

Γεμιστά

Καλοκαίρι χωρίς γεμιστά γίνεται; Δεν γίνεται! Οι πρωταγωνίστριες του πιάτου, οι ντομάτες, είναι επιτέλους στην εποχή τους και δίνουν μοναδικά αρώματα στο μαμαδίστικο αυτό φαγητό. Φυσικά, κάποιοι προτιμούν τις πιπεριές ή και τα κολοκυθάκια ενώ εξίσου νόστιμες -αν και λιγότερο συνηθισμένες- είναι και οι γεμιστές μελιτζάνες ή οι γεμιστές πιπεριές Φλωρίνης.

Μερικά παραδείγματα:

Γεµιστά στο τσικάλι
Γεμίζουμε ντομάτες, κολοκυθάκια και αμπελόφυλλα με ρύζι και γέμιση λαχανικών και έχουμε στο τραπέζι μας ένα άκρως καλοκαιρινό και νόστιμο πιάτο.

Γεμιστές ντομάτες και πιπεριές

Τα γεμιστά είναι το πιάτο που μυρίζει καλοκαίρι και σε μεταφέρει με τα αρώματά του σε μια παραλία. Είτε τα προτιμάτε ορφανά είτε με κιμά, αποτελούν μια κατεξοχήν καλοκαιρινή comfort επιλογή.

Μουσακάς

Ο μουσακάς είναι ένα από τα πιο διάσημα πιάτα της ελληνικής κουζίνας παγκοσμίως. Είναι πεντανόστιμο καθώς συνδυάζει τις μελιτζάνες και τις πατάτες με τον κιμά αλλά και τη λαχταριστή κρεμώδη μπεσαμέλ. Κανείς δεν μπορεί να του αντισταθεί, ενώ μάλιστα κάποιοι το φτιάχνουν προσθέτοντας και άλλα καλοκαιρινά λαχανικά, όπως το κολοκυθάκι και η πιπεριά. Απαιτητικό στην παρασκευή του, πλούσιο σε θερμίδες, είναι ένα πιάτο που γευόμαστε λιγότερο συχνά και αυτό το καθιστά ακόμη πιο μοναδικό.

Και κάποιες συνταγές:

Μουσακάς κλασικός
Ο αγαπημένος μουσακάς, ένα από τα πιο εμβληματικά πιάτα της ελληνικής κουζίνας, στην κλασική του εκδοχή.

Μουσακάς με πουρέ καπνιστής μελιτζάνας
Ο εθνικός μας μουσακάς, το πιο αναγνωρίσιμο ίσως πιάτο της ελληνικής κουζίνας, σε μια νέα συνταγή με πουρέ καπνιστής μελιτζάνας που απογειώνει τη γεύση του. Ένα πιάτο που θα λατρέψουμε ξανά!

Παπουτσάκια

Δεν είναι μουσακάς, δεν είναι ιμάμ, είναι οι μελιτζάνες γεμισμένες με κιμά και από πάνω μπεσαμέλ και τυριά. Δηλαδή τα λαχταριστά παπουτσάκια.

Εδώ κάποιες συνταγές:

Μελιτζάνες παπουτσάκια: το απόλυτο καλοκαιρινό λαδερό
Το αγαπημένο μας καλοκαιρινό λαχανικό μεταμορφώνεται σε ένα πεντανόστιμο λαδερό πιάτο που συνδυάζει τη μελιτζάνα με τον κιμά. Στη συγκεκριμένη εκδοχή προσθέτουμε τραχανά αλλά και ξινομυζήθρα Κρήτης, για να απογειώσουμε τη νοστιμιά του.

Μελιτζάνες παπουτσάκια με σπιτικό πουρέ μελιτζάνας

Μπριάμ- Τουρλού

Ένα πιάτο που προκαλεί αντικρουόμενα συναισθήματα. Κάποιοι το λατρεύουν, κάποιοι το μισούν ή ενδεχομένως το θεωρούν ξενέρωτο καθώς είναι vegan πολύ πριν εμφανιστεί αυτός ο όρος. Βέβαια παντρεύεται υπέροχα με τη φέτα, αλλά μπορεί επίσης να συνδυαστεί και με ζυμαρικά ή κριθαράκι ή να συνοδεύσει όσπρια, κρεατικά ή ψάρια.

Ας δούμε κάποιες συνταγές:

Μπριαμ
Κλαικό μπριάμ με όλα τα αγαπημένα λαχανικά του καλοκαιριού. Το μυστικό για να πετύχει και να γίνει πιο λαχταριστό είναι το σοτάρισμα των λαχανικών πριν μπουν στο ταψί.

Μπριάμ με ψάρι
Ένας πολύ ιδιαίτερος συνδυασμός για όσους αγαπούν το ψάρι, που συνδυάζεται μοναδικά με τα λαχανικά εποχής.

Κοκκινιστό τουρλού με ρεβίθια
Συνδυάζουμε το νοστιμότατο τουρλού με τα θρεπτικά ρεβίθια και έχουμε ένα χορταστικό φαγητό κατσαρόλας που θα χαρούμε αυτό το καλοκαίρι.

 

Ιμάμ μπαïλντί

Από τα πιο αγαπημένα λαδερά φαγητά του καλοκαιριού με πρωταγωνιστή τις μελιτζάνες. Αν τις τηγανίσετε κιόλας πρώτα, η γεύση είναι… κολασμένη αλλά οι θερμίδες ανεβαίνουν πολύ.

Και κάποιες προτάσεις:

Ιμάμ μπαϊλντί
Μια εκδοχή του ιμάμ με ψητές και όχι τηγανητές μελιτζάνες. Εδώ μαζί με τα κρεμμύδια στη γέμιση προσθέτουμε και πιπεριές και κουκουνάρι και το πιάτο είναι φανταστικό.

Ιμάμ με φέτα
Το ιμάμ είναι από τις αγαπημένες μας συνταγές με μελιτζάνα και δεν λείπει από το τραπέζι μας κάθε καλοκαίρι. Η φέτα δένει άψογα με το πιάτο.

Καγιανάς- στραπατσάδα

Τι πιο καλοκαιρινό, τι πιο απλό και εύκολο από μια στραπατσάδα, καγιανά ή όπως αλλιώς το λένε στο δικό σας μέρος, κοινώς αυγά τηγανητά βουτηγμένα σε σάλτσα.

Ας δούμε κάποια παραδείγματα:

Καγιανάς με πιπεριές και τυριά
Η κλασική ομελέτα που φτιάχνουν στην Πελοπόννησο και περιέχει κρεμμύδι και ντομάτες, σε αντίθεση με τη στραπατσάδα που είναι μόνο με αυγά και ντομάτες. Προσθέσαμε πιπεριές και τυριά για να τον εμπλουτίσουμε σε χρώμα και γεύση.

Καγιανάς, ο ελληνικός
Με τόσο απλά υλικά, έχουμε το τέλειο γευστικό αποτέλεσμα. Το μπούκοβο δίνει άλλη δυναμική στο πιάτο!