Η Πρωτομαγιά φέτος έπεσε μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα, γι αυτό και αποφασίστηκε να μεταφερθεί η αργία την Τρίτη του Πάσχα, δίνοντάς μας λίγη ακόμη ανάσα από τη δουλειά. Οπότε αν δεν προλάβατε να… πιάσετε τον Μάη στην αρχή του μήνα, μπορείτε σήμερα να το κάνετε. Η μέρα είναι ιδανική για χαλαρά καλέσματα στο σπίτι, χωρίς ωστόσο να κουραστείτε, καθώς πολύς κόσμος αύριο επιστρέφει στο κανονικό του πρόγραμμα, εκτός από τους τυχερούς που έχουν πάρει άδεια.

Τι να ετοιμάσετε για χαλαρά καλέσματα στο σπίτι; Ιδέες με υλικά που έχετε στο σπίτι και που μπορείτε να εκμεταλλευτείτε δημιουργικά αλλιώς.

Τα αυγά του Πάσχα σε… νέες περιπέτειες

Σε όλα τα σπίτια υπάρχουν βαμμένα αυγά που περίσσεψαν από το Πάσχα και δεν ξέρουμε πώς να τα εκμεταλλευτούμε. Το πιο απλό είναι να τα εντάξουμε σε μια σαλάτα. Ας δούμε μερικές ιδέες:

Αυγά πασχαλινά σερβιρισμένα με μαγιονέζα και ρώσικη σαλάτα
Εύκολος τρόπος για να σερβίρετε τα αυγά σας χωρίς να κουραστείτε καθόλου! Τα κόβετε, τα βάζετε σε μια πιατέλα και έχετε τη ρώσικη ως ντιπάκι.

Αυγά Mimosa
Μια παραδοσιακή γαλλικά συνταγή που μπορεί να γίνει εύκολα με τα αυγά που μας περίσσεψαν από το πασχαλινό τραπέζι.

Και αν θέλετε περισσότερες συνταγές με αυγά, σας έχουμε εδώ τι μπορείτε να κάνετε με τα αυγά που σπάσατε το πάσχα και δεν θέλετε να τα πετάξετε.

Πίτες και πιτάκια

Μια ωραία ιδέα για να εκμεταλλευτούμε τα περισσεύματα από το πασχαλινό τραπέζι είναι να τα κάνουμε πίτες ή πιτάκια. Τα πράγματα είναι και εδώ απλά. Δεν χρειάζεται να κουραστούμε πολύ και να ανοίγουμε φύλλο. Με έτοιμο φύλλο ή τορτίγιες και αραβικές, τα πράγματα γίνονται πολύ απλά! Εννοείται ότι μπορούμε να βάλουμε στο παιχνίδι και χορταρικά εποχής για να παίξουμε σε πιο χορτοφαγικό έδαφος.

Μερικές ιδέες:

Κρεατόπιτα με αρνί πασχαλινό
Μια λαχταριστή πίτα που αξιοποιεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το αρνί ή το κατσίκι που περρίσεψε. Βάλτε τα κατάλληλα τυριά για να απογειώσετε τη γεύση της.

Και αν θέλετε  περισσότερες συνταγές,  σας δίνουμε μερικές ιδέες για παραδοσιακές συνταγές από διάφορες περιοχές της Ελλάδας, της Κύπρου και της Μικρασίας

Όχι άλλο… κάρβουνο

Αν ψήσατε το Πάσχα και τρώγατε ψητά δυο μέρες, είναι η ευκαιρία για μια ανάπαυλα. Ωστόσο, αφού η μέρα είναι γιορτινή και σήμερα, μπορείτε να φτιάξετε μερικά μεζεδάκια που γίνονται εύκολα στο τηγάνι.

Για να δούμε κάποιες ιδέες:

Λουκάνικα τυλιχτά με μπέικον
Δεν είναι ο πιο υγιεινός συνδυασμός που θα μπορούσαμε να σκεφτούμε. Το αντίθετο θα λέγαμε. Ωστόσο είναι πεντανόστιμα, εύκολα και θέλουν παρέα για να μοιραστείτε την… αμαρτία!

Χοιρινή Τηγανιά

Ο απόλυτος μεζές που ετοιμάζεται εύκολα και συνοδεύει τέλεια την μπιρίτσα σας χωρίς να χρειάζονται πολλές προετοιμασίες και κούραση. Οι τηγανητές πατάτες τη συνοδεύουν σχεδόν… αναγκαστικά!

Πρασοτηγανιά
Ιδανικό μεζεδάκι για τσίπουρο, με καλή παρέα. Γίνεται εύκολα και τρώγεται γρήγορα.

Σπετζοφάι
Αν έχετε κανένα λουκάνικο από το χωριό σας και περίσσεψε από τα ψησίματα των προηγούμενων ημερών, τότε μπορείτε να το κάνετε ένα λαχταριστό σπεντζοφάι. Για περισσότερες εντάσεις, προσθέστε και κόκκινη και πράσινη πιπεριά αλλά και λίγη καυτερή.

Κεφτεδάκια σε διάφορες εκδοχές

Εδώ μπορείτε να παίξετε πολύ. Αν δεν θέλετε πάλι κρέας, μπορείτε να επιλέξετε κιμά κοτόπουλου ή γαλοπούλας. Και φυσικά υπάρχουν και οι εντελώς vegan επιλογές όπως τα ρεβίθια ή οι φακές.

Κεφτεδάκια με πατάτες
Ένα από τα πιο comfort και μαμαδίστικα φαγητά που λατρεύουν μικροί και μεγάλοι! Ιδανικό για παρείστικες συνάξεις.

Κεφτεδάκια γαλοπούλας
Αν θέλετε κάτι πιο ελαφρύ για αυτήν την ημέρα τότε επιλέξτε κιμά κοτόπουλου ή γαλοπούλας. Και φυσικά αντί να τα τηγανίσετε μπορείτε να τα βάλετε στη λαδόκολλα στον φούρνο ή στη φριτέζα αέρος.

Ρεβιθοκεφτέδες
Τα ρεβίθια πέρα από ένα πολύ νόστιμο και αρκετά αγαπητό όσπριο, γίνονται και τέλεια κεφτεδάκια!

Και φυσικά το απόλυτο συνοδευτικό

Οι τηγανητές πατάτες πάνε με όλα και ταιριάζουν σε όλες τις περιστάσεις. Αν δεν θέλετε να τηγανίζετε, έχετε δυο επιλογές: είτε να κάνετε τις πατάτες στον φούρνο (μπορείτε να βάλετε μεγαλύτερη ποσότητα αλλά θέλει αρκετό χρόνο στο ψήσιμο ενώ όσο νόστιμες και να βγουν, υστερούν γευστικά) είτε στη φριτέζα αέρος (κοντινό αποτέλεσμα με το τηγανητό και πιο υγιεινό και εύκολο).

Μερικές ιδέες για το πώς να τις φτιάξετε:

Οι τηγανητές πατάτες 3 σταδίων
Η μέθοδος για τέλειες τηγανητές πατάτες τριών σταδίων που θα βγούν τραγανές απ’ έξω και μαλακές από μέσα, προϋποθέτει μια φριτούρα, δηλαδή μια κατσαρόλα με διχτάκι. Αν την έχετε, προχωρήστε στην εκτέλεση!

 

Πατάτες τηγανητές στη φριτέζα αέρος: το κόλπο για να γίνουν σούπερ τραγανές
Ένα έξτρα βηματάκι, θα δώσει το πιο τραγανό και νόστιμο αποτέλεσμα στις πατάτες σας, κάνοντάς τες να μοιάζουν εντελώς με τηγανητές

Με τι να τα συνοδεύσετε; Ο καιρός θέλει ουζάκι ή μπιρίτσα, αλλά αν είστε πιο φίλοι του κρασιού μπορείτε να επιλέξετε ένα ροζέ ή ένα αρωματικό λευκό.

Και το γλυκό

Αν θέλετε να κλείσετε γλυκά το γεύμα σας, τότε θα προτείναμε κάτι ελαφρύ και δροσερό. Ένα τσιζκέικ με βάση από πασχαλινά κουλουράκια, ελαφρύ τυρί κρέμα και φράουλες από πάνω, θα ήταν το ιδανικό γλυκό τελείωμα της γιορτινής ατμόσφαιρας!