Η μέθοδος για τέλειες τηγανητές πατάτες τριών σταδίων που θα βγούν τραγανές απ’ έξω και μαλακές από μέσα, προϋποθέτει μια φριτούρα, δηλαδή μια κατσαρόλα με διχτάκι.
Υλικά
- Μερίδες: 2
- 3 πατάτες με τη φλούδα, πλυμένες
- 1 λίτρο κλασικό ελαιόλαδο (ραφινέ)
- αλάτι και ανθό αλατιού
Διαδικασία
Βήμα 1
Βράστε τις πατάτες: Στη χύτρα βράστε τις πατάτες σε ελαφρά αλατισμένο νερό για 10 λεπτά. Βγάλτε τες και αφήστε τες να κρυώσουν ίσα-ίσα ώστε να μπορείτε να τις πιάσετε.
Βήμα 2
Κόψτε και αγριέψτε εξωτερικά τις πατάτες: Κόψτε τις πατάτες στο μέγεθος που θέλετε και βάλτε τες σε μεταλλικό σουρωτήρι. Γυρίστε τες κυκλικά ώστε με την τριβή να κάνουν γρέζια, να αγριέψει η επιφάνειά τους.
Βήμα 3
Τηγανίστε τις πατάτες σε χαμηλή θερμοκρασία: Βάλτε ελαιόλαδο κλασικό στη φρυτούρα, να φτάνει μέχρι τη μέση περίπου. Ακουμπήστε το μεταλλικό δίχτυ πάνω της. Ανάψτε το μάτι στη πιο δυνατή ένταση και περιμένετε μέχρι το λάδι να φτάσει στους 160°C περίπου. Με το που θα βάλετε τις πατάτες στο δίχτυ και θα το κατεβάσετε μέσα στο λάδι, η θερμοκρασία του λαδιού σε δυο λεπτά θα πέσει στους περίπου 120°-130°C και έτσι θα σιγοτηγανιστούν για περίπου 12-15 λεπτά (ανάλογα με τις πατάτες), μέχρι να μειωθούν στο ελάχιστο οι φυσαλίδες ατμού και οι πατάτες να πάρουν χρώμα. Τότε σηκώστε το δίχτυ με τις πατάτες πάνω απ’ το λάδι. Οι πατάτες είναι σωστά ψημένες μέσα αλλά ακόμη δεν είναι επαρκώς τραγανές απ’ έξω.
Βήμα 4
Ολοκληρώστε το τηγάνισμα σε υψηλή θερμοκρασία: Όταν το λάδι μείνει στο μάτι χωρίς τις πατάτες μέσα θα ξανανεβάσει θερμοκρασία. Αφήστε το να φτάσει περί τους 180°C για να γίνει το τελικό τηγάνισμα που θα κάνει το εξωτερικό τους τραγανό. Ξανακατεβάστε το δίχτυ μέσα στο καυτό λάδι και αφήστε τες περίπου 2 λεπτά μέχρι να πάρουν βαθύ χρυσαφί χρώμα. Ανεβάστε το δίχτυ και σβήστε το μάτι.
Βήμα 5
Σερβίρετε με ανθό αλατιού από πάνω.