Το δεντρολίβανο είναι το γενναιόδωρο αρωματικό που συγκεντρώνει όλα τα αρώματα της γης και του δάσους, συμπυκνωμένα σε ένα βελονοειδές φυλλαράκι που στην όψη σου θυμίζει έλατο. Ένα απ’ τα πιο κλασικά αρωματικά της Mεσογείου, με ισχυρή προσωπικότητα, αγαπά όλων των ειδών τις παρασκευές, και το συναντάμε ως βασικό στοιχείο σε πολλές και διαφορετικές συνταγές.

Κλασικό ταίριασμα με το δεντρολίβανο είναι το αρνί στο φούρνο, όπου συχνά μπαίνει μαζί με μια σκελίδα σκόρδο, αλατοπίπερο και ενδεχομένως μουστάρδα (σκόνη ή και υγρή), σε μικρές τρύπες που κάνουμε στο ίδιο το ψαχνό. Αντίστοιχη πρακτική εφαρμόζουμε και σε μεγάλα κομμάτια χοιρινού που θα ψήσουμε στο φούρνο.

Στο μοσχάρι αν και ταιριάζει, οι φορές που το δεντρολίβανο θα είναι το βασικό αρωματικό είναι σαφώς λιγότερες. Αλλά στο κοτόπουλο είτε ψητό στο φούρνο είτε σε κατσαρόλα ο συνδυασμός είναι πάλι ιδανικός. Και βέβαια ο συνδυασμός δεντρολίβανου με τις συνοδευτικές πατάτες φούρνου σε οποιαδήποτε συνταγή είναι απολύτως ταιριαστός.

Μάλιστα, υπάρχει μια εξαιρετικά απλή γαλλική συνταγή για πατάτες με δεντρολίβανο που λατρεύω να κάνω σπίτι, η οποία που ονομάζεται πατάτες ριζολέ. Εκεί οι πατάτες κόβονται σε μικρά κυβάκια και ψήνονται είτε στο φούρνο ή και σε τηγάνι, με ελαιόλαδο, σκόρδο και βέβαια δεντρολίβανο, για να γίνουν τραγανές και όμορφα αρωματικές, καθώς τα αρώματα του δεντρολίβανου τα παίρνει το ίδιο το λάδι.

Το άλλο απόλυτο ταίριασμα στο δεντρολίβανο είναι τα πάσης φύσεως μανιτάρια. Νομίζω σε όλες μου τις συνταγές με μανιτάρια, χωρίς καν να το σκεφτώ, επιλέγω δεντρολίβανο ως το βασικό μου αρωματικό, καθώς θεωρώ πως μοιράζεται με τα μανιτάρια τα γήινα αρώματα δάσους, αλλά με εντελώς συμπληρωματικό τρόπο.

Βρίσκω ενδιαφέρον ότι το γήινο δεντρολίβανο ταιριάζει και με ψάρι ή και θαλασσινά, όπως χτένια ή γαρίδες. Γενικά το δεντρολίβανο ταιριάζει απόλυτα με σκόρδο, λεμόνι, λευκό κρασί είτε με ελαιόλαδο, είτε με βούτυρο. Πολύ ενδιαφέρον είναι να φτιάξει κανείς αρωματικό βούτυρο με σκόρδο και δεντρολίβανο, ως «ορεκτικό» πριν το γεύμα, απλά λιώνοντας το βούτυρο με ένα πιρούνι σε θερμοκρασία δωματίου και αναμιγνύοντας τα αρωματικά υλικά μέσα του.

Συστήνω να χρησιμοποιείτε πάντα φρέσκο δεντρολίβανο, είτε από γλάστρα που εύκολα μπορείτε να έχετε στη βεράντα ή κόβοντάς το στους δρόμους ή κήπους που υπάρχει σε αφθονία στα προάστια ή σε πλατείες, ή σε έτοιμη συσκευασία. Το δεντρολίβανο στη φρέσκια του μορφή είναι πιο στρογγυλό αρωματικά, σε σχέση με την αποξηραμένη και τα αρώματά του διατηρούνται σε όλη τη διάρκεια του μαγειρέματος, οπότε μπορείτε να το βάζετε απ’ την αρχή σε φαγητά κατσαρόλας, την ίδια στιγμή που σοτάρετε λαχανικά.

Σε σχέση με τα άλλα αρωματικά, το δεντρολίβανο ταιριάζει πολύ με το θυμάρι και τη δάφνη. Μπορεί να συνδυαστεί με μαϊντανό, ενώ σίγουρα δεν ταιριάζει με άνηθο. Γενικά, η έντονη προσωπικότητά του καλύπτει τις ανάγκες μιας συνταγής χωρίς να χρειάζεται ενίσχυση από κάτι άλλο.

Αξίζει λοιπόν να βάλετε μία ωραία γλάστρα δεντρολίβανο στη βεράντα σας, αρκεί να τη βλέπει ήλιος και ας την ποτίζετε μια στις τόσες. Πέρα από νόστιμο, είναι και όμορφο!

Δείτε και μερικές σχετικές συνταγές:

Φέτες κρανιού με ρατατούιγ λαχανικών στο τηγάνι
Η συνταγή είναι εξαιρετικά απλή και εντυπωσιακά νόστιμη. Στην ουσία πρόκειται για δύο παράλληλες παρασκευές σε δυο τηγάνια. Στο ένα τηγάνι σοτάρονται και μελώνουν για ένα 20λεπτο ανάμεικτα λαχανικά κομμένα σε μικρά κυβάκια, που τα ονοματίζουμε ρατατούιγ, μια και προσομοιάζουν στο αντίστοιχο γαλλικό πιάτο. Στο άλλο τηγάνι ψήνονται σε λίγο λάδι οι φέτες του κρανιού για ένα πεντάλεπτο. Και η σύνθεση των δύο γίνεται στο πιάτο. Πανεύκολο πιάτο και έτοιμο σε μισή ώρα.

Πατάτες ριζολέ
Μια πολύ εύκολη γαλλική συνταγή για πατάτες που ταιριάζει με οποιοδήποτε ψητό κρεατικό ή κοτόπουλο ή ένα πιάτο με αυγά αντικαθιστώντας επάξια τις κλασικές τηγανητές.

Χοιρινό μπούτι φούρνου με μουστάρδα και μανιτάρια
Η συνταγή είναι γαλλική (rouelle de porc à la moutarde) και συνδυάζει δύο υλικά που δένουν με το χοιρινό. Τη μουστάρδα Dijon al’ ancienne (δηλαδή με σιναπόσπορο) και τα μανιτάρια που ψήνονται μαζί με το κρέας και στο τέλος δένουν με κρέμα γάλακτος. Η ποιότητα της μουστάρδας είναι αναπόσπαστο στοιχείο της επιτυχίας της συνταγής.

Κοτόπουλο Σασέρ (Chasseur)
Το κοτόπουλο Chasseur (του κυνηγού) , είναι μια κλασική γαλλική συνταγή για κοτόπουλο με μανιτάρια σε πυκνή σάλτσα, που συνδέεται με την ιταλική cacciatore. Σύμφωνα με τον μύθο, όταν οι κυνηγοί γυρνούσαν σπίτι στο δρόμο μάζευαν και μερικά μανιτάρια που θα χρησιμοποιούσαν στη συνέχεια στη μαγειρική. Το κοτόπουλο Σασέρ είναι μια σχετικά εύκολη αλλά εντυπωσιακά νόστιμη συνταγή με έντονο χαρακτήρα, που σηκώνει καλό κρασί και καλή παρέα να την απολαύσεις.

Ριγκατόνι με σάλτσα Μανιταριών Shiitake (λεντινούλα)
Τα μανιτάρια Shiitake, με το παιχνιδιάρικο όνομα λεντινούλα (Lentinula edodes), είναι ο μεγάλος πρωταγωνιστής αυτής της συνταγής καθώς συνδυάζουν τη βαθιά μανιταρένια γεύση με πλούσια αρώματα με τη σφριγηλή, τραγανή υφή του φρέσκου μανιταριού, όταν σοταριστεί με τέχνη.