Οι λαχανοντολμάδες είναι ένα κλασικό μαμαδίστικο φαγητό που «παντρεύει» αρμονικά και μοναδικά τον κιμά με το λάχανο, που είναι τώρα στην εποχή του. Αγαπημένο comfort food, που το βρίσκουμε περισσότερο σε εκδοχή με αυγολέμονο, αλλά γίνεται και κοκκινιστό. Η κλασική συνταγή είναι σχετικά μπελαλίδικη, γι’ αυτό και σας την προτείνουμε για το Κυριακάτικο τραπέζι, που έχουμε περισσότερο χρόνο για μαγείρεμα και θέλουμε να φάμε κάτι πιο ξεχωριστό.
Εμείς συγκεντρώσαμε για εσάς εκτός από τις κλασικές εκδοχές αρκετές παραλλαγές τους, αλλά και συνταγές από τη Θεσσαλονίκη, καθώς και προτάσεις χωρίς κιμά, για όσους αποφεύγουν το κρέας ή αναζητούν κάτι πιο ελαφρύ. Αρκετές από τις εναλλακτικές προτάσεις ετοιμάζονται πιο εύκολα και γρήγορα, οπότε θα μπορούσαν να ετοιμαστούν και μια καθημερινή.
Μερικά μυστικά:
Ο Δημήτρης Παπαζυμούρης, δημιουργός του ιστολογίου Cucina Caruso, δίνει κάποια tips που αναβαθμίζουν γευστικά την κλασική συνταγή. Χρησιμοποιεί μόνο μοσχαρίσιο κιμά από κιλότο, καθώς και μακρύκκοκο ρύζι parboiled, αντί για το τύπου Καρολίνα που συνηθίζεται. Επίσης, βάζει καρότο σε ροδέλες ανάμεσα στις στρώσεις των ντολμάδων, για έξτρα γεύση και χρώμα.
Ο Άκης Πετρετζίκης χρησιμοποιεί φρέσκα μυρωδικά όπως άνηθο, δυόσμο και μαϊντανό και κρατάει τα κοτσάνια τους, τα οποία βάζει στον πάτο της κατσαρόλας, μαζί με μερικά φύλλα από το βρασμένο λάχανο (τα πιο μικρά ή σπασμένα). Για το σερβίρισμα, προτείνει έξτρα ψιλοκομμένο άνηθο, ελαιόλαδο, φέτες από λεμόνι και πιπέρι.
Οι κλασικές εκδοχές
Λαχανοντολμάδες αυγολέμονο
Η Γιώτα Κουφαδάκη από την πολυβραβευμένη Μπουκαδούρα της Χαλκιδικής μας δίνει τη συνταγή για το αγαπημένο της πιάτο, με πρωταγωνιστή το λάχανο που είναι τώρα στην εποχή του!
Λαχανοντολμάδες αυγολέμονο
Οι λαχανοντολμάδες είναι ένα φαγητό συγκλονιστικά νόστιμο! Ιδανικό για το κυριακάτικο-και όχι μόνο-τραπέζι σας. Δείτε την κλασική συνταγή της Γεωργίας Κοφινά.
Οι παραλλαγές
Λαχανοντολμάδες με γέμιση από κιμά και λουκάνικο
Και τι λαχανοντολμάδες! Με σούπερ γέμιση που εκτός από κιμά, ρύζι και μυρωδικά, περιέχει ακόμη λουκάνικο ψιλοκοκομμένο, κουκουνάρι και σταφίδες. Δοκιμάστε οπωσδήποτε τη συνταγή!
Λαχανοντολμάδες με καστανό ρύζι και καπνιστό χοιρινό
Ο Ανδρέας Λαγός μας δίνει μια ξεχωριστή εκδοχή των λαχανοντολμάδων, που γίνεται με καστανό ρύζι και καπνιστό χοιρινό για ακόμα πιο νόστιμο αποτέλεσμα. Συνοδεύονται ιδανικά με μια αρωματική σως γιαουρτιού.
Λαχανοντολμάδες με κρέμα λεμονιού
Μπελαλίδικο φαγητό όπως θα έλεγαν οι παλιές αλλά ο Λάμπρος Βακιάρος το κάνει παιχνιδάκι σερβίροντας τους λαχανοντολμάδες του με μια αρωματική κρέμα λεμονιού χάρμα ομορφιά! Και η πάπρικα από πάνω δίνει χρώμα και χάρη!
Λαχανοντολμάδες ατύλιχτοι
Ο Γιώργος Δημητρακόπουλος μας δίνει την πιο εύκολη εκδοχή τους, αφού δεν χρειάζονται τύλιγμα. Οπτικά θυμίζουν γιουβαρλάκια. Στη γεύση, όμως, θα είναι σαν να τρώτε τους κλασικούς λαχανοντολμάδες.
Λαχανοντολμάδες με τρία είδη κιμά
Πεντανόστιμοι λαχανοντολμάδες με τρεις διαφορετικούς κιμάδες και φίνα κρέμα αβγολέμονο, που ταιριάζουν πολύ και στο γιορτινό τραπέζι, από τον Σωτήρη Ευαγγέλου.
Λαχανοντολμάδες με ξινόχοντρο
Οι λαχανοντολμάδες στην πιο… περιποιημένη εκδοχή τους, όπως μας τους προτείνει ο Ηλίας Μαμαλάκης.
Λάχανο γεμιστό με κιμά και γραβιέρα πικάντικη
Εδώ, η Ντίνα Νικολάου μας έχει μία διαφορετική και πραγματικά εντυπωσιακή εκδοχή των λαχανοντολμάδων. Θέλει λίγη προσοχή στο μοντάρισμα, ώστε να πετύχετε το σχήμα, το αποτέλεσμα όμως θα σας δικαιώσει.
Οι θεσσαλονικιώτικες εκδοχές
Γιαπράκια Θεσσαλονίκης
Οι λαχνοντολμάδες συστήνονται ως σαλονικιώτικα γιαπράκια σε μία από τις πιο αρωματικές εκδοχές τους.
Λαχανοντολμάδες Θεσσαλονίκης με ντομάτα
Λαχανοντολμάδες με ντομάτα, που φέρνουν άρωμα Θεσσαλονίκης. Μία λαχταριστή συνταγή, που μένει αξέχαστη.
Οι συνταγές χωρίς κιμά
Λαχανοντολμάδες με τραχανά, μάραθο και λεμονάτη σάλτσα
Το τι γεύση δίνει ο τραχανάς σε αυτούς τους λαχανοντολμάδες δεν λέγεται. Και η αρωματική σάλτσα από πάνω είναι μεγαλείο.
Λαχανοντολμάδες με διάφορα χόρτα
Μία διαφορετική συνταγή για λαχανοντολμάδες, που θα απολαύσουν ιδιαίτερα όσοι αποφεύγουν να καταναλώνουν κρέας.