Είναι ένα από τα κορυφαία πιάτα της «κουζίνας της θαλπωρής», που τώρα που κρυώνει ο καιρός είναι ότι πρέπει για το Κυριακάτικο τραπέζι μας. Η λέξη γιουβαρλάκια προέρχεται από την τούρκικη λέξη yuvarlak, που σημαίνει στρογγυλό, σφαιρικό. Η κλασική αγαπημένη συνταγή της μαμάς ή της γιαγιάς μας τα θέλει ντυμένα με αυτή την παχύρρευστη σάλτσα αυγολέμονο, που προσωπικά λατρεύω, ενώ άλλοι τα προτιμούν ως σούπα, πάλι με αβγολέμονο.
Ακόμα και το αγγλικό site independent.co.uk εκθείασε τα γιουβαρλάκια πρόσφατα σε άρθρο του λέγοντας ότι «ο πιο ωραίος και comfort τρόπος να απολαύσεις τα κεφτεδάκια είναι να τα βάλεις μέσα σε ζωμό μετατρέποντάς τα ουσιαστικά σε γιουβαρλάκια. Το αυγολέμονο είναι εκείνο που δίνει όλη τη γεύση στο πιάτο: κάθε πιρουνιά είναι πλούσια σε νοστιμιά». Δείτε τη συνταγή που προτείνουν εδώ.
Από εκεί και πέρα υπάρχουν παραλλαγές για όσους δεν προτιμούν τις όξινες γεύσεις και τα θέλουν κοκκινιστά, για όσους δεν αγαπούν το κρέας οπότε υπάρχουν εκδοχές με κοτόπουλο ή ψάρι, ακόμη και με θαλασσσινά. Επίσης, υπάρχουν εναλλακτικές προτάσεις που αντί για ρύζι χρησιμοποιούν κριθαράκι ή πλιγούρι. Γι’ αυτό, όπως πάντα, εμείς σας έχουμε συνταγές για όλα τα γούστα.
Μυστικά επιτυχίας
– Για να μη διαλυθούν τα κεφτεδάκια, όπως βράζουν μέσα στην κατσαρόλα, μπορείτε να τα πλάσετε αρκετή ώρα πριν τα μαγειρέψετε και να τα βάλετε στο ψυγείο να σφίξουν. Σε αυτή την περίπτωση θα τα αφήσετε να πάρουν τη θερμοκρασία περιβάλλοντος πριν τα ρίξετε στο ζουμί.
– Ένα άλλο μυστικό για να μη διαλύονται τα κεφτεδάκια είναι να προσθέσετε λίγο χοιρινό κιμά στον μοσχαρίσιο και να τα πλάσετε πολύ καλά.
– Καλό είναι τα κεφτεδάκια να έχουν το ίδιο μέγεθος, για να βράσουν ομοιόμορφα και στον ίδιο χρόνο. Για να το πετύχετε αυτό μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα κουτάλι της σούπας για μέτρο, ή να τα ζυγίζετε πριν τα πλάσετε. Πρέπει να είναι περίπου 30γρ.
– Πριν βάλουμε τα κεφτεδάκια να βράσουν τα αλευρώνουμε. Αυτό θα κάνει τη σάλτσα να έχει πιο παχύρρευστη υφή.
– Μόλις ρίξουμε το αυγολέμονο στην κατσαρόλα δεν ανακατεύουμε, αλλά ανακινούμε το σκεύος αριστερά – δεξιά, σβήνουμε το μάτι και σκεπάζουμε με καπάκι. Αφήνουμε έτσι για 5-10 λεπτά, να «ξεκουραστεί» το φαγητό και να ολοκληρωθεί το μαγείρεμα.
Οι κλασικές συνταγές
Γιουβαρλάκια σούπα
Η Ιωάννα Σταμούλου φτιάχνει τη σούπα που μπορεί να σε κάνει να χαμογελάς σε κάθε κουταλιά.
Γιουβαρλάκια με σάλτσα αβγολέμονο
Από την άλλη ο Ηλίας Μαμαλάκης φτιάχνει τη δική του εκδοχή και τα σερβίρει με πλούσια σάλτσα αβγολέμονο και λίγη πάπρικα.
Οι παραλλαγές
Η food blogger Εύα Μονοχάρη, μαγειρεύει τα γιουβαρλάκια με 4 ανατρεπτικούς τρόπους:
Γιουβαρλάκια κοκκινιστά αυγολέμονο
Μπορεί να ακούγεται περίεργος συνδυασμός, η σάλτσα ντομάτας με το αυγολέμονο, αλλά μια δοκιμή θα σας πείσει ότι είναι πολύ νόστιμα και έτσι.
Γιουβαρλάκια με κριθαράκι
Εδώ το αγαπημένο πιάτο σε παραλλαγή με κριθαράκι αντί για ρύζι.
Γιουβαρλάκια μπακαλιάρου σούπα
Σε αυτή την περίπτωση μικροί και μεγάλοι θα φάνε ευχάριστα ψάρι χωρίς να το καταλάβουν!
Γιουβαρλάκια με κιμά κοτόπουλου και τραχανά
Για όσους προτιμούν τα πουλερικά από το κόκκινο κρέας, αυτή η εκδοχή είναι ότι πρέπει, πολύ δυναμωτική και χορταστική.
Ακόμη:
Λαχανοντολμάδες ατύλιχτοι
Ο Γιώργος Δημητρακόπουλος φτιάχνει ντολμάδες χωρίς να τους τυλίξει σε λάχανο, οπότε η εκδοχή αυτή μοιάζει πολύ με «πειραγμένα» ντολμαδάκια.
Γιουβαρλάκια θράψαλο
Ο Γρηγόρης Χέλμης πρωτοπορεί, μεταμφιέζοντας τα γιουβαρλάκια σε θαλασσινό πιάτο.
Canederli alla tirolese, αλλιώς ιταλικά γιουβαρλάκια
Ο Πάνος Ιωαννίδης μας συστήνει τα ιταλικά γιουβαρλάκια, ελαφρώς «πειραγμένα».
Αρωματική σούπα με γιουβαρλάκια από πλιγούρι
Η Γεωργία Κοφινά βάζει στα γιουβαρλάκια της πλιγούρι αντί για ρύζι, δίνοντάς τους ξεχωριστή γευστική διάθεση.
Τέλος, ο Άκης Πετρετζίκης παίζει και στις δύο κατηγορίες αφού φτιάχνει τα γιουβαρλάκια αβγολέμονο και στην κλασική τους εκδοχή, αλλά και με σάλτσα γιαουρτιού. Στην πρώτη περίπτωση, για έξτρα νοστιμιά και άρωμα τα βάζει να σιγοβράσουν σε κατσαρόλα με νερό προσθέτοντας φλούδες λεμονιού, φύλλα δάφνης και ζωμό λαχανικών. Προτείνει να τα σερβίρετε με φέτα, ψωμί, ελαιόλαδο, ρίγανη και πιπέρι.
Στην παραλλαγή με τη σάλτσα γιαουρτιού, εκτός από στραγγιστό γιαούρτι προσθέτει χυμό λεμονιού, άνηθο, αλατοπίπερο και ζωμό από το βράσιμο.