Οι κορυφαίοι οινοποιοί του βορειοελλαδίτικου αμπελώνα την Κυριακή, 3 Φεβρουαρίου, κατεβαίνουν στην Αθήνα στο ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία. Ως τότε όμως συμβαίνουν και παράλληλες εκδηλώσεις πάντα με επίκεντρο το κρασί στην πόλη μας…
Για μια ακόμα χρονιά, οι «Οίνοι Βορείου Ελλάδος» θα παρουσιάσουν μερικές από τις πιο αντιπροσωπευτικές ποικιλίες της χώρας, γηγενείς και διεθνείς, τους οποίους θα μπορούν να δοκιμάσουν οι επισκέπτες της εκδήλωσης. Το «παρών» στα τραπέζια γευσιγνωσίας θα δώσουν οίνοι και αποστάγματα που αποτέλεσαν πρότυπα, δημιούργησαν στυλ και καθόρισαν την πορεία του ελληνικού οίνου στην Ελλάδα και το εξωτερικό όπως επίσης και οίνοι λευκοί, orange, ροζέ, ερυθροί, αφρώδεις, ημιαφρώδεις, ξηροί, ημίξηροι, γλυκείς αλλά και αμπελοοινικά αποστάγματα, διπλής απόσταξης και παλαιωμένα. Νέες ετικέτες, πειραματικά κρασιά, φρέσκα και παλαιών σοδειών, του τρύγου του 2018 αλλά και όσα από τις προηγούμενες χρονιές έχουν μόλις κυκλοφορήσει, είναι επίσης μερικές ενδιαφέρουσες παρουσίες που οι λάτρεις του είδους θα έχουν την ευκαιρία να δοκιμάσουν.
Στα ΒορΟινά φέτος επίσης συμμετέχουν ο «Διεθνής Διαγωνισμός Οίνου & Αποσταγμάτων Θεσσαλονίκης» με γευστική δοκιμή βραβευμένων οίνων και αποσταγμάτων από τον 18ο Δ.Δ.Ο.Α.Θ. Και ο εκπαιδευτικός οργανισμός WSPC.
Τα οινοποιεία-μέλη της ένωσης «Οίνοι Βορείου Ελλάδος» που συμμετέχουν στα ΒορΟινά ανά οινική διαδρομή σύμφωνα με τις οινοπαραγωγικές περιοχές στον χάρτη των Δρόμων του Κρασιού της Βορείου Ελλάδος είναι τα εξής:
Διαδρομή του Κρασιού των θεών του Ολύμπου
Tsantali – Αμπελώνας Ραψάνης
Κτήμα Κατσαρού – Κρανιά Ολύμπου
Kitrvs Winery – Πύδνα Πιερίας
Διαδρομή του Κρασιού της Ηπείρου
Κατώγι Αβέρωφ – Μέτσοβο
Κτήμα Γκλίναβος – Μοναστήρι Ζίτσας
Zoinos Wines – Ζίτσα
Διαδρομή του Κρασιού των Λιμνών
Κτήμα Βογιατζή – Βελβεντό Κοζάνης
Κτήμα Δύο Φίλοι – Σιάτιστα Κοζάνης
Κτήμα Στεργίου – Μεταμόρφωση Καστοριάς
Κτήμα Άλφα – Άγιος Παντελεήμονας, Αμύνταιον
Διαδρομή του Κρασιού της Νάουσας
Έλινος – Οικογένεια Ταραλά – Φυτειά
Μπουτάρη – Στενήμαχος
Κτήμα Φουντή – Νέα Στράντζα
Κυρ-Γιάννη – Γιανακοχώρι
Βαένι Νάουσα – Επισκοπή
Διαδρομή του Κρασιού Πέλλας-Γουμένισσας
Κτήμα Χατζηβαρύτη – Φιλυριά
Διαδρομή του Κρασιού της Θεσσαλονίκης
Οινοποιείο Κεχρής – Καλοχώρι
Κτήμα Ανέστη Μπαμπτζιμόπουλου – Όσσα Λαγκαδά
Κτήμα Γεροβασιλείου – Επανομή
Διαδρομή του Κρασιού της Χαλκιδικής
Tsantali – Αμπελώνας Αγίου Παύλου
Κτήμα Πόρτο Καρράς – Πόρτο Καρράς, Σιθωνία
Tsantali – Αμπελώνας Αγίου Όρους (Μετόχι Χρωμίτσας)
Μυλοπόταμος – Οίνοι Αγίου Όρους – Ιερό Κάθισμα Αγίου Ευσταθίου
Κτήμα Κλαούντια Παπαγιάννη – Αρναία
Διαδρομή του Κρασιού του Διονύσου
Κτήμα Βιβλία Χώρα – Κοκκινοχώρι Καβάλας
Κτήμα Τέχνη Οίνου – Μικροχώρι Δράμας
Κτήμα Παυλίδη – Κοκκινόγεια Δράμας
Λίγο πριν «Τα ΒορΟινά»
Τετάρτη 23/1: Masterclass με τον Κωνσταντίνο Λαζαράκη MW: «Τόπος ή τρόπος; Μία άσκηση πάνω στον αμπελώνα και το στυλ των κορυφαίων οινοποιών της Βόρειας Ελλάδας», στις 18:45 στο WSPC.
Πέμπτη 24 Ιανουαρίου: Street Food & Wine, στις 19:00 στο Str.Eaters.
Πέμπτη 31 Ιανουαρίου: Finger food από τον σεφ Δημήτρη Κατριβέση και wine open bar, στις 19:30 στο Fuga (Casa Jaguar)
Παρασκευή 1 Φεβρουαρίου: Cooking class “Wine Party” με την σεφ Ντίνα Νικολάου, στις 19:00 στο Yoleni’s Flagship store
Σάββατο 2 Φεβρουαρίου: ΒορΟινά Pairing & Sharing Cooking Class στις 12:30 στο School of Gastronomy – Δειπνοσοφιστήριον
Παράλληλα με «Τα ΒορΟινά»
11:45-14:00 – Masterclass με τον Γιάννη Καρακάση MW «Terroir και τυπικότητα στο Cabernet Sauvignon της Βόρειας Ελλάδας».
12:00-17:00 – “Αισθησιακά αφρώδη, σαγηνευτικά γλυκά»! Γευστική δοκιμή εκλεκτών αφρωδών και γλυκών Οίνων Βορείου Ελλάδος.
17:30-19:30 – Διαγωνισμός «τυφλής γευσιγνωσίας» μονοποικιλιακών οίνων με αντιπροσωπευτικές ποικιλίες που καλλιεργούνται στον βορειοελλαδίτικο αμπελώνα. Θα ακολουθήσει βράβευση!
info
«Τα ΒορΟινά», η κεντρική εκδήλωση γευστικής δοκιμής οίνων και αμπελοοινικών αποσταγμάτων από τα οινοποιεία-μέλη της ένωσης «Οίνοι Βορείου Ελλάδος» θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 3 Φεβρουαρίου στο ξενοδοχείο Grande Bretagne. Πληροφορίες για τις εκδηλώσεις, τα κρασιά που θα δοκιμαστούν, τους χώρους που θα πραγματοποιηθούν, τη διάρκειά τους, το κόστος και τις κρατήσεις, στην ιστοσελίδα www.voroina.gr και στο www.facebook.com/voroina. Ώρες λειτουργίας: 12:00-15:00 για επαγγελματίες (είσοδος δωρεάν με προεγγραφή), 15:00-20:00 για το οινόφιλο κοινό (είσοδος 8€ – με προεγγραφή 5€).