Εντάξει, δεν χάλασε και ο κόσμος εάν πίνεις ένα αναψυκτικό την ημέρα, ειδικά εάν κατά τ’ άλλα ακολουθείς μια υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή, σωστά; Δεν θα το λέγαμε. Αν οι εκατοντάδες έρευνες που έχουν φέρει στο φως τις απίστευτα αρνητικές συνέπειες που έχει η κατανάλωση των εν λόγω ποτών δεν σε έχουν πείσει, ίσως να το καταφέρει το παρακάτω βίντεο από το το κανάλι Molten Science στο Youtube.

Πρόκειται για ένα επιστημονικό πείραμα, το οποίο έφερε στο φως της δημοσιότητας η Daily Mail και το οποίο δείχνει την αντίδραση που δημιουργείται μεταξύ των στομαχικών υγρών και του αναψυκτικού. Για να κάνουν την προσομοίωση αυτή, χρησιμοποίησαν μια ουσία που μοιάζει με τα οξέα του στομάχου, την οποία στη συνέχεια πρόσθεσαν μέσα σε ένα ποτήρι με Coca Cola. Η αντίδραση που προκλήθηκε είναι πραγματικά σοκαριστική: Τα δύο υγρά αρχίζουν να αφρίζουν και να βγάζουν ατμούς, φουσκώνοντας, ενώ μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα μετατρέπονται σε μια αλλόκοτη, σκουρόχρωμη, παχύρρευστη μάζα, που θυμίζει πίσσα. Στη συνέχεια η θερμοκρασία της μάζας αυξάνεται, ενώ παράλληλα αρχίζει να σκληραίνει σε τέτοιο βαθμό, ώστε φαίνεται να είναι αδιαπέραστη. Φαντάσου τώρα όλο αυτό να γίνεται μέσα στο στομάχι σου! Πολλοί ήταν εκείνοι, οι οποίοι κατέκριναν το πείραμα, υποστηρίζοντας πως το οξύ που χρησιμοποιήθηκε δεν μοιάζει με τα ανθρώπινα υγρά. Όπως και να έχει το βίντεο έγινε viral συγκεντρώνοντας πάνω από 9 εκατομμύρια προβολές στο Facebook.

Δεν ήταν μάλιστα το πρώτο δημοφιλές βιντεάκι που ασχολήθηκε με τις αρνητικές συνέπειες των αναψυκτικών στον οργανισμό μας. Πριν λίγο καιρό, είχε γίνει και ένα άλλο πείραμα από το κανάλι House Science στο Youtube, το οποίο στόχευε να δείξει την απίστευτα τεράστια ποσότητα ζάχαρης που περιέχουν. Σε αυτό, συνέκριναν ένα κοινό αναψυκτικό και ένα χωρίς ζάχαρη. Τα έβαλαν σε δύο τηγάνια και τα έβρασαν ώσπου να αρχίσουν να εξατμίζονται. Στην πρώτη περίπτωση αυτό που απέμεινε ήταν μια μεγάλη ποσότητα καραμελωμένης ζάχαρης, σε αντίθεση με τη δεύτερη που τα απομεινάρια ήταν ελάχιστα. Όπως και να έχει κανένα από τα δύο δεν θα πρέπει να θεωρηθεί ως μία υγιεινή επιλογή.