Στο καθιερωμένο μας κουίζ στο Viber σας θέσαμε ένα δίλημμα, αν προτιμάτε μία νόστιμη κρέμα καραμελέ ή ένα καζάν ντιπί. Από τη μία έχουμε την κρέμα καραμελέ, ένα νοσταλγικό γλυκό των παιδικών μας χρόνων, που βασίστηκε σε μία γαλλική συνταγή και από την άλλη το καζάν ντιπί ένα επιδόρπιο που έχει διατηρήσει την τουρκική ονομασία του που σημαίνει «ο πάτος του καζανιού».

Στο poll που σας στείλαμε, η διαφορά στις ψήφους ήταν πολύ μικρή, με την κρέμα καραμελέ να συγκεντρώνει ποσοστό 55%, ενώ το καζάν ντιπί να παραμένει στη δεύτερη θέση της προτίμησής σας, συγκεντρώνοντας το 45% των ψήφων. Η διαφορά ήταν μικρή, γι’ αυτό και σας συγκεντρώσαμε διαφορετικές εκδοχές της κρέμας καραμελέ και την κλασική συνταγή για καζάν ντιπί.

Συνταγές για κρέμα καραμελέ


Κρέμα καραμελέ πικάντικη με μπούκοβο και κανέλα
Πρόκειται για μια παραλλαγή της αγαπημένης κρέμας καραμελέ, που μπορείτε αν θέλετε να απολαύσετε και χωρίς να την παγώσετε στο ψυγείο. Μπορείτε δηλαδή να τη σερβίρετε όσο ακόμα είναι ζεστή.


Κρέμα καραμελέ με σοκολάτα
Μια σοκολατένια κρέμα καραμελέ αποτελεί το τέλειο ανατρεπτικό επιδόρπιο για να κλείσετε νόστιμα και γλυκά ένα τραπέζι.


Κρέμα καραμελέ πορτοκάλι
Μια νότα εσπεριδοειδών στην σάλτσα καραμέλας αρκεί για να δώσετε μία ξεχωριστή γεύση στο κλασικό αυτό επιδόρπιο. Μία παραλλαγή που σίγουρα δεν περνάει απαρατήρητη.


Κρέμα καραμελέ
Κάποτε φιγούραρε πρώτη και καλύτερη στους καταλόγους των εστιατορίων, στη στήλη με τα γλυκά, μέχρι που κατέληξε να είναι ένα αδιάφορο, έτοιμο μείγμα από σκόνη και γάλα που έπηζε στο ψυγείο. Αν όμως βρείτε μία κρέμα καραμελέ φτιαγμένη όπως πρέπει, θα ξετρελαθείτε από τη γεύση της.

Συνταγή για καζάν ντιπί


Kαζάν ντιμπί
Ένα επιδόρπιο, το οποίο έχει διατηρήσει την τούρκικη ονομασία του, που σημαίνει «ο πάτος του καζανιού». Πρόκειται για μια κρέμα με καμένη καραμελωμένη ζάχαρη στη μία πλευρά της, αρωματισμένη συνήθως με ροδόνερο και κανέλα. Το ψήσιμό της ολοκληρώνεται στο φούρνο – για να καραμελώσει η ζάχαρη – και είναι καλύτερα να καταναλωθεί σε θερμοκρασία δωματίου.