Ξέρει και από τραγούδι και από μπολονέζ. Γιατί, ποιος είπε ότι οι ροκ σταρ δεν ξέρουν από μαγειρική; Ο Damiano David, ο εκρηκτικός frontman των Måneskin, δεν εντυπωσιάζει μόνο με τη φωνή και το στυλ του, αλλά φαίνεται πως ξέρει και πώς να μαγειρεύει. Σε μια χαλαρή αλλά απολαυστική εμφάνισή του στο Snack Wars, τη δημοφιλή YouTube σειρά του LADbible όπου δοκιμάζονται σνακ από διαφορετικές χώρες, ο Damiano δεν μάς έδωσε τα φώτα του για μία από τις πιο κλασικές και αγαπημένες συνταγές για ζυμαρικά.
Όταν του έφεραν να δοκιμάσει ζυμαρικά bolognese, από τη στιγμή που τα μύρισε, κατάλαβε όπως είπε ότι δεν είναι μαγειρεμένα σύμφωνα με την ιταλική συνταγή, και όταν δοκίμασε, είπε πως η ”σάλτσα έχει μόνο ντομάτα και κιμά. Της λείπουν τα άλλα 28 υλικά που βάζουμε οι Ιταλοί στο ραγού”.
Μιλώντας με άνεση και χιούμορ, αποκάλυψε τη δική του αγαπημένη συνταγή για ένα σωστό, βαθιά γευστικό ragù alla Bolognese, βάζοντας τη δική του signature πινελιά: λίγη δόση κακάο, ένα twist σε μια κλασική ιταλική συνταγή.
Ακολουθεί η εκτέλεση, γραμμένη όπως θα την περιγράφαμε αν βρισκόμασταν παρέα στην κουζίνα, με τις συμβουλές του Damiano να μας οδηγούν βήμα-βήμα:
Ragù alla Bolognese à la Damiano
Σε μια μεγάλη κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά, ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο και ξεκινάμε με καρότο, σέλερι και κρεμμύδι. Για τον κιμά η αναλογία είναι 70% βοδινό και 30% χοιρινό. Ξεκινάμε με τον χοιρινό κιμά – όπως λέει και ο Damiano, πάει πρώτος, γιατί είναι πιο λιπαρός. Μετά βάζουμε τον βοδινό και προσθέτουμε πάστα ντομάτας. Κάποιοι σε αυτό το σημείο προσθέτουν και λίγο γάλα.
Και τώρα, το αναπάντεχο: προσθέτουμε μια δόση κακάο. Όχι σοκολάτα, αλλά σκέτο κακάο – αυτό το πικρό, γήινο άγγιγμα που μεταμορφώνει τη σάλτσα. Χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε το ραγού μας να σιγοβράσει για ώρες. Δεν βιαζόμαστε. Αυτή δεν είναι μια πρόχειρη σάλτσα, είναι μια ιστορία που χτίζεται με υπομονή. Όσο περισσότερο σιγομαγειρεύεται, τόσο πιο βαθιά γίνεται η γεύση του. Χρειάζεται τουλάχιστον τέσσερις ώρες, σύμφωνα με τον ίδιολ.
Και στο τέλος, μας προτρέπει να προσθέσουμε ”αδιανόητα” μεγάλη ποσότητα τριμμένης παρμεζάνας.
Και, κάπως έτσι, μπορούμε να φτιάξουμε κι εμείς μπολονέζ, όπως θα μας τη μαγείρευε ο Damiano.
Δείτε ολόκληρο το βίντεο:
Φωτογραφία: Στιγμιότυπο από το βίντεο
Δείτε επίσης:
Ραγού ή μπολονέζ; Ξέρετε ποιες είναι οι διαφορές;