Ειλικρινά πιστεύετε ότι η Ευρωπαική Ένωση θα μας αναγκάσει να τρώμε έντομα; Ίσως να έχετε διαβάσει ή ακούσει κάποιες φήμες για την παραγωγή αλευριού από βρώσιμα έντομα. Πρόκειται απλώς για ψεύτικες ειδήσεις που αποσκοπούν στην υπονόμευση της εμπιστοσύνης και η αλήθεια βρίσκεται κάπου στη μέση.
Κανείς δεν μπορεί να μας υποχρεώσει να φάμε κάτι χωρίς να το θέλουμε. Ωστόσο, είναι αλήθεια ότι ορισμένοι παραγωγοί θέλουν να διαθέσουν στην αγορά τρόφιμα που παραδοσιακά δεν τρώγονται στην ΕΕ, όπως προϊόντα με βάση τα έντομα. Πράγματι, αυτά τα τρόφιμα επιτρέπονται στην ΕΕ, υπό την προϋπόθεση ότι πληρούν αυστηρά πρότυπα που εγγυώνται την ασφάλειά μας.
Αλλά πρώτα η ασφάλεια
Προτού οποιοδήποτε νέο τρόφιμο φτάσει στα ράφια των σουπερμάρκετ, πρέπει να περάσει από αυστηρή επιστημονική αξιολόγηση. Η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) είναι υπεύθυνη για την ανάλυση του κατά πόσον τα τρόφιμα αυτά είναι ασφαλή για κατανάλωση από τον άνθρωπο.
Ένας λόγος παραπάνω για να διαβάζουμε τις ετικέτες στα τρόφιμα
Εάν ένα προϊόν περιέχει πράγματι έντομα, αυτό πρέπει να αναφέρεται σαφώς στον κατάλογο των συστατικών. Επιπλέον, πρέπει να υπάρχει ένδειξη για το αν αυτό περιέχει αλλεργιογόνα. Δεν υπάρχουν εκπλήξεις εδώ. Μόλις εγκριθεί ένα νέο τρόφιμο, είναι στο χέρι σας αν θα το φάτε ή όχι. Χάρη στους ευρωπαϊκούς κανόνες, θα βρείτε όλες τις λεπτομέρειες που χρειάζεστε για να λάβετε μια τεκμηριωμένη απόφαση στην ετικέτα με τις διατροφικές πληροφορίες.
Τι εγκρίθηκε από την Επιτροπή το 2025;
Στις 20 Ιανουαρίου 2025, η Επιτροπή ενέκρινε τη διάθεση στην αγορά σκόνης ολόκληρων προνυμφών Tenebrio molitor (κίτρινος αλευρώδης) επεξεργασμένης με υπεριώδη ακτινοβολία ως νέο τρόφιμο. Η έγκριση αφορά την επεξεργασμένη με υπεριώδες φως (UVB) σκόνη που λαμβάνεται από ολόκληρες, θερμικά επεξεργασμένες και αλεσμένες προνύμφες Tenebrio molitor (κίτρινος αλευρώδης).
Ο όρος «αλευρώδης» αναφέρεται στην προνύμφη Tenebrio molitor, ενός είδους εντόμου που ανήκει στην οικογένεια Tenebrionidae (σκουλήκια). Προορίζεται να διατεθεί στην αγορά ως συστατικό τροφίμων σε διάφορα προϊόντα διατροφής για τον γενικό πληθυσμό.
Food Science Podcast: Ξέρεις τι τρως; Αυτά είναι τα SOS στις ετικέτες τροφίμων
Δείτε επίσης
Ποια φρούτα και καρποί δεν είναι κατάλληλα για vegan διατροφή