Το μυστικό για ένα τέλειο χειμωνιάτικο κοκτέιλ με βάση το ρούμι; Πικάντικες νότες, σκούρες αποχρώσεις και bitters που προσθέτουν βάθος και πολυπλοκότητα στη γεύση. Και τι θα συμβεί αν προσθέσουμε παλαιωμένο, κεχριμπαρένιο ρούμι σε τρία από τα πιο κλασικά και αγαπημένα κοκτέιλ; Θα αποκτήσουν λίγη από τη γοητεία και τη γλυκοπικάντικη γεύση του. Είτε επιλέξετε το πικρό και δροσερό Rum Negroni, κάτι πιο κλασικό όπως το Rum Old Fashioned ή το εξωτικό Rum Sazerac, το ρούμι αποδεικνύει για ακόμη μια φορά την ευελιξία και τη μοναδικότητά του σε τρεις εκδοχές που υπόσχονται να σας ενθουσιάσουν.

Rum Negroni
Μια μοναδική εκδοχή του κλασικού negroni. Το σκούρο, πικάντικο ρούμι συνδυάζεται υπέροχα με το πικρό Campari και το γλυκό βερμούτ δημιουργώντας ένα κοκτέιλ που θα απολαύσετε μέχρι την τελευταία γουλιά.

Υλικά
30 ml σκούρο ρούμι
30 ml Campari
30 ml γλυκό βερμούτ
φλούδα πορτοκαλιού, καμένη (για σερβίρισμα)

Διαδικασία
Κόψτε μια λωρίδα από τη φλούδα ενός πορτοκαλιού με έναν αποφλοιωτή λαχανικών. Τυλίξτε τη φλούδα και περάστε μια οδοντογλυφίδα μέσα για να κρατηθεί στη θέση της. Χρησιμοποιήστε έναν αναπτήρα για να καψαλίσετε τις άκρες της (ή απλώς καψαλίστε μια μικρότερη φλούδα και τοποθετήστε τη μέσα στο ποτήρι).

Γεμίστε έναν αναδευτήρα για κοκτέιλ μέχρι τη μέση με πάγο. Προσθέστε το ρούμι, το Campari και το γλυκό βερμούτ. Ανακατέψτε καλά μέχρι να κρυώσει το μείγμα. Βάλτε ένα μεγάλο παγάκι σε ένα ποτήρι “rocks” και ρίξτε από πάνω το μείγμα του κοκτέιλ. Σερβίρετε με τη φλούδα πορτοκαλιού.

Rum Old Fashioned
Το Old Fashioned δε χρειάζεται συστάσεις: αποτελεί παγκοσμίως ένα από τα διάσημα κοκτέιλ. Σε αυτή την παραλλαγή, το ρούμι γίνεται ο πρωταγωνιστής προσφέροντας βάθος και ζεστασιά.

Υλικά
60 ml παλαιωμένο ρούμι
15 ml σιρόπι ζάχαρης
2-3 σταγόνες αρωματικά bitters
φλούδα πορτοκαλιού, 5 εκ. (για το γαρνίρισμα)

Διαδικασία
Σε ένα ποτήρι «rocks», ρίξτε το ρούμι, το σιρόπι ζάχαρης και τα bitters. Προσθέστε ένα μεγάλο παγάκι (ή 2-3 μικρότερα) και ανακατέψτε απαλά για περίπου 20 δευτερόλεπτα, ώστε το ποτό να κρυώσει και να αποκτήσει την απαραίτητη αραίωση.
Στρίψτε τη φλούδα πορτοκαλιού πάνω από το ποτήρι για να απελευθερώσει τα έλαιά της και τοποθετήστε τη μέσα στο ποτήρι για το γαρνίρισμα.

tip
Δοκιμάστε μια πιο πικάντικη εκδοχή, αντικαθιστώντας το ρούμι με spiced ρούμι και τα αρωματικά bitters με πορτοκαλί bitters.

Rum Sazerac
Μια ευφάνταστη παραλλαγή του κλασικού Sazerac, όπου το ρούμι παίρνει τη θέση του παραδοσιακού ουίσκι δίνοντας στο κοκτέιλ ένα εξωτικό twist.

Υλικά
60 ml παλαιωμένο ρούμι
1 κύβο ζάχαρης
2 σταγόνες Angostura bitters
3 σταγόνες Peychaud’s bitters
λίγες σταγόνες πικρό, πράσινο λικέρ (για επάλειψη)
φλούδα πορτοκαλιού (για γαρνίρισμα)

Διαδικασία

Επικαλύψτε το εσωτερικό ενός ποτηριού με λίγες σταγόνες από το πικρό, πράσινο λικέρ, στριφογυρίστε το και στη συνέχεια γεμίστε το με πάγο για να κρυώσει. Αφήστε το στην άκρη. Σε έναν αναδευτήρα, τοποθετήστε τον κύβο ζάχαρης και προσθέστε τις σταγόνες bitters. Με ένα κουτάλι, λιώστε τη ζάχαρη και ανακατέψτε καλά μέχρι να διαλυθεί. Προσθέστε το ρούμι, μερικά μεγάλα κομμάτια πάγου και ανακατέψτε μέχρι να κρυώσει το μείγμα. Αφαιρέστε τον πάγο και ρίξτε το κοκτέιλ μέσ. Στρίψτε μια φλούδα πορτοκαλιού από πάνω για να απελευθερωθούν τα έλαιά της. Τοποθετήστε τη φλούδα στην άκρη του ποτηριού και σερβίρετε.