Με μεγάλη συμμετοχή πραγματοποιείται στη Λάρισα το πρώτο συνέδριο Cantina Academy, μια νέα πρωτοβουλία του περιοδικού Cantina και της εφημερίδας Πρώτο Θέμα, με θέμα: «Διασφαλίζοντας το μέλλον της τροφής».

Κατά την έναρξη του συνεδρίου, η Νανά Δαρειώτη, Διευθύντρια Σύνταξης, Περιοδικό CANTINA καλωσόρισε το κοινό και τους προσκεκλημένους, εκφράζοντας τη συγκίνησή της για την εξέλιξη μιας προσπάθειας που ξεκίνησε μόλις έναν χρόνο πριν. Το περιοδικό Cantina, το οποίο κυκλοφορεί μηνιαίως με το Πρώτο Θέμα, έχει ως στόχο να προσφέρει μια πλατφόρμα περιεχομένου που αναδεικνύει το ευρύτερο οικοσύστημα της γαστρονομίας, δίνοντας φωνή σε όσους βρίσκονται πίσω από την παραγωγή τροφής.

Το όνομα “Cantina” επιλέχθηκε για να αποτυπώσει τη συναισθηματική εμπειρία του φαγητού, αλλά και τη δυναμική του ταξιδιού, της ανακάλυψης και της αφήγησης ιστοριών που γεννιούνται γύρω από την τροφή. Όπως τονίστηκε, «το φαγητό δεν είναι μόνο ό,τι φτάνει στο πιάτο μας» — είναι οι άνθρωποι πίσω από αυτό: οι καλλιεργητές, οι κτηνοτρόφοι, οι επιστήμονες, οι τεχνίτες, οι σεφ και οι σχεδιαστές του χώρου.

Το Cantina έχει ήδη πραγματοποιήσει αποστολές σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας, με δημοσιογράφους και φωτογράφους να καταγράφουν τη φυσική παραγωγή, την τοπική γαστρονομία και τις ιστορίες των ανθρώπων που τη διατηρούν ζωντανή. Στόχος είναι η ανάδειξη όχι μόνο του χθες και του σήμερα, αλλά και του αύριο της ελληνικής παραγωγής.

Το νέο εγχείρημα, Cantina Academy, αποτελεί μια φυσική συνέχεια αυτής της προσπάθειας. Πρόκειται για έναν θεσμό εκδηλώσεων που θα ταξιδεύει σε διάφορες περιοχές της χώρας, εστιάζοντας στη διαφορετικότητα κάθε τόπου, στην ανάδειξη της τοπικής παραγωγής και στην ενίσχυση της νέας γενιάς να στραφεί στον αγροδιατροφικό τομέα.

Το Academy φιλοδοξεί να στηρίξει την τοπική ανάπτυξη προσφέροντας πρακτικά εργαλεία, εξειδικευμένες γνώσεις και έμπνευση μέσα από ομιλίες και συνεργασίες με διακεκριμένους επαγγελματίες: από επιχειρηματίες και πολιτικούς, έως επιστήμονες και παραγωγούς.

Το συνέδριο μεταδίδεται ζωντανά μέσω των πλατφορμών του Cantina και του Πρώτου Θέματος, με σκοπό όσα ειπωθούν να ξεπεράσουν τα στενά όρια της αίθουσας και να αποτελέσουν κινητήριο δύναμη για ουσιαστικές αλλαγές στον τρόπο που παράγεται και καταναλώνεται η τροφή στην Ελλάδα.