Ευλογημένος τόπος η Κρήτη όλα ευδοκιμούν και όλα ανθίζουν στα χώματα της. Έτσι και το ξενομπάτικο* αβοκάντο (*Στην κρητική διάλεκτο η σύνθετη αυτή λέξη από το ξένος+μπαίνω σημαίνει τον άνθρωπο που έρχεται από ξένο τόπο).
Χώθηκε και ρίζωσε βαθιά στο ιερό της χώμα, άπλωσε τα κλαδιά του να λιαστούν στον Κρητικό ήλιο και ανέπνευσε την αύρα της θάλασσας και των βουνών μας, έγινε ένα με τον τόπο και πλέον ποζάρει όλο καμάρι με ταμπελάκι «Κρητικό Αβοκάντο».
Από το Μεξικό στην Κρήτη είναι μεγάλο το ταξίδι, όμως, το αβοκάντο βρήκε τόπο να ευδοκιμήσει και να αναπτυχθεί. Τροφή των ιθαγενών αρχικά σήμερα έχει κατακτήσει τον κόσμο με τις ευεργετικές του ιδιότητες.
Βουτυρόδεντρο το άλλο όνομα του δέντρου με τους θρεπτικούς καρπούς και δεν είναι τυχαίο. Βουτυρένια υφή και γεύση αφού όπου μπαίνει δεν χρειάζεται να προσθέσεις κάτι άλλο λιπαρό, γιατί σε αντίθεση με τα υπόλοιπα φρούτα το συγκεκριμένο έχει πολλά λιπαρά. Ας του ρίξουμε μια πιο προσεκτική ματιά. Τα λιπαρά στο αβοκάντο ανέρχονται σε 88%, ωστόσο, είναι ωφέλιμα μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, ιδιαίτερα ευεργετικά για τον οργανισμό. Ασπίδα κατά του καρκίνου, φίλος της καρδιάς, αλλά και με αντιφλεγμονώδεις ουσίες που το καθιστούν στην κορυφή των προτιμήσεων αυτών που ασχολούνται με την υγιεινή διατροφή και τους Vegan. Αλλά και σε εμάς τους απλούς λιχούδηδες προκαλούν μία ευχαρίστηση όπου κι αν μπουν.
Το αβοκάντο στην Κρήτη ευδοκιμεί και καλλιεργείται εντατικά σε μεγάλες εκτάσεις από τη δεκαετία του ‘70. Όλο τον χρόνο μπορείς να βρεις καρπούς γιατί οι καλλιεργητές χρησιμοποιούν ποικιλίες με διαφορετικό χρόνο ωρίμανσης οπότε υπάρχει στη διάθεση των καταναλωτών όλο τον χρόνο φρέσκο Κρητικό αβοκάντο.
Πώς να το απολαύσεις
Τα τελευταία χρόνια έχουν δημιουργηθεί και προϊόντα έτοιμα που τα βρίσκουμε στο Super Market και έτσι δεν χρειάζεται να περιμένουμε να ωριμάσουν τα αβοκάντο μας μέσα στη φρουτιέρα, που και γι’ αυτό σας έχω ένα μυστικούλι: για να ωριμάσουν γρήγορα τα αβοκάντο σας, τυλίξτε τα σε χαρτί εφημερίδας ή σε μία χαρτοσακούλα, βάλτε στη μέση τους ένα μήλο και σε 24 ώρες θα είναι έτοιμα). Πάντως είναι η αλήθεια πως μου λύνουν τα χέρια τα έτοιμα βαζάκια αβοκάντο ειδικά ένα από αυτά που περιέχει σοκολάτα… το βάζω σε πολλά γλυκά αλλά και σαν άλειμμα στο πρωινό των παιδιών!
Η αβοκαντέζα μου είναι γνωστή στα τραπέζια και όταν δεν τη φτιάχνω οι φίλοι μου γκρινιάζουν! Και βεβαία εννοώ κάτι σαν μαγιονέζα που τη βάζω σαν βάση στη Ρώσικη σαλάτα μου ή σαν ντιπ στο τραπέζι. Γρήγορα-γρήγορα η συνταγή:
Δύο ώριμα αβοκάντο στο μούλτι με λεμόνι, αλάτι και πιπέρι, δεν χρειάζεται ελαιόλαδο είναι από μόνο του πολύ λιπαρό το αβοκάντο μας! Αυτή, λοιπόν, είναι η βάση, πρόσθεσε φρέσκο κόλιανδρο, κρεμμύδι και σκόρδο ή στην ίδια βάση φρέσκο κρεμμυδάκι, αγγούρι και άνηθο, γενικά παίξε αλμυρά με αυτό το υπέροχο λιπαρό φρούτο και θα σε ανταμείψει.
Και βέβαια σας έχω και γλυκό! Αν είσαι Vegan θα το λατρέψεις, ενώ αν δεν είσαι θα λατρέψεις εμένα και τη μοναδική συνταγή που σκαρφίστηκα όταν τα αβοκάντο στη φρουτιέρα μου έλιωσαν και έγιναν βούτυρο!
Μους σοκολάτα με αβοκάντο και χυμό ρόδι
Υλικά
4 πολύ ώριμα αβοκάντο
200 ml γάλα καρύδας ή φουντουκιού
80 ml μέλι ή σιρόπι της αρεσκείας σας
100 γρ. κακάο σε σκόνη
80 ml χυμό ρόδι (φυσικό κατά προτίμηση)
1 Ρόδι για γαρνιτούρα
Διαδικασία
Πολτοποιείτε στο μπλέντερ ή στο μούλτι τα αβοκάντο, το κακάο, το γάλα καρύδας, το μέλι, το χυμό ρόδι και χτυπάτε πολύ καλά μέχρι να διαλυθεί τελείως το αβοκάντο.
Γεμίζετε περίπου 6-8 μπολάκια και τα βάζετε στο ψυγείο να σφίξει λίγο η μους ή την τρώτε αμέσως. Τέλος, στολίζετε με ρόδια την επιφάνεια.