Ισως σας φανεί υπερβολικό, όμως ο μόνος ίσως λόγος που αγαπώ τα Χριστούγεννα είναι οι χιονισμένοι κουραμπιέδες και τα σιροπιαστά μελομακάρονα. Κάθε χρόνο, η πρώτη δόση θα ψηθεί στον φούρνο μου, τα μελομακάρονα θα μελωθούν για ένα λεπτό αυστήρα και θα τα αραδιάσω στις κόκκινες πιατέλες. Δεύτερη δόση, όμως, δεν θα φτιάξω. Μόλις σωθούν, θα πάω στους αγαπημένους μου φούρνους και ζαχαροπλαστεία τιμώντας την επιμονή τους να χρησιμοποιούν τα αγνότερα υλικά, να μην ενδίδουν στα υποκατάστατα και τα έτοιμα μείγματα, να πλάθουν έναν-έναν τους κουραμπιέδες στο χέρι και να βάζουν μπόλικο το καρυδάκι, κιμπάρικο, στα μελομακάρονα.
O Φούρνος του Ρεμούνδου (Κυψέλη)
Ο φούρνος της γειτονιάς μου λειτουργεί στο ίδιο σημείο από το 1953. Οι δύο γιοι της οικογενείας, Γρηγόρης και Γιώργος, με σπουδές αρτοποιίας και ζαχαροπλαστικής στο Λονδίνο, ισορροπούν υπέροχα ανάμεσα στην παράδοση και το new age bakery, με τη μαμά Αντριάνα να υποστηρίζει και να βοηθάει καθημερινά σε όλα τα πόστα. Τα κουραμπιεδάκια και τα μελομακάρονα, μικρές μπουκίτσες πνιγμένες στην άχνη και το καλά κοπανισμένο καρύδι, πλάθονται σχεδόν καθημερινά, με αγνά υλικά. Στην Κυψέλη καταλαβαίνουμε ότι τα Χριστούγεννα είναι κοντά όταν από τις ξύλινες πόρτες του Ρεμούνδου ξεχύνεται η μυρωδιά του πρόβειου βουτύρου.
Τήνου και Κυψέλης, Κυψέλη, τηλ.: 210 8215808
Στάνη (Ομόνοια)
Υπάρχουν πολλοί λόγοι για να πάτε στο γαλακτοπωλείο της Ομόνοιας. Να φάτε ένα γιαούρτι με μέλι και καρύδια ή μελωμένους λουκουμάδες συνοδεία ελληνικού καφέ, να πάρετε κεσεδάκια με ρυζόγαλο και κρέμα βανίλια για το σπίτι ή να φορτώσετε κουτιά με κουραμπιέδες για τα τραπέζια και τις γιορτινές επισκέψεις σας. Εδώ ο κουραμπιές τρώγεται σε 2 ή 3 μπουκιές, το αμύγδαλο είναι καλά καβουρδισμένο, το βούτυρο μυρίζει όπως πρέπει, αφού είναι φρέσκο αιγοπρόβειο και η συνταγή αναλλοίωτη από το 1931.
Μ. Κοτοπούλη 10, Ομόνοια, τηλ.: 210 5233637
Παπαπαρασκευάς (Γλυφάδα)
Εδώ οι κουραμπιέδες μπαίνουν στην κατηγορία «κεράσματα», είναι τυλιχτοί σε χαρτάκι και πλάθονται ένας-ένας στο εργαστήριο της επιχείρησης καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Κάπου 80 χρόνια τώρα ο Παπαπαρασκευάς γλυκαίνει τους Ξανθιώτες. Το 2013 κατηφόρισε προς τη Γλυφάδα για να μας εθίσει, τελικά, στον πεντανόστιμο κουραμπιέ του, που φτιάχνει με χειροποίητο βούτυρο γάλακτος σε μεγάλο χορταστικό μέγεθος.
Παπανδρέου 13, Γλυφάδα, τηλ.: 210 8980220
Le Greche (Σύνταγμα & Ψυχικό)
Τι δουλειά έχουν οι κουραμπιέδες και τα μελομακάρονα σε μια γνήσια gelateria; Η ιδιοκτήτρια Εύη Παπαδοπούλου είναι η απάντηση σε κάθε ερώτηση. Για να μην κάθεται και για να προσφέρει στους πελάτες της κάτι ταιριαστό με την εποχή ανέτρεξε στο οικογενειακό συνταγολόγιο. Το μέγεθος είναι μπουκιάς, η συνταγή πραγματικά οικογενειακή -το υπογράφω, έχω δοκιμάσει της αδερφής της-, τα υλικά πρώτης γραμμής, τα αμύγδαλα, τα καρύδια και το μέλι με ονομασία προέλευσης.
Μητροπόλεως 16, Σύνταγμα, τηλ.: 216 7006458 και Λυκούργου 2, Φάρος Ψυχικού, τηλ.: 213 0416299
Σκαφίδας (Κυψέλη)
Το παραδοσιακό και πολύ αγαπημένο κυψελιώτικο ζαχαροπλαστείο του Σκαφίδα είναι γνωστό για τρία πράγματα: το γαλακτομπούρεκο με κανταΐφι, τη «σα σύννεφο σοκολάτας» πάστα Σεράνο και τους μεγάλους τραγανούς κουραμπιέδες του σε σχήμα μισοφέγγαρου, που φτιάχνει όλο τον χρόνο και μοσχοβολάει η πλατεία Αγίου Γεωργίου. Τα μελομακάρονά του έχουν μπόλικα μπαχαρικά, είναι χορταστικά και φτιάχνονται με αγνό μέλι και καλής ποιότητας καρύδι.
Πλατεία Αγίου Γεωργίου 8, Κυψέλη, τηλ.: 210 8812743
Belle Vue (Νέα Σμύρνη)
Εδώ κάθε μπουκιά είναι και μια βουτιά στα παιδικά μας χρόνια, τότε που κανείς δεν τολμούσε να φτιάξει «ψεύτικο» κουραμπιέ. Αγνά υλικά, μεγάλος κουραμπιές, που πολλές φορές το ακανόνιστο σχήμα του προδίδει τη σπιτική του προέλευση. Αξίζει να πάτε στη Νέα Σμύρνη μόνο για ένα κουτί κουραμπιέδες – και ένα εκμέκ με πολίτικο καϊμάκι στο χέρι.
Ελ. Βενιζέλου 104, Νέα Σμύρνη, τηλ.: 210 9344064
Rita’s Cookies (Πειραιάς)
Εδώ δεν θα βρείτε λαμπερές συσκευασίες και φανταχτερές κορδέλες. Η Ρίτα Αμιραλιάν φτιάχνει καθημερινά αυτό που ξέρει καλύτερα: πεντανόστιμα μπισκότα σε μεγάλη ποικιλία και με αγνά υλικά. Οι κουραμπιέδες της διαφέρουν από τους άλλους, αφού είναι σκέτοι, χωρίς άχνη ζάχαρη. Μικρά, στρογγυλά, βουτυρένια μπισκοτάκια με αρκετό αμύγδαλο μέσα σε διάφανες σακουλίτσες με μία κορδελίτσα ή ένα μικρό στολίδι. Αξίζουν την προσοχή μας, όχι μόνο τα Χριστούγεννα, αλλά όλο τον χρόνο.
Δομοκού 40Α, Πειραιάς, τηλ.: 210 4912323
Παπασπύρου
Η τρίτη γενιά της οικογένειας Παπασπύρου, ο Θανάσης και ο Φίλιππος, παντρεύουν την παραδοσιακή με τη μοντέρνα ζαχαροπλαστική με ένα πάθος που δεν συναντάς συχνά. Εχω κάθε χρόνο ένα κουτί με τα μελομακάρονά τους στο σπίτι μου. Τέλεια μελωμένα, με ένα μέλι έντονα αρωματικό, υπέροχη ισσοροπία στα μπαχαρικά και μπόλικα καρύδια για τη γεύση αλλά και την τραγανή υφή τους. Αιτούμαι δημοσιώς να προσθέσουν και γεύση μελομακάρονο στο, ιστορικό πλέον, παγωτό τους, που μετρά ήδη 77 χρόνια ζωής.
Καταστήματα Παπασπύρου (Αχαρναί, Αμπελόκηποι, Χαλάνδρι, Κηφισιά)
Ohh Boy (Παγκράτι)
Από τα πιο μοντέρνα ζαχαροπλαστεία της πόλης, όπου μπορείτε να απολαύσευε τον καφέ μέσα ή στα τραπεζάκια στο πεζοδρόμιο της Αρχελάου, απολαμβάνοντας ένα κομμάτι μηλόπιτας, μπουκιές λαχταριστού cheesecake ή μοντέρνων γλυκών σε βάζο. Στα new entries του Δεκεμβρίου, μελομακάρονα με αγνό μέλι, τραγανό απέξω και αρκετά σιροπιαστό μέσα, και κουραμπιέδες με φρέσκο βούτυρο, μοσχοβολιστοί και τραγανοί όσο πρέπει.
Αρχελάου 32, Παγκράτι, τηλ.: 211 1838340