Η σπατάλη τροφίμων αποτελεί «καυτό ζήτημα» και όχι άδικα αφού έχει αναρριχηθεί στις πρώτες θέσεις της παγκόσμιας ατζέντας με τα ζητήματα που αφορούν το περιβάλλον! Οπότε ας κάνουμε τη διαφορά ως άτομα, ως καταναλωτές, ως πολίτες με συνείδηση, μειώνοντας τον αριθμό των τροφίμων που δεν βρίσκουν το δρόμο για το τραπέζι, αλλά το δρόμο για τη χωματερή.
Με ποιον τρόπο;
Απλώς μην πετάτε το φαγητό που περίσσεψε ή τρόφιμα που αγοράστηκαν και ξέμειναν στο ψυγείο για καιρό. Έτσι θα κάνετε απίστευτα μεγάλη οικονομία σε φυσικούς πόρους και θα βοηθήσετε στη μείωση της κλιματικής αλλαγής.
Τι συνιστά σπατάλη τροφίμων
Να θυμάστε ότι η σπατάλη τροφίμων δεν περιλαμβάνει αποκλειστικά χαλασμένα φρούτα και λαχανικά ή ληγμένα προϊόντα που καταλήγουν στα σκουπίδια μας! Περιλαμβάνει τη σπατάλη φυσικών πόρων, ενέργειας και ανθρώπινης προσπάθειας κατά την παραγωγή, καθώς και τις εκπομπές ρύπων. Γι’ αυτό με μικρές αλλαγές στην καθημερινότητά μας μπορούμε να συμβάλλουμε αποφασιστικά στην προστασία του περιβάλλοντος.
Καταναλώνω με συνείδηση
Τι σημαίνει; Αγοράζω και καταναλώνω σκεπτόμενος πώς συνδέεται η τροφή που έχω μπροστά μου με τους αγρότες ή τους καλλιεργητές που την παράγουν και κατά συνέπεια με τον πλανήτη.
Οι συμβουλές μας
1. Εκτιμήστε την τροφή που τρώτε: Πάρτε το χρόνο σας όσο ψωνίζετε, μαγειρεύετε και μην τρώτε μηχανικά. Αγοράστε απευθείας από τους αγρότες ή από παραγωγούς. Αν είναι εφικτό, καλλιεργήστε μόνοι σας τα δικά σας ζαρζαβατικά. Ελάτε σε επαφή με την τροφή σας και τον τρόπο που παράγεται, γιατί θα σας βοηθήσει να την εκτιμήσετε περισσότερο.
2. Προτιμήστε τα εποχικά τρόφιμα: Έτσι θα τρώτε πιο ποιοτικά και πιο φθηνά, αφού τα εντός εποχής προϊόντα είναι σε αφθονία και τα βρίσκουμε σε χαμηλότερες τιμές. Μην το επιλέξετε μόνο για λόγους υγείας, αλλά γιατί έτσι μειώνεται δραστικά η επίδρασή σας στο περιβάλλον και η παραγωγή βιομηχανικών αποβλήτων.
3. Τρώτε προϊόντα ολικής και ολόκληρα τα ζαρζαβατικά: Τα προϊόντα που δεν υπόκεινται σε επεξεργασία σηματοδοτούν οικονομία σε όλους τους τομείς, ενώ αν καταναλώνετε όλα τα μέρη ενός λαχανικού ή φρούτου όποτε είναι εφικτό (π.χ. μίσχους, φύλλα και σπόρους) σημαίνει ότι καταναλώνετε τα πιο θρεπτικά μέρη. Τρώγοντας τα μέρη που σε άλλη περίπτωση θα πετούσατε, κάνετε οικονομία στην τσέπη σας. Κρατήστε τα χρήματα αυτά για προϊόντα που παράγονται με χρήση ορθής γεωργικής πρακτικής.
Extra tips
* Συντήρηση τροφίμων: Φτιάξτε μαρμελάδες, τουρσιά και chutney με τα τρόφιμα που περισσεύουν.
* Τρώτε λιγότερο ψάρι: Προτιμήστε τα είδη που είναι σε αφθονία και δεν κινδυνεύουν με εξαφάνιση. Πείτε όχι σε γόνους!
* Τρώτε λιγότερο κρέας: Προτιμήστε κυρίως τα κομμάτια που δεν έχουν υψηλή ζήτηση αλλά τυχαίνει να είναι και πιο νόστιμα! Έτσι δεν θα αδειάσουν και οι τσέπες σας.
* Τρώτε προϊόντα ντόπια ή εγχώριας παραγωγής: Πείτε όχι στα εισαγόμενα όσο μπορείτε.
* Τρώτε βιολογικά: Τα χημικά και τα ζιζανιοκτόνα συντελούν στη σπατάλη των φυσικών πόρων της Γης και μειώνουν την αποδοτικότητα και την ποιότητα τους εδάφους.
* Βάλτε φαντασία στη μαγειρική σας: Μην ακολουθείτε τις συνταγές κατά γράμμα – προσθέστε στο φαγητό σας ό,τι έχετε στο ψυγείο σας!
* Καταψύξτε τρόφιμα: Αν δεν πρόκειται να καταναλώσετε το φαγητό σας άμεσα ή τρόφιμα που αγοράζετε, διατηρήστε τα στην κατάψυξη, ακόμα και το ψωμί!
* Πείτε ναι σε ότι, περισσέψει! Με τα περισσευούμενα ετοιμάστε ένα σάντουιτς, μια πίτα, κροκέτες ή ανακατέψτε το στο φαγητό της επομένης. Βρείτε νόστιμες συνταγές με ό,τι περισσεύει ΕΔΩ.