Οι new age επιχειρηματίες δημιουργούν νέα παράδοση και φέρνουν στο τραπέζι σου καινούργια προϊόντα. Η νέα, μικρή ελληνική παραγωγή είναι πλέον γεγονός, είναι μόδα!
Πάνω από 10.000 νέοι επιχειρηματίες με σπουδές στο μάρκετινγκ και μεταπτυχιακά γενικώς στο χώρο της τεχνολογίας παίρνουν τα βουνά και τις ραχούλες και με πυξίδα ένα laptop χτίζουν μια νέα, απόλυτα ευρωπαϊκή αγροτιά, που μιλά άπταιστα αγγλικά, ξέρει από design και business plan, ξέρει να συνδιαλέγεται με τις αγορές του εξωτερικού και πάνω από όλα ξέρει να παλεύει μόνη της, χωρίς να γαντζώνεται σαν ανήλικος γιος στις πλάτες του κράτους. Κι αν στο μυαλό σας το τοπικό προϊόν ταυτίζεται με το γλυκό κουταλιού συκαλάκι και την αγνή μαρμελάδα βερίκοκο των γυναικείων συνεταιρισμών παλαιού τύπου, μάλλον ήρθε η ώρα να συστηθείτε με τα αβγά σαλιγκαριού ή με το τουρσί γκότζι μπέρις, μια φρέσκια παράδοση που δημιουργεί καινοτόμα, έξυπνα, πρωτοποριακά, άγνωστα προϊόντα με παγκοσμιοποιημένη αισθητική, πηγαίνοντας πολλά βήματα παραπέρα το ελληνικό χωριό και τη νόστιμη κληρονομιά του.
Ιστορίες μανιταριών
Κι ενώ τις παλιότερες δεκαετίες πιστεύαμε ότι το μανιτάρι έχει γαλλική ονομασία προέλευσης, η νέα παραγωγή συσκευάζει κατεψυγμένους βολίτες και βασιλομανίταρα, αποξηραίνει shiitake και maitake, ζυμώνει ζυμαρικά με λεντινούλες, παράγει ολόφρεσκα κόκκινα, κίτρινα και ροζ πλευρώτους, φτιάχνει αλάτι και βαλσάμικο με μαύρη τρούφα, κλείνει σε βάζο όλες μαζί τις αποξηραμένες ποικιλίες, φτιάχνει τέλειο ριζότο σε πακετάκι διευκολύνοντας τις μαγειρικές μας, φτιάχνει μπίρα από λεντινούλα, μπισκοτάκια με γανόδερμα και γλυκό του κουταλιού κανθαρέλα.
Οι πολλές εκδοχές ενός σύκου
Οι νέοι παραγωγοί που επέστρεψαν στις περιοχές του ελληνικού σύκου έχουν ξεφύγει από το κλασικό αποξηραμένο. Το μοντέρνο σύκο γίνεται τσάτνεϊ, γίνεται συκόμελο, γίνεται υγιεινή μπάρα με μέλι και λεμόνι ή με καρύδι και πορτοκάλι, αλλά και με κακάο, γίνεται σοκολατάκι, μαρμελάδα από ξερό σύκο.
Οι σούπερ τροφές
Όλα τα μαγικά που μέχρι πρότινος εισάγαμε από το εξωτερικό τώρα φύονται στη χώρα μας, αγνά και βιολογικά: γκότζι μπέρις, αρώνια, μύρτιλα και κόκκινα μπέρις, ιπποφαές, βατόμουρα και σμέουρα χαρίζουν μακροζωία. Είναι ολόφρεσκα ή γίνονται τουρσί, γίνονται βανίλια υποβρύχιο, σάλτσα ντομάτας με γκότζι, σιρόπι αρώνιας, ζυμαρικά με σπιρουλίνα, ξίδι με ιπποφαές και μαρμελάδες, πετιμέζι από ρόδι και αρώνια μέσα σε ελαιόλαδο.
Η αθώα σοκολάτα
Η νέα ελληνική σοκολάτα κυκλοφορεί χωρίς ζάχαρη, βιολογική και σε συνδυασμούς που δεν είχε ως τώρα γευτεί το γλυκό μας ένστικτο: με μαύρη τρούφα, με γανόδερμα και στέβια, με ολόκληρες ελιές, με θυμάρι, με δυόσμο και μέντα, με ελαιόλαδο και χαρούπι, με σπιρουλίνα και ελαιόλαδο, λευκή με γιαούρτι και ελιές αλλά και με γεύση χωριάτικη σαλάτα.
Η νέα μαρμελάδα
Χιλιόμετρα από πρωτότυπους συνδυασμούς, δίνουν άλλη γεύση στο πρωινό μας και ταυτόχρονα συναντιούνται με χίλιες άλλες δύο χρήσεις στις γλυκές και αλμυρές δημιουργίες μιας κουζίνας: μαρμελάδα ελιά με μήλο και μέλι, ντομάτα με θυμάρι, κόκκινη πιπεριά με τζίντζερ, μαρμελάδα ντομάτα με θυμάρι, παντζάρι με καρότο και κόλιανδρο, φράουλα με σοκολάτα, ροδάκινο με βασιλικό.
info
Αναζητήστε το άρωμα του καινούριου ελληνικού χωριού σε κάποιο από τα πολλά πλέον νεο-μπακάλικα της γειτονιάς σας.