Διακριτικά σε μέγεθος, έντονα σε χρώματα, με νόστιμη γεύση και… μακριά από τις ρίζες και τον κήπο μας. Και εντός των καλοκαιρινών μας κοκτέιλ. Πράγματι, υπάρχουν μερικά λουλούδια που ξεφεύγουν από τις καλλιέργειες και τον συμβατικό τους ρόλο και καταλήγουν να κάνουν γαστρονομική παρέα σε γλυκές συνταγές ή παγωμένα ποτά. Ευτυχώς, τα λουλούδια αυτά είναι βρώσιμα. Μπορούμε, δηλαδή, να τα καταναλώσουμε όπως ακριβώς το ποτό μας άφοβα και υπεύθυνα.

Πώς προκύπτουν τα βρώσιμα λουλούδια;
Δεν είναι όλα τα άνθη των φυτών προς κατανάλωση. Σε καμία περίπτωση. Ουσιαστικά, πρόκειται για μικρά άνθη, τα οποία φυτρώνουν στα καλλωπιστικά φυτά και τα καρποφόρα δέντρα. Πρόσφατα, στην κατηγορία των λουλουδιών που μπορούμε να απολαύσουμε μαζί με μερικές γουλιές από το ποτό μας προστέθηκαν και αρκετά άνθη αρωματικών φυτών.

Από ποια φυτά τα λουλούδια είναι βρώσιμα;
Φυσικά, καλό είναι να γνωρίζουμε ακόμα πιο λεπτομερώς ποια λουλούδια επιτρέπεται να καταλήξουν στο στομάχι, καθώς εκτός από τις ταράτσες της πόλης και τα μπαρ στα νησιά, δεν είναι δύσκολο να τα προμηθευτούμε εμείς οι ίδιοι και να τα προσθέσουμε σε σπιτικά κοκτέιλ που ετοιμάζουμε για εμάς ή τους φίλους μας τα ζεστά καλοκαιρινά βράδια. Χαρακτηριστικό παράδειγμα βρώσιμων λουλουδιών αποτελούν τα πέταλα της εκατοντάφυλλης τριανταφυλλιάς, τα οποία χρησιμοποιούνται εδώ και αρκετά χρόνια στα γλυκά του κουταλιού.

Εδώδιμα άνθη στην κατηγορία των καλλωπιστικών φυτών αποτελούν ο ιβίσκος – ιδανικός για τη συνοδεία παγωμένου τσαγιού ή αγαπημένου ροφήματος -, το λουλούδι της τουλίπας, η βιολέτα, το γεράνι, το γιασεμί – το οποίο ταιριάζει γάντι με δροσιστικά καλοκαιρινά αφεψήματα. Λουλούδια που τρώγονται υπάρχουν και στα καρποφόρα δέντρα με εκείνα της ροδακινιάς να αποτελούν το καλύτερο καλοκαιρινό ματσάρισμα. Τέλος, άνθη που τρώγονται εντοπίζονται και στα αρωματικά φυτά. Στα τελευταία, περιλαμβάνονται τα λουλούδια του δενδρολίβανου, της λεβάντας, του μάραθου, του δυόσμου, της μέντας.

Πώς επιλέγουμε τα σωστά λουλούδια;
Επειδή, όπως είπαμε και παραπάνω, δεν είναι όλα τα λουλούδια προς βρώση, πρέπει να είμαστε προσεκτικοί. Να επιλέγουμε ή να ρωτάμε αν τα άνθη που δίνουν χρώμα και γεύση στο ποτό μας είναι καλλιεργημένα ειδικά για αυτό τον σκοπό. Ευρύτερα, καλό είναι να αποφεύγουμε τα άνθη που δεν έχουν καλλιεργηθεί σε βιολογικά κτήματα, καθώς διαφορετικά ενδέχεται να έχουν ψεκαστεί και να είναι πλούσια σε ουσίες που δεν πρέπει να καταλήξουν χωρίς επεξεργασία στο στομάχι μας.

Με ποια ποτά ταιριάζουν καλύτερα;
Αν και η απάντηση στο ερώτημα αυτό διαφέρει ανάλογα τις προτιμήσεις του καθενός, η αλήθεια είναι ότι η συγκεκριμένη ομάδα λουλουδιών ταιριάζει αρκετά σε κοκτέιλ, με ήπια ή απαλή γεύση και φρούτα του πάθους στα βασικά τους συστατικά. Βέβαια, στον κατάλογο αρκετών μπαρ είναι πιθανόν να παρατηρήσετε ορισμένα φυτά και σε κλασικά ποτά, όπως παραδείγματος χάρη την βότκα. Με τον τρόπο αυτό, τους προσφέρουν μία νότα αναβάθμισης και ένα βήμα πιο κοντά στην τάση της εποχής.