Τα τελευταία χρόνια η vegan και η vegetarian διατροφή έχουν υιοθετηθεί από ένα μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού. Φυσικά, όπως είναι αναμενόμενο αυτές οι διατροφικές τάσεις εξελίσσονται φέρνοντας νέες προτάσεις και για το φαγητό. Σε αυτό το άρθρο θα μιλήσουμε μία από τις νέες τάσεις στα προϊόντα, το «κρέας» φυτικής προέλευσης ή αλλιώς plant-based meat. Άλλωστε, θα έχετε παρατηρήσει και εσείς πως στα ράφια του σούπερ μαρκετ υπάρχουν πλέον πολλά τέτοια προϊόντα, δηλαδή, κρέας που βασικά δεν είναι κρέας. Το γεγονός λοιπόν πως το φυτικό «κρέας» βρίσκεται στο ψυγείο του σούπερ μάρκετ είναι η πιο τρανή απόδειξη πως έχει γίνει πια μέρος της καθημερινότητάς μας.
Τι σημαίνει φυτικό κρέας;
Πολύ απλά το συγκεκριμένο «κρέας» είναι φυτικής προέλευσης και φυσικά δεν έχει καμία σχέση με ζώα και ζωικά προϊόντα. Ουσιαστικά, με βάση τα φυτά μπορούμε να φτιάξουμε κάτι σαν το κρέας που γνωρίζουμε. Το κρέας φυτικής προέλευσης αποτελείται και αυτό από πρωτεΐνες, λίπος, βιταμίνες, μέταλλα και νερό. Μαγειρεύεται έτσι, ώστε να μοιάζει η γεύση του με το κρέας όπως το ξέραμε μέχρι τώρα.
Πότε ξεκίνησε
Αποτελεί εναλλακτική λύση για όσους δεν θέλουν να καταναλώσουν προϊόντα ζωικής προέλευσης. Για παράδειγμα, το τόφου και το τέμπε υπάρχουν εδώ και χιλιάδες χρόνια. Ωστόσο, η βιομηχανία φαγητού τα τελευταία χρόνια ξεκίνησε να ασχολείται με τον συγκεκριμένο τομέα. Η αγορά κρέατος φυτικής προέλευσης έχει επεκταθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια, καθώς οι εταιρείες παράγουν μπιφτέκια φυτικής προέλευσης και άλλα προϊόντα που αντικαθιστούν το κλασικό κρέας και τα παράγωγά του.
Πώς φτιάχνονται
Τυπικά φτιάχνονται από σόγια, μπιζέλια, σιτάρι ή μανιτάρια. Τα φυτικά προϊόντα κρέατος έχουν όψη και γεύση παρόμοια με εκείνη του πραγματικού κρέατος, καθιστώντας έτσι εύκολο το να αντικατασταθούν και να ενσωματωθούν σε αγαπημένες συνταγές. Οι πρωτεΐνες σε αυτά τα τρόφιμα μπορούν να προέρχονται από σόγια, μπιζέλια, μανιτάρια, πατάτες, φάβα, καστανό ρύζι ή και από άλλες πηγές.
Plant based meat και περιβάλλον
Η κατανάλωση κρέατος φυτικής προέλευσης είναι ευεργετική για τον πλανήτη, τους ανθρώπους και τα ζώα. Οι αναλύσεις των περιβαλλοντικών επιπτώσεων του κρέατος φυτικής προέλευσης δείχνουν ότι η παραγωγή κρέατος φυτικής προέλευσης χρησιμοποιεί 72-99% λιγότερο νερό. Επιπλέον, προκαλεί 51-91% λιγότερη ρύπανση του νερού και εκπέμπει 30-90% λιγότερες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου. Με την επιλογή κρέατος φυτικής προέλευσης και άλλες εναλλακτικές πρωτεΐνες, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε πολύ λιγότερους φυσικούς πόρους και να επιτρέψουμε σε ολόκληρα οικοσυστήματα – και τη βιοποικιλότητα που υποστηρίζουν αυτά τα συστήματα – να ανακάμψουν, να λειτουργήσουν και να ευδοκιμήσουν. Επίσης, η φυτική παραγωγή κρέατος δεν απαιτεί αντιβιοτικά. Αυτό βοηθά στην αντιμετώπιση της ευρείας υπερβολικής χρήσης αντιβιοτικών στην παραγωγή κρέατος. Τέλος, αφαιρώντας τα ζώα από την τροφική αλυσίδα μειώνει επίσης σημαντικά τον κίνδυνο μελλοντικών πανδημιών. Όπως φαίνεται το ερευνητικό τοπίο για το κρέας φυτικής προέλευσης προσφέρει τεράστιες επιστημονικές ευκαιρίες για το μέλλον.