zimi tartas & pizza
clock icon
15'

Ζύμη για τάρτες και πίτσες χωρίς μαγιά

Υλικά

  • 2 φλιτζάνια αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • 1 κουτ. γλυκού αλάτι
  • 2/3 φλιτζανιού γάλα
  • ¼ φλιτζανιού ελαιόλαδο

Τάρτα και πίτσα είναι δύο φαγητά που ετοιμάζονται γρήγορα και αρέσουν σε όλους. Η γέμισή τους δε είναι τελείως υποκειμενική, αφού προσθέτετε ό,τι σας αρέσει, δημιουργώντας διαφορετικά πιάτα κάθε φορά. Το μόνο που χρειάζεστε είναι μία εύκολη και γρήγορη ζύμη, σαν αυτή εδώ.

Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύετε όλα τα υλικά, μέχρι να ενωθούν και τα ζυμώνετε καλά.
Μαζεύετε την ζύμη σε μπάλα και την τοποθετείτε σε ελαφρώς αλευρωμένο πάγκο και ζυμώνετε 10 φορές μόνο, για να γίνει λεία. Αφήνετε τη ζύμη για 5 λεπτά να «ξεκουραστεί».
Για τάρτα: Με τη βοήθεια πλάστη ανοίγετε τη ζύμη στο μέγεθος της ταρτιέρας σας και πιέζετε το ζυμάρι στα τοιχώματα της ταρτιέρας.
Εάν θέλετε να ετοιμάσετε μικρά ταρτάκια, χωρίζετε τη ζύμη σε 2 – 3 μέρη, ανοίγετε σε λεπτά φύλλα και με κουπ πατ κόβετε στρογγυλούς δίσκους. Πιέζετε τους δίσκους μέσα στις φόρμες για ταρτάκια και τα γεμίζετε με διάφορα μίγματα.
Για πίτσα: Με τη βοήθεια πλάστη ανοίγετε τη ζύμη στο μέγεθος ενός μεγάλου ταψιού. Εάν θέλετε να ετοιμάσετε 2 μέτριες πίτσες, χωρίζετε τη ζύμη σε 2 μπαλάκια και ανοίγετε το καθένα στο μέγεθος ενός μέτριου στρογγυλό ταψιού. Πιέζετε τις άκρες της ζύμης στα τοιχώματα του ταψιού, για να κρατηθούν τα υλικά της πίτσας στην βάση.

Διαδικασία

Βήμα 1

Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύετε όλα τα υλικά, μέχρι να ενωθούν και τα ζυμώνετε καλά.

Βήμα 2

Μαζεύετε την ζύμη σε μπάλα και την τοποθετείτε σε ελαφρώς αλευρωμένο πάγκο και ζυμώνετε 10 φορές μόνο, για να γίνει λεία. Αφήνετε τη ζύμη για 5 λεπτά να «ξεκουραστεί».

Βήμα 3

Για τάρτα: Με τη βοήθεια πλάστη ανοίγετε τη ζύμη στο μέγεθος της ταρτιέρας σας και πιέζετε το ζυμάρι στα τοιχώματα της ταρτιέρας.

Βήμα 4

Εάν θέλετε να ετοιμάσετε μικρά ταρτάκια, χωρίζετε τη ζύμη σε 2 – 3 μέρη, ανοίγετε σε λεπτά φύλλα και με κουπ πατ κόβετε στρογγυλούς δίσκους. Πιέζετε τους δίσκους μέσα στις φόρμες για ταρτάκια και τα γεμίζετε με διάφορα μίγματα.

Βήμα 5

Για πίτσα: Με τη βοήθεια πλάστη ανοίγετε τη ζύμη στο μέγεθος ενός μεγάλου ταψιού. Εάν θέλετε να ετοιμάσετε 2 μέτριες πίτσες, χωρίζετε τη ζύμη σε 2 μπαλάκια και ανοίγετε το καθένα στο μέγεθος ενός μέτριου στρογγυλό ταψιού. Πιέζετε τις άκρες της ζύμης στα τοιχώματα του ταψιού, για να κρατηθούν τα υλικά της πίτσας στην βάση.