Ένα πιάτο-ύμνος στην απλότητα της ιταλικής κουζίνας: ζυμαρικά με μια βελούδινη, λεμονάτη σάλτσα που ετοιμάζεται στον χρόνο που χρειάζεται το νερό να βράσει.

Υλικά
- Χοντρό αλάτι
- 2 μεγάλα λεμόνια, κατά προτίμηση ακέρωτα και βιολογικά
- 60 γρ. Pecorino Romano ή Παρμεζάνα, τριμμένα (περίπου 1/3 φλ.)
- 340 γρ. φρέσκες ταλιατέλες ή άλλο μακρύ ζυμαρικό
- 4 κ.σ. (½ πακέτο) ανάλατο βούτυρο
- 1 κουτ. σούπας ε.π. ελαιόλαδο
- 120 ml κρέμα γάλακτος
- Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
Μερίδες: 2
Tips
- Προτείνονται τα μακριά και λεπτά ζυμαρικά, όπως τα ταλιατελίνι ή τα λιγκουίνι
- Η συνταγή προσφέρει περιθώρια παραλλαγών: φρέσκα μυρωδικά, κάπαρη, λιαστές ντομάτες ή με φρέσκια πιπερίτσα
Διαδικασία
Βήμα 1
Βράζουμε σε μεγάλη κατσαρόλα άφθονο, καλά αλατισμένο νερό σε μέτρια-δυνατή φωτιά. Στο μεταξύ, ξύνουμε λεπτά τον φλοιό των λεμονιών και στύβουμε τον χυμό τους. Τρίβουμε το τυρί.
Βήμα 2
Σε μεγάλο τηγάνι ζεσταίνουμε το βούτυρο με το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά, μέχρι να λιώσει το βούτυρο. Προσθέτουμε το ξύσμα λεμονιού και σοτάρουμε για 1 λεπτό. Ρίχνουμε τον χυμό και σιγοβράζουμε για 3 λεπτά. Προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος, αλάτι και πιπέρι και αφήνουμε να δέσει για 1–2 λεπτά. Αποσύρουμε από τη φωτιά.
Βήμα 3
Βράζουμε τα ζυμαρικά al dente σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας. Κρατάμε ½ φλ. από το νερό του βρασίματος, στραγγίζουμε και μεταφέρουμε τα ζυμαρικά στη σάλτσα.
Βήμα 4
Ξαναβάζουμε το τηγάνι σε μέτρια φωτιά και ανακατεύουμε καλά, προσθέτοντας λίγο από το νερό αν χρειαστεί, μέχρι τα ζυμαρικά να γυαλίσουν και να δέσουν με τη σάλτσα. Σερβίρουμε αμέσως, με το τριμμένο τυρί.