rizes psites-anoigma
clock icon
40'

Ζεστή σαλάτα από καψαλισμένες ρίζες, λαχανικά και καπνιστή σάλτσα μελιτζάνας

Υλικά

  • 4 μεσαία παντζάρια, κατά προτίμηση βιολογικά   8 μεσαία καρότα, κατά προτίμηση βιολογικά 3 μεσαίες μελιτζάνες 1 μεγάλο κίτρινο γκρέιπφρουτ κομμένο σε φιλέτα 1 μάτσο λαχανίδες (kale) 2 κουτ. σούπας ξίδι από ρύζι Φύλλα δυόσμου 4 κλωνάρια δεντρολίβανο ε.π. ελαιόλαδο Αλάτι, πιπέρι      
  • 2 μεσαίες πατάτες, κατά προτίμηση βιολογικές
  • 8 μεσαία καρότα κατά προτίμηση βιολογικά
  • 3 μεσαίες μελιτζάνες
  • 1 μεγάλο κίτρινο γκρέιπφρουτ κομμένο σε φιλέτα
  • 1 μάτσο λαχανίδες ( kale)
  • 2 κουτ σούπας ξίδι από ρύζι
  • Φύλλα δυόσμου
  • 4 κλωνάρια δεντρολίβανο
  • Ε.π. Ελαιόλαδο
  • Αλάτι, πιπέρι

Μια υπέροχη θρεπτική νηστίσιμη σαλάτα με ψητά λαχανικά και γευστικές αντιθέσεις που μπορεί να συνοδέψει φαγητό με φίλους ή ακόμα και να προσφερθεί σαν ολοκληρωμένο γεύμα.

Ξεκινάμε σε «καίμε» τις μελιτζάνες σε φωτιά από όλες τις πλευρές μέχρι να μαλακώσουν. Στην συνέχεια χωρίς να τις ξεφλουδίσουμε, τις πολτοποιούμε σε μπλέντερ μαζί με το ρυζόξιδο και λίγο ελαιόλαδο. Κρατάμε στην άκρη.

Σε αλουμινόχαρτο κλείνουμε ξεχωριστά κάθε ρίζα με αλάτι, πιπέρι, ελαιόλαδο και ένα κλωνάρι δεντρολίβανου. Ψήνουμε στους 180°C στον φούρνο μέχρι να μαλακώσουν.

Στη συνέχεια σε τηγάνι με ελάχιστο ελαιόλαδο καψαλίζουμε από όλες τις πλευρές τις ρίζες και τις λαχανίδες και σε ρηχό πιάτο στήνουμε πρώτα με την κρέμα καπνιστής μελιτζάνας και πάνω τα ψητά λαχανικά, τα φιλέτα γκρέιπφρουτ και πασπαλίζουμε με ψιλοκομμένο δυόσμο.

Φωτογραφία: Διογένης Παπαδόπουλος

Διαδικασία

Βήμα 1

Ξεκινάμε σε «καίμε» τις μελιτζάνες σε φωτιά από όλες τις πλευρές μέχρι να μαλακώσουν. Στην συνέχεια χωρίς να τις ξεφλουδίσουμε, τις πολτοποιούμε σε μπλέντερ μαζί με το ρυζόξιδο και λίγο ελαιόλαδο. Κρατάμε στην άκρη.

Βήμα 2

Σε αλουμινόχαρτο κλείνουμε ξεχωριστά κάθε ρίζα με αλάτι, πιπέρι, ελαιόλαδο και ένα κλωνάρι δεντρολίβανου. Ψήνουμε στους 180°C στον φούρνο μέχρι να μαλακώσουν.

Βήμα 3

Στη συνέχεια σε τηγάνι με ελάχιστο ελαιόλαδο καψαλίζουμε από όλες τις πλευρές τις ρίζες και τις λαχανίδες και σε ρηχό πιάτο στήνουμε πρώτα με την κρέμα καπνιστής μελιτζάνας και πάνω τα ψητά λαχανικά, τα φιλέτα γκρέιπφρουτ και πασπαλίζουμε με ψιλοκομμένο δυόσμο.

Φωτογραφία: Διογένης Παπαδόπουλος