zesti-prasosalata-me-renithia
clock icon
1:30'

Ζεστή πρασοσαλάτα με ρεβίθια και κόκκινες πιπεριές

Υλικά

  • 300γρ. ρεβίθια ψιλά, μουλιασμένα αποβραδίς
  • 1 φύλλο δάφνης
  • 8-10 πράσα (το λευκό και το τρυφερό πράσινο μέρος), σε κομμάτια των 4-5 εκ.
  • 100ml έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
  • 3 μεγάλες πιπεριές Φλωρίνης, σε λωρίδες πάχους 1 εκ.
  • 3 κρεμμυδάκια φρέσκα, ψιλοκομμένα
  • 150γρ. λιαστές ντομάτες σε λάδι, στραγγισμένες, κομμένες σε λεπτές λωρίδες
  • 2 κουτ. σούπας μουστάρδα απαλή
  • 3 κουτ. σούπας ξίδι βαλσαμικό
  • ½ ματσάκι άνηθο (χωρίς τους μίσχους), ψιλοκομμένο
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Θρεπτική και απολαυστική σαλάτα με ρεβίθια και λαχανικά, που μπορεί εύκολα να γίνει και κυρίως πιάτο. Ιδανική επιλογή και για περιόδους νηστείας.

Σε μια κατσαρόλα με μπόλικο κρύο νερό βάζετε τα μουλιασμένα ρεβίθια και το φύλλο δάφνης και τα βράζετε για 1 ώρα. Στραγγίζετε τα ρεβίθια σε σουρωτήρι, πετάτε τη δάφνη και τα αφήνετε στην άκρη.

Χαράζετε ελαφρώς τα πράσα κατά μήκος και τα ξεπλένετε με νερό. Βάζετε μια κατσαρόλα με άφθονο αλατισμένο νερό στη φωτιά και, μόλις κοχλάσει, ρίχνετε τα κομμένα πράσα. Τα βράζετε για 20 λεπτά και τα μεταφέρετε με τρυπητή κουτάλα σε σουρωτήρι για να στραγγίξουν.

Σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι βάζετε το μισό ελαιόλαδο να ζεσταθεί σε μέτρια φωτιά. Ρίχνετε τις πιπεριές και σοτάρετε για 4-5 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν, ανακατεύοντας με μια σπάτουλα. Προσθέτετε τα κρεμμυδάκια και συνεχίζετε το σοτάρισμα για 2 λεπτά επιπλέον. Ρίχνετε τα βρασμένα ρεβίθια, τα πράσα και τις λιαστές ντομάτες και ανακατεύετε.

Σε ένα μικρό μπολ αναμιγνύετε το υπόλοιπο ελαιόλαδο, τη μουστάρδα, το ξίδι, τον άνηθο, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Περιχύνετε το μίγμα στο τηγάνι και ανακινείτε καλά το σκεύος για να ενωθούν όλα τα υλικά. Μεταφέρετε τη σαλάτα σε πιατέλα και σερβίρετε αμέσως.

Φωτογραφία: Studiom.com - Food styling: Μάκης Γεωργιάδης - Styling: Κατερίνα Λυκουρέση

Διαδικασία

Βήμα 1

Σε μια κατσαρόλα με μπόλικο κρύο νερό βάζετε τα μουλιασμένα ρεβίθια και το φύλλο δάφνης και τα βράζετε για 1 ώρα. Στραγγίζετε τα ρεβίθια σε σουρωτήρι, πετάτε τη δάφνη και τα αφήνετε στην άκρη.

Βήμα 2

Χαράζετε ελαφρώς τα πράσα κατά μήκος και τα ξεπλένετε με νερό. Βάζετε μια κατσαρόλα με άφθονο αλατισμένο νερό στη φωτιά και, μόλις κοχλάσει, ρίχνετε τα κομμένα πράσα. Τα βράζετε για 20 λεπτά και τα μεταφέρετε με τρυπητή κουτάλα σε σουρωτήρι για να στραγγίξουν.

Βήμα 3

Σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι βάζετε το μισό ελαιόλαδο να ζεσταθεί σε μέτρια φωτιά. Ρίχνετε τις πιπεριές και σοτάρετε για 4-5 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν, ανακατεύοντας με μια σπάτουλα. Προσθέτετε τα κρεμμυδάκια και συνεχίζετε το σοτάρισμα για 2 λεπτά επιπλέον. Ρίχνετε τα βρασμένα ρεβίθια, τα πράσα και τις λιαστές ντομάτες και ανακατεύετε.

Βήμα 4

Σε ένα μικρό μπολ αναμιγνύετε το υπόλοιπο ελαιόλαδο, τη μουστάρδα, το ξίδι, τον άνηθο, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Περιχύνετε το μίγμα στο τηγάνι και ανακινείτε καλά το σκεύος για να ενωθούν όλα τα υλικά. Μεταφέρετε τη σαλάτα σε πιατέλα και σερβίρετε αμέσως.

Φωτογραφία: Studiom.com - Food styling: Μάκης Γεωργιάδης - Styling: Κατερίνα Λυκουρέση