Η καραμέλα συνδυάζεται αρμονικά με τον ελληνικό καφέ και γίνονται ένα απίθανο ζελέ, που κλείνει ιδανικά κάθε γεύμα.
Υλικά
- 6 φύλλα ζελατίνης (των 2γρ. η καθεμία)
- 300ml γάλα φρέσκο
- 400γρ. καραμελωμένο γάλα
- 120γρ. ελληνικό καφέ ρόφημα
- 150γρ. βούτυρο παγωμένο
- 250γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 κρόκο αβγού
- 100γρ. ζάχαρη καστανή
- 50γρ. κακάο
- crumble
- ζάχαρη άχνη
Για το ζελέ
Για το crumble
Για το σερβίρισμα
Tips
- Για το καραμελωμένο γάλα χρειάζεται ένα ζαχαρούχο γάλα και βράσιμο για 2 ώρες μέσα σε νερό με την κονσέρβα. Στη χύτρα είναι έτοιμο σε 30 λεπτά.
Διαδικασία
Βήμα 1
Για το crumble: Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180οC. Ανακατεύετε όλα τα υλικά μαζί σε ένα μπολ και στη συνέχεια σκορπάτε το μίγμα σε ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος. Το ψήνετε στο φούρνο για 15 λεπτά περίπου. Αφήνετε το crumble στην άκρη να κρυώσει και να γίνει τραγανό.
Βήμα 2
Για το ζελέ: Μουλιάζετε τις ζελατίνες σε κρύο νερό για 5 λεπτά. Βάζετε σε μια κατσαρόλα το γάλα, το καραμελωμένο γάλα και τον καφέ και τα ζεσταίνετε πολύ καλά, ανακατεύοντας ανά διαστήματα, μέχρι να ενωθούν τα υλικά μεταξύ τους.
Βήμα 3
Κατεβάζετε από τη φωτιά, ρίχνετε τις ζελατίνες καλά στυμμένες και ανακατεύετε μέχρι να λιώσουν. Αφήνετε το μίγμα να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου.
Βήμα 4
Μοιράζετε λίγο crumble σε 6-8 ποτήρια, μοιράζετε από πάνω το ζελέ και φυλάτε τα ποτήρια στο ψυγείο για 1 ώρα περίπου, μέχρι να παγώσουν και να σταθεροποιηθεί το ζελέ. Όταν θέλετε να σερβίρετε, πασπαλίζετε τα ποτήρια με crumble και λίγη ζάχαρη άχνη.
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food styling: Tina Webb