salata-me-zele-seleri-selinoriza-pestrofa_2
clock icon
45'

Ζελέ από χυμό σέλερι, σελινόριζα και καπνιστή πέστροφα

Υλικά

  • 2 σέλερι (με τα φυλλαράκια τους)
  • 1 σελινόριζα μέτρια
  • 2 φιλέτα πέστροφας καπνιστής
  • 4γρ. φύλλα ζελατίνας
  • 3 ξινόμηλα
  • ελαιόλαδο
  • χυμό λεμονιού
  • κόκκους από μαύρο, άσπρο, πράσινο και κόκκινο πιπέρι
  • αλάτι

Τα δροσερά ζελέ, στην αλμυρή εκδοχή τους, γίνονται ένα πρώτης τάξεως ορεκτικό για τα επίσημα και γιορτινά τραπέζια σας. Στη συγκεκριμένη συνταγή φτιάχνετε ένα ξεχωριστό ζελέ με σέλερι και σελινόριζα, που συνδυάζεται ιδανικά με καπνιστή πέστροφα.

Κόβετε το ένα μήλο στα τέσσερα, καθαρίζετε τα κουκούτσια και το κόβετε (με το εργαλείο που τρίβετε το λάχανο) σε λεπτές φέτες. Αραδιάζετε τις φέτες του μήλου σε σχάρα και τις ψήνετε στο φούρνο στους 180οC για να στεγνώσουν και να ροδίσουν ελαφρά. Τις αφήνετε να περιμένουν.
Καθαρίζετε τη σελινόριζα και την τρίβετε ή την ψιλοκόβετε σε πολύ λεπτά μπαστουνάκια (σαν σπιρτόξυλα). Την περιχύνετε με λίγο χυμό λεμονιού και αφήνετε να μαριναριστεί για 1 ώρα. Στο μεταξύ πολτοποιείτε τα σέλερι στο μπλέντερ με λίγο νεράκι και σουρώνετε πιέζοντάς τα για να πάρετε όσο περισσότερο χυμό μπορείτε. Θα χρειαστείτε περίπου μισό λίτρο. Αν έχετε αποχυμωτή, ακόμα καλύτερα.
Μουσκεύετε τις ζελατίνες σε κρύο νερό. Καθαρίζετε τα υπόλοιπα μήλα και κόβετε σε μικρά ζαράκια με πλευρά 0,5 εκ. Ζεσταίνετε το χυμό του σέλερι, στύβετε τις ζελατίνες και τις διαλύετε μέσα στο χλιαρό χυμό. Μοιράζετε το χυμό σε ποτήρια και τα βάζετε στο ψυγείο. Όταν αρχίσει να πήζει προσθέτετε τα κυβάκια των μήλων πάνω από τα ζελέ και τα αφήνετε στο ψυγείο μέχρι να πήξει.
Κόβετε την πέστροφα σε λεπτές λωρίδες. Βάζετε σε μπολ τη σελινόριζα και την πέστροφα, αλατίζετε, πασπαλίζετε με τους κόκκους πιπεριών χοντροαλεσμένους και περιχύνετε με λίγο ελαιόλαδο και χυμό λεμονιού. Ανακατεύετε ελαφρά.
Όταν πήξει το ζελέ μοιράζετε από πάνω τη σαλάτα και γαρνίρετε με τις στεγνωμένες τραγανές φετούλες μήλου.
Φωτογραφία: Κων/νος Καφίρης - Food Styling: Aντωνία Κατή

Διαδικασία

Βήμα 1

Κόβετε το ένα μήλο στα τέσσερα, καθαρίζετε τα κουκούτσια και το κόβετε (με το εργαλείο που τρίβετε το λάχανο) σε λεπτές φέτες. Αραδιάζετε τις φέτες του μήλου σε σχάρα και τις ψήνετε στο φούρνο στους 180οC για να στεγνώσουν και να ροδίσουν ελαφρά. Τις αφήνετε να περιμένουν.

Βήμα 2

Καθαρίζετε τη σελινόριζα και την τρίβετε ή την ψιλοκόβετε σε πολύ λεπτά μπαστουνάκια (σαν σπιρτόξυλα). Την περιχύνετε με λίγο χυμό λεμονιού και αφήνετε να μαριναριστεί για 1 ώρα. Στο μεταξύ πολτοποιείτε τα σέλερι στο μπλέντερ με λίγο νεράκι και σουρώνετε πιέζοντάς τα για να πάρετε όσο περισσότερο χυμό μπορείτε. Θα χρειαστείτε περίπου μισό λίτρο. Αν έχετε αποχυμωτή, ακόμα καλύτερα.

Βήμα 3

Μουσκεύετε τις ζελατίνες σε κρύο νερό. Καθαρίζετε τα υπόλοιπα μήλα και κόβετε σε μικρά ζαράκια με πλευρά 0,5 εκ. Ζεσταίνετε το χυμό του σέλερι, στύβετε τις ζελατίνες και τις διαλύετε μέσα στο χλιαρό χυμό. Μοιράζετε το χυμό σε ποτήρια και τα βάζετε στο ψυγείο. Όταν αρχίσει να πήζει προσθέτετε τα κυβάκια των μήλων πάνω από τα ζελέ και τα αφήνετε στο ψυγείο μέχρι να πήξει.

Βήμα 4

Κόβετε την πέστροφα σε λεπτές λωρίδες. Βάζετε σε μπολ τη σελινόριζα και την πέστροφα, αλατίζετε, πασπαλίζετε με τους κόκκους πιπεριών χοντροαλεσμένους και περιχύνετε με λίγο ελαιόλαδο και χυμό λεμονιού. Ανακατεύετε ελαφρά.

Βήμα 5

Όταν πήξει το ζελέ μοιράζετε από πάνω τη σαλάτα και γαρνίρετε με τις στεγνωμένες τραγανές φετούλες μήλου.

Φωτογραφία: Κων/νος Καφίρης - Food Styling: Aντωνία Κατή