xoriatiki-me-karpouzi-anoigma
clock icon
35'

Χωριάτικη σαλάτα με καρπούζι

Υλικά

  • 250γρ. ντοματίνια (χαραγμένα)
  • 2 φέτες καρπούζι (κομμένο σε μπαλίτσες με το παριζιέν)
  • ½ αγγούρι (κομμένο σε μπαλίτσες με το παριζιέν)
  • 1 πιπεριά πράσινη κέρατο, σε ροδέλες
  • 1 κρεμμύδι μικρό, σε ροδέλες
  • 1 κουτ. σούπας ελιές μαύρες χωρίς κουκούτσι, σε ροδέλες
  • 1 κουτ. σούπας κουμπάκια κάππαρης ή καππαρόμηλα
  • μερικά λαδοπαξίμαδα, για το σερβίρισμα
  • Για τις μπαλίτσες της φέτας

  • 150γρ. φέτα, σε κομμάτια
  • 2 κουτ. σούπας γιαούρτι στραγγιστό
  • 1½ κουτ. σούπας δυόσμο φρέσκο, ψιλοκομμένο
  • 1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • Για το dressing

  • ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • 3 κουτ. σούπας ξίδι βαλσαμικό
  • 5-6 φύλλα δυόσμου
  • αλάτι, πιπέρι λευκό

Η κλασική χωριάτικη σαλάτα στην πιο καλοκαιρινή εκδοχή της εμπλουτίζεται με καρπούζι και νόστιμα τυρομπαλάκια φέτας.

Πρώτα ετοιμάζετε τις τυρομπαλίτσες: Πολτοποιείτε στο μούλτι τη φέτα με το γιαούρτι, το δυόσμο και το ελαιόλαδο και αφήνετε το μίγμα στο ψυγείο να σφίξει.
Στο μεταξύ βάζετε λίγο νερό να πάρει βράση και ρίχνετε μέσα τα ντοματίνια. Στο μισό λεπτό τα στραγγίζετε και τα ρίχνετε σε παγωμένο νερό. Τα ξεφλουδίζετε με ευκολία και ετοιμάζετε τα μπαλάκια του καρπουζιού και του αγγουριού, κόβοντάς τα με το ειδικό εργαλείο (κουταλάκι παριζιέν). Ετοιμάζετε τις ροδέλες της πιπεριάς, του κρεμμυδιού και της ελιάς.
Σε ένα μπολ σερβιρίσματος αναμιγνύετε τα ντοματίνια με τις μπαλίτσες του καρπουζιού και του αγγουριού.
Ετοιμάζετε το dressing χτυπώντας στο μούλτι όλα τα υλικά μέχρι να ομογενοποιηθούν. Δοκιμάζετε τη γεύση και προσθέτετε επιπλέον αλάτι ή ξίδι αν το επιθυμείτε.
Πλάθετε μπαλίτσες φέτας κόβοντάς τες αρχικά με το παριζιέν για να έχουν το ίδιο μέγεθος με τις υπόλοιπες και μετά τις πλάθετε λίγο στο χέρι.
Αναμιγνύετε σε σαλατιέρα τα ξεφλουδισμένα ντοματίνια με τις μπαλίτσες του καρπουζιού, του αγγουριού και της φέτας. Διακοσμείτε τη σαλάτα σας με ροδέλες πιπεριάς, κρεμμυδιού και ελιάς, περιχύνετε με το dressing, διακοσμείτε με τα καππαρόφυλλα και σερβίρετε αμέσως στο τραπέζι μαζί με τα λαδοπαξίμαδα.
Φωτογραφία: Βαγγέλης Πατεράκης - Food styling: Αντωνία Κατή

Διαδικασία

Βήμα 1

Πρώτα ετοιμάζετε τις τυρομπαλίτσες: Πολτοποιείτε στο μούλτι τη φέτα με το γιαούρτι, το δυόσμο και το ελαιόλαδο και αφήνετε το μίγμα στο ψυγείο να σφίξει.

Βήμα 2

Στο μεταξύ βάζετε λίγο νερό να πάρει βράση και ρίχνετε μέσα τα ντοματίνια. Στο μισό λεπτό τα στραγγίζετε και τα ρίχνετε σε παγωμένο νερό. Τα ξεφλουδίζετε με ευκολία και ετοιμάζετε τα μπαλάκια του καρπουζιού και του αγγουριού, κόβοντάς τα με το ειδικό εργαλείο (κουταλάκι παριζιέν). Ετοιμάζετε τις ροδέλες της πιπεριάς, του κρεμμυδιού και της ελιάς.

Βήμα 3

Σε ένα μπολ σερβιρίσματος αναμιγνύετε τα ντοματίνια με τις μπαλίτσες του καρπουζιού και του αγγουριού.

Βήμα 4

Ετοιμάζετε το dressing χτυπώντας στο μούλτι όλα τα υλικά μέχρι να ομογενοποιηθούν. Δοκιμάζετε τη γεύση και προσθέτετε επιπλέον αλάτι ή ξίδι αν το επιθυμείτε.

Βήμα 5

Πλάθετε μπαλίτσες φέτας κόβοντάς τες αρχικά με το παριζιέν για να έχουν το ίδιο μέγεθος με τις υπόλοιπες και μετά τις πλάθετε λίγο στο χέρι.

Βήμα 6

Αναμιγνύετε σε σαλατιέρα τα ξεφλουδισμένα ντοματίνια με τις μπαλίτσες του καρπουζιού, του αγγουριού και της φέτας. Διακοσμείτε τη σαλάτα σας με ροδέλες πιπεριάς, κρεμμυδιού και ελιάς, περιχύνετε με το dressing, διακοσμείτε με τα καππαρόφυλλα και σερβίρετε αμέσως στο τραπέζι μαζί με τα λαδοπαξίμαδα.

Φωτογραφία: Βαγγέλης Πατεράκης - Food styling: Αντωνία Κατή