Ένα νόστιμο πιάτο με ξινόχοντρο που θυμίζει λίγο πρασόρυζο, αλλά και ένας διαφορετικός τρόπος για να αξιοποιήσετε τα βρασμένα ρεβίθια που σας έχουν περισσέψει.
Υλικά
- 1 φλιτζάνι ξινόχοντρο
- 1 κιλό πράσα ψιλοκομμένα
- 1 φλιτζάνι ρεβίθια ή φασόλια ξερά, βρασμένα
- ½ - ¾ φλιτζανιού ελαιόλαδο
- 2 φλιτζάνια ντομάτα φρέσκια τριμμένη ή 1 κουτ. σούπας πελτέ ντομάτας
- χυμό λεμονιού (προαιρετικά)
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Tips
- Μπορείτε να αντικαταστήσετε τα πράσα με φασολάκια φρέσκα, που θα μαγειρέψετε σοτάροντας πρώτα στο λάδι μαζί με 1 μεγάλο τριμμένο κρεμμύδι. Θα ρίξετε τον ξινόχοντρο 10 λεπτά πριν τελειώσει το μαγείρεμα των φασολιών και αφού προσθέσετε το ανάλογο νερό. Πασπαλίζετε το φαγητό με τριμμένη φέτα.
Διαδικασία
Βήμα 1
Σοτάρετε τα πράσα στο λάδι, ρίχνετε τη ντομάτα χαμηλώνετε τη φωτιά και τα αφήνετε να πάρουν δύο τρεις βράσεις.Βήμα 2
Προσθέτετε δύο φλιτζάνια ζεστό νερό και, όταν πάρει βράση, ρίχνετε και τον ξινόχοντρο. Αλατοπιπερώνετε και βράζετε σε χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας συχνά.Βήμα 3
Τέλος, 5 λεπτά πριν αποσύρετε το φαγητό από τη φωτιά, ρίχνετε τα ρεβίθια και λεμόνι αν βάλετε. Σερβίρετε το φαγητό χλιαρό ή και κρύο.Φωτογραφία: Βαγγέλης Πατεράκης - Food Styling: Αντωνία Κατή