traxanas
clock icon
35'

Ξινόχοντρος με πράσα και ρεβίθια

Υλικά

  • 1 φλιτζάνι ξινόχοντρο
  • 1 κιλό πράσα ψιλοκομμένα
  • 1 φλιτζάνι ρεβίθια ή φασόλια ξερά, βρασμένα
  • ½ - ¾ φλιτζανιού ελαιόλαδο
  • 2 φλιτζάνια ντομάτα φρέσκια τριμμένη ή 1 κουτ. σούπας πελτέ ντομάτας
  • χυμό λεμονιού (προαιρετικά)
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Tips

  • Μπορείτε να αντικαταστήσετε τα πράσα με φασολάκια φρέσκα, που θα μαγειρέψετε σοτάροντας πρώτα στο λάδι μαζί με 1 μεγάλο τριμμένο κρεμμύδι. Θα ρίξετε τον ξινόχοντρο 10 λεπτά πριν τελειώσει το μαγείρεμα των φασολιών και αφού προσθέσετε το ανάλογο νερό. Πασπαλίζετε το φαγητό με τριμμένη φέτα.

Ένα νόστιμο πιάτο με ξινόχοντρο που θυμίζει λίγο πρασόρυζο, αλλά και ένας διαφορετικός τρόπος για να αξιοποιήσετε τα βρασμένα ρεβίθια που σας έχουν περισσέψει.

Σοτάρετε τα πράσα στο λάδι, ρίχνετε τη ντομάτα χαμηλώνετε τη φωτιά και τα αφήνετε να πάρουν δύο τρεις βράσεις.
Προσθέτετε δύο φλιτζάνια ζεστό νερό και, όταν πάρει βράση, ρίχνετε και τον ξινόχοντρο. Αλατοπιπερώνετε και βράζετε σε χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας συχνά.
Τέλος, 5 λεπτά πριν αποσύρετε το φαγητό από τη φωτιά, ρίχνετε τα ρεβίθια και λεμόνι αν βάλετε. Σερβίρετε το φαγητό χλιαρό ή και κρύο.
Φωτογραφία: Βαγγέλης Πατεράκης - Food Styling: Αντωνία Κατή

Διαδικασία

Βήμα 1

Σοτάρετε τα πράσα στο λάδι, ρίχνετε τη ντομάτα χαμηλώνετε τη φωτιά και τα αφήνετε να πάρουν δύο τρεις βράσεις.

Βήμα 2

Προσθέτετε δύο φλιτζάνια ζεστό νερό και, όταν πάρει βράση, ρίχνετε και τον ξινόχοντρο. Αλατοπιπερώνετε και βράζετε σε χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας συχνά.

Βήμα 3

Τέλος, 5 λεπτά πριν αποσύρετε το φαγητό από τη φωτιά, ρίχνετε τα ρεβίθια και λεμόνι αν βάλετε. Σερβίρετε το φαγητό χλιαρό ή και κρύο.

Φωτογραφία: Βαγγέλης Πατεράκης - Food Styling: Αντωνία Κατή