Τώρα που το μήλο είναι στην καλύτερη εποχή του, φτιάχνουμε ένα ξεχωριστό άλειμμα, με ωραία αρώματα μπαχαρικών.
Υλικά
- 600 γρ. ελληνικά μήλα Fuji Ν. Σοδειάς, καθαρισμένα, ψιλοκομμένα
- 400 γρ. μήλα κόκκινα, ξεφλουδισμένα, ψιλοκομμένα
- ξύσμα λεμονιού + λίγες φλοίδες
- 125 ml φυσικός χυμός μήλο Eviva
- 30 γρ. ζάχαρη καστανή Belbake
- ½ κουτ. σούπας κανέλα, σκόνη
- 3/4 κουτ. γλυκού τζίντζερ, σκόνη
- 1 πρέζα μπαχάρι, σκόνη
- 1 πρέζα μοσχοκάρυδο, σκόνη
- 1 πρέζα γαρίφαλο, σκόνη
Για 2 βαζάκια των 350 ml
Διαδικασία
Βήμα 1
Βάζουμε τα μήλα, το ξύσμα λεμονιού και τον χυμό μήλου σε μια μεσαία κατσαρόλα και δίνουμε μια βράση. Χαμηλώνουμε τη φωτιά στο μέτριο προς χαμηλό και τα αφήνουμε να σιγοβράσουν για 35΄-40΄ ή μέχρι τα μήλα να μαλακώσουν.
Βήμα 2
Βάζουμε τα μήλα και τα υγρά του σκεύους σε ένα μπλέντερ και πολτοποιούμε καλά. Επιστρέφουμε το μείγμα στην κατσαρόλα ανακατεύοντας μέσα τη ζάχαρη και τα μπαχαρικά. Αφήνουμε να σιγοβράσει σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά για 1-2 ώρες, ανακατεύοντας συχνά μέχρι η σάλτσα να πάρει ένα βαθύ καφέ χρώμα και να πήξει.
Βήμα 3
Μόλις σκουρύνει και συμπυκνωθεί καλά σβήνουμε τη φωτιά και αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει. Μεταφέρουμε σε αποστειρωμένα βάζα. Μόλις κρυώσουν, τα βάζουμε στο ψυγείο και τα διατηρούμε για έως και 1 μήνα