Γιορτινά πιάτα, ελληνικά και καλοδουλεµένα, για να τα µοιραστείτε µε συγγενείς και φίλους. Φτιάχνουμε απολαυστικά βερίκοκα και δαμάσκηνα γεμιστά με κιμά.
Υλικά
- 250 γρ. βούτυρο και 50 γρ. λιωμένο
- 300 γρ. κιμά μοσχαρίσιο
- 300 γρ. κιμά πρόβειο
- 1 μέτριο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 1 πράσο, μόνο το άσπρο μέρος ψιλοκομμένο
- 30 γρ. φιστίκι Αιγίνης
- 30 γρ. κουκουνάρι
- 1 σφηνάκι κονιάκ
- 1 πρέζα κανέλα, σε σκόνη
- ½ πρέζα γαρίφαλο, σε σκόνη
- 1 κιλό βερίκοκα, ξερά, μουλιασμένα σε νερό
- 1 κιλό δαμάσκηνα ξερά, μουλιασμένα σε νερό
- αλάτι, μαύρο πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Διαδικασία
Βήμα 1
Ζεσταίνουμε μια κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά και ρίχνουμε το βούτυρο. Μόλις λιώσει προσθέτουμε όλο τον κιμά και σοτάρουμε μέχρι να αλλάξει χρώμα και να εξατμιστούν όλα τα υγρά που θα βγάλειΒήμα 2
Προσθέτουμε το κρεμμύδι , το πράσο, τα φιστίκια και το κουκουνάρι ανακατεύοντας διαρκώς με μια σπάτουλα. Σβήνουμε με το κονιάκ και προσθέτουμε την κανέλα, το γαρίφαλο, αλάτι και πιπέρι. Ρίχνουμε ένα ποτήρι νερό και σιγοβράζουμε σε χαμηλή φωτιά για 20΄-30΄ ή μέχρι να ψηθεί η γέμιση και εξατμιστούν τα υγρά. Αποσύρουμε το σκεύος από τη φωτιά και αφήνουμε τη γέμιση να κρυώσει.Βήμα 3
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C στον αέρα. Στραγγίζουμε τα βερίκοκα και τα δαμάσκηνα και τα γεμίζουμε με τη φάρσα που ετοιμάσαμε. Τα στρώνουμε σε ένα ταψί, τα ραντίζουμε με το λιωμένο βούτυρο, τα καλύπτουμε με μια βρεγμένη και στυμμένη λαδόκολλα και τα ψήνουμε για 25 ΄-30΄. Σερβίρονται ζεστά.Styling: Κ. Λυκουρέση - Food Styling: M. Γεωργιάδης - Φωτογραφία: STUDIO M