Η σούπα φακής είναι ένα πολύ νόστιμο πιάτο για κάθε ημέρα. Όμως στη βελουτέ εκδοχή της και με κόκκινη φακή ανοίγει εύκολα και ένα πιο επίσημο τραπέζι. Το σέλερι και το αβγοτάραχο στο τέλος της δίνουν ακόμη πιο ξεχωριστή γεύση και εμφάνιση.
Υλικά
- 250γρ. φακές κόκκινες
- 1 λίτρο ζωμό λαχανικών ή κοτόπουλου, φρέσκο ή από κύβο βιολογικό
- 1 πορτοκαλόφλουδα
- 1 σκελίδα σκόρδο
- 1 καρότο καθαρισμένο, σε ροδέλες
- 1 δαφνόφυλλο
- 1 κρεμμύδι, σε χοντρές φέτες
- 1 φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο
- αλάτι, πιπέρι
- 1 κλωνάρι σέλερι, σε φετούλες
- 12 φέτες αβγοτάραχο
- μερικά κριτσίνια καρότου
Για το σερβίρισμα
Διαδικασία
Βήμα 1
Μέσα σε μια κατσαρόλα σοτάρετε το κρεμμύδι με το ελαιόλαδο μέχρι να μαλακώσουν λίγο. Προσθέτετε το καρότο, το σκόρδο και ανακατεύετε λίγο. Προσθέτετε τις φακές καλά πλυμένες, τον καυτό ζωμό, την πορτοκαλόφλουδα, το δαφνόφυλλο και βράζετε μέχρι να μαγειρευτούν οι φακές.Βήμα 2
Αφαιρείτε την πορτοκαλόφλουδα και το δαφνόφυλλο και πολτοποιείτε τη σούπα μέσα στην κατσαρόλα με ραβδομπλέντερ ή σε δόσεις στο μπλέντερ. Ρίχνετε τη σούπα ξανά στην κατσαρόλα, δοκιμάζετε και προσθέτετε αλατοπίπερο αν χρειάζεται. Ρίχνετε ελαιόλαδο και δίνετε μια τελευταία βράση στη σούπα. Τη διατηρείτε ζεστή.Βήμα 3
Περνάτε τις φετούλες του σέλερι από ένα γρήγορο σοτάρισμα στο τηγάνι με λίγο ελαιόλαδο. Σερβίρετε τη σούπα σε όμορφα φλιτζάνια του τσαγιού, προσθέτοντας δύο φέτες αβγοτάραχο και μερικές φέτες σέλερι σοτέ. Συνοδεύετε το κάθε φλιτζάνι με ένα δύο κριτσίνια καρότου.Φωτογραφία: Αναστασία Αδαμάκη - Food Styling: Αντωνία Κατή