vegab_zaharwta
clock icon
45'

Vegan ζαχαρωτά με αχλάδι

Υλικά

  • 1 κoυτ. γλυκού φυτικό λάδι
  • 8 αχλάδια, ξεφλουδισμένα, χωρίς τα κουκούτσια, κομμένα σε κομμάτια 2 εκ.
  • 150 ml κρασί Porto
  • 2 μικρά ξύλα κανέλας
  • 2 κομμάτια αστεροειδή γλυκάνισο
  • 3 γαρίφαλα, ολόκληρα
  • 18 γρ. πηκτίνη
  • 500 γρ. καστανή ζάχαρη συν 5 κουτ. σούπας
  • 75 γρ. σιρόπι γλυκόζης

Ακολουθούμε τη γαλλική συνταγή και αξιοποιούμε το αγαπημένο εποχικό φρούτο. Φτιάχνουμε ζαχαρωτά, τα τοποθετούμε σε κουτιά και τα προσφέρουμε ως δώρο.

Λαδώνουμε 1 δίσκο ψησίματος 20x20 εκ. και στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί. Βάζουμε τα
αχλάδια, το κρασί, την κανέλα, τον γλυκάνισο και τα γαρίφαλα σε κατσαρόλα, σε μέτρια
φωτιά. Σκεπάζουμε και μαγειρεύουμε για 15΄, ανακατεύοντας ανά διαστήματα, μέχρι να λιώσουν τα αχλάδια.

Άποσύρουμε από τη φωτιά, αφαιρούμε τα μπαχαρικά και με μίξερ χειρός λιώνουμε τα αχλάδια. Περνάμε τον πολτό μέσα από σίτα σε καθαρή κατσαρόλα. Άναμειγνύουμε την πηκτίνη με 50 γρ. από τη ζάχαρη και ρίχνουμε το μείγμα πάνω από τα αχλάδια. Χτυπάμε μέχρι η πηκτίνη να λιώσει εντελώς.

Προσθέτουμε την υπόλοιπη ζάχαρη και το σιρόπι γλυκόζης, μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά
για 6΄-8΄, ανακατεύοντας, μέχρι να φτάσει τους 110°C και αρχίσει να πήζει. Άποσύρουμε και
χτυπάμε με αυγοδάρτη για να μην υπάρχουν κομματάκια, ρίχνουμε στον δίσκο και λειαίνουμε την επιφάνεια. Άφήνουμε να κρυώσει. Κόβουμε σε κυβάκια 2 εκ. Τα ρίχνουμε μέσα στις 5 κουτ. σούπας ζάχαρη και ανακινούμε. Διατηρούνται για περίπου 1 μήνα.

Διαδικασία

Βήμα 1

Λαδώνουμε 1 δίσκο ψησίματος 20x20 εκ. και στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί. Βάζουμε τα
αχλάδια, το κρασί, την κανέλα, τον γλυκάνισο και τα γαρίφαλα σε κατσαρόλα, σε μέτρια
φωτιά. Σκεπάζουμε και μαγειρεύουμε για 15΄, ανακατεύοντας ανά διαστήματα, μέχρι να λιώσουν τα αχλάδια.

Βήμα 2

Άποσύρουμε από τη φωτιά, αφαιρούμε τα μπαχαρικά και με μίξερ χειρός λιώνουμε τα αχλάδια. Περνάμε τον πολτό μέσα από σίτα σε καθαρή κατσαρόλα. Άναμειγνύουμε την πηκτίνη με 50 γρ. από τη ζάχαρη και ρίχνουμε το μείγμα πάνω από τα αχλάδια. Χτυπάμε μέχρι η πηκτίνη να λιώσει εντελώς.

Βήμα 3

Προσθέτουμε την υπόλοιπη ζάχαρη και το σιρόπι γλυκόζης, μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά
για 6΄-8΄, ανακατεύοντας, μέχρι να φτάσει τους 110°C και αρχίσει να πήζει. Άποσύρουμε και
χτυπάμε με αυγοδάρτη για να μην υπάρχουν κομματάκια, ρίχνουμε στον δίσκο και λειαίνουμε την επιφάνεια. Άφήνουμε να κρυώσει. Κόβουμε σε κυβάκια 2 εκ. Τα ρίχνουμε μέσα στις 5 κουτ. σούπας ζάχαρη και ανακινούμε. Διατηρούνται για περίπου 1 μήνα.