tyropita Lakonias
clock icon
1:30'

Τυρόπιτα ξεσκέπαστη Λακωνίας

Υλικά

    Για το χωριάτικο φύλλο

  • 300γρ. αλεύρι σκληρό ή σταρένιο
  • ½ κουτ. γλυκού αλάτι
  • ¼ φλιτζανιού ελαιόλαδο
  • 1 κουτ. σούπας ξίδι
  • 3/4-1 φλιτζάνι χλιαρό νερό
  • Για τη γέμιση

  • 1 κιλό τυρί φρέσκο (φέτα, μυζήθρα, ανθότυρο ή μίγμα), χοντροτριμμένο
  • 6 αβγά ελαφρώς χτυπημένα
  • 1/3 φλιτζανιού λάδι
  • 1 φλιτζάνι άνηθο ή μάραθο ή δυόσμο, ψιλοκομμένο
  • αλάτι, πιπέρι

Tips

  • Επειδή το τυρί είναι φρέσκο δεν πρέπει να είναι πολύ τριμμένο γιατί λιώνει.
  • Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και έτοιμο χωριάτικο φύλλο, αλλά θα πρέπει να στρώσετε 4-5 από τα φύλλα της συσκευασίας στη βάση, αλείφοντας τα με λάδι ενδιάμεσα.

Μια λεπτή νόστιμη πίτα που γίνεται ακόμη πιο ξεχωριστή αν χρησιμοποιήσετε φρέσκο τυρί. Το σπιτικό χωριάτικο φύλλο χαρίζει στην πίτα μια τραγανή βάση.

Βάζετε σε ένα μεγάλο μπολ το αλεύρι και ανοίγετε μια λακκούβα στη μέση. Ρίχνετε αλάτι, το λάδι και το ξίδι. Προσθέτετε το νερό τμηματικά και ζυμώνετε μέχρι να γίνει μια μαλακή ζύμη. Σκεπάζετε το μπολ και αφήνετε τη ζύμη να «ξεκουραστεί» για 20 λεπτά.
Σε ένα μπολ ανακατεύετε όλα τα υλικά της γέμισης.
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Σε επίπεδη αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγετε με τον πλάστη τη ζύμη σε ένα φύλλο, στο μέγεθος του ταψιού που θα χρησιμοποιήσετε. Το φύλλο δεν πρέπει να είναι πολύ λεπτό. Λαδώνετε το ταψί και στρώνετε μέσα το φύλλο, απλώνετε από πάνω τη γέμιση, βάζετε το ταψί στο φούρνο και ψήνετε την πίτα για περίπου 1 ώρα.
Φωτογραφία: Βαγγέλης Πατεράκης - Food Styling: Έλενα Jeffrey

Διαδικασία

Βήμα 1

Βάζετε σε ένα μεγάλο μπολ το αλεύρι και ανοίγετε μια λακκούβα στη μέση. Ρίχνετε αλάτι, το λάδι και το ξίδι. Προσθέτετε το νερό τμηματικά και ζυμώνετε μέχρι να γίνει μια μαλακή ζύμη. Σκεπάζετε το μπολ και αφήνετε τη ζύμη να «ξεκουραστεί» για 20 λεπτά.

Βήμα 2

Σε ένα μπολ ανακατεύετε όλα τα υλικά της γέμισης.

Βήμα 3

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Σε επίπεδη αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγετε με τον πλάστη τη ζύμη σε ένα φύλλο, στο μέγεθος του ταψιού που θα χρησιμοποιήσετε. Το φύλλο δεν πρέπει να είναι πολύ λεπτό. Λαδώνετε το ταψί και στρώνετε μέσα το φύλλο, απλώνετε από πάνω τη γέμιση, βάζετε το ταψί στο φούρνο και ψήνετε την πίτα για περίπου 1 ώρα.

Φωτογραφία: Βαγγέλης Πατεράκης - Food Styling: Έλενα Jeffrey