Tyropita-aromatiki_anoigma
clock icon
1:25'

Τυρόπιτα με φέτα και αρωματικά

Υλικά

    Μερίδες: 8, για ένα ταψί 22x35 εκ.

  • 1 πακέτο φύλλο χωριάτικο
  • 5oo γρ. τρίμμα φέτας ήπιας σε γεύση
  • 2-3 πράσα μικρά και λεπτά, κομμένα σε ροδέλες (περίπου 150 γρ.)
  • 2 κουτ. σούπας άνηθο, ψιλοκομμένο
  • 1 κουτ. σούπας φρέσκο δυόσμο, ψιλοκομμένο
  • 3 αυγά
  • πιπέρι
  • 1 στραγγιστό γιαούρτι 2%
  • 50 ml ε.π. ελαιόλαδο
  • 25 γρ. βούτυρο
  • 1 ασπράδι αυγού χτυπημένο ελαφρά ή 30 γρ. λιωμένο βούτυρο για τα πάνω φύλλα
  • 2 κουτ. σούπας παπαρουνόσπορο (προαιρετικά)

Η τυρόπιτα όπου πρωταγωνιστής θα είναι μια ρωμαλέα φέτα, λόγω της έντασης της γεύσης της, έχει ανάγκη από συμπληρωματικά υλικά που θα εξισορροπήσουν την αυθάδειά της, με γλύκα, και αρώματα. Εδώ, λίγα μελωμένα πράσα, άνηθος και δυόσμος παίζουν αυτό το ρόλο και κάνουν το τελικό αποτέλεσμα πιο απολαυστικό και ισορροπημένο, ακόμη κι αν η φέτα που θα διαλέξετε δεν είναι πικάντικη.

Προεργασία: Βγάζετε το φύλλο απ’ τη κατάψυξη τουλάχιστον 2 ώρες πριν ή απ’ τη προηγουμένη και το αφήνετε να ξεπαγώσει στο ψυγείο.

Σε ένα μεσαίο τηγάνι βάζετε το βούτυρο να λιώσει σε ήπια φωτιά και σοτάρετε για 3-4′ το πράσο, μέχρι να μαραθεί και να πάρει χρώμα και νοστιμιά.

Προσθέτετε τη φέτα και αφού ανακατέψετε με το πράσο, ρίχνετε το γιαούρτι. Ανακατεύετε και προσθέτετε το μίγμα άνηθου – δυόσμου και λίγο πιπέρι (ανάλογα και με το γευστικό προφίλ της φέτας που έχετε διαλέξει). Στο περίπου 1′ που η γέμιση μένει στη φωτιά, η φέτα έχει σε μεγάλο βαθμό λιώσει, αλλά κάποια κομμάτια της παραμένουν στερεά, ώστε να υπάρχει η υφή του υλικού στην τελική τυρόπιτα. Σβήνετε τη φωτιά και αφήνετε τη γέμιση για 15-20′ να κρυώσει.

Ανάβετε το φούρνο στους 180º C να προθερμανθεί. Λαδώνετε καλά το ταψί ή το σκεύος που θα βάλετε την τυρόπιτα. Απλώνετε κάτω το πρώτο φύλλο, ξαναλαδώνετε και προσθέτετε άλλο ένα (ή δύο) από πάνω. Το τελευταίο φύλλο το αφήνετε αλάδωτο.

Στη κρύα πλέον γέμιση, ρίχνετε μέσα τα τρία αυγά και τα ανακατεύετε καλά ώστε να ενσωματωθούν. Προσθέτετε τη γέμιση μέσα στη πίτα και την απλώνετε παντού. Τοποθετείτε ένα φύλλο για να σκεπάσει την γέμιση και το λαδώνετε από πάνω. Μπορείτε να τοποθετήσετε και δεύτερο, αν θέλετε, πάλι λαδώνοντάς το από πάνω. Μαζεύετε όλες τις άκρες του φύλλου και κλείνετε τη πίτα καλά γύρω – γύρω.

Παίρνετε τα δύο τελευταία φύλλα που θα τσαλακώσετε εντέλει από πάνω και τα περνάτε πριν τα τοποθετήσετε είτε με ασπράδι αυγού είτε με λιωμένο βούτυρο ανάλογα με το εφέ που θέλετε να κάνετε από πάνω (πιο γυαλιστερό το αυγό, πιο σκούρο το βούτυρο). Αφού τα έχετε περάσει παντού με το πινέλο (γιατί αφού τα τσαλακώσετε δεν θα μπορείτε να καλύψετε όλη την επιφάνειά τους), τα βάζετε τσαλακωτά αφήνοντας κενά αέρα ανάμεσα στα σουφρώματα που κάνετε και φροντίζοντας το κάθε φύλλο να πιάσει μόνο τη μισή επιφάνεια του ταψιού.

Αν κάνετε τη τυρόπιτα σε μεγάλο ταψί θα χρειαστείτε τρία φύλλα σουφρωμένα από πάνω. Όλες αυτές οι ακανόνιστες πτυχές θα δημιουργήσουν ένα φύλλο απίστευτα τραγανό και εντυπωσιακό στο ψήσιμο. Χαράζετε τα κομμάτια και βάζετε τη πίτα στον φούρνο με τους 180° C.

Η πίτα θέλει (ανάλογα και με τον φούρνο πάντα) περί τα 45′ για να ψηθεί πάνω-κάτω το φύλλο και βέβαια να δέσει η γέμιση. Αν ο φούρνος σας δεν ψήνει καλά από κάτω μπορεί να πρέπει για 30-35′ να ακουμπήσετε το ταψί στη κάτω επιφάνειά του και μετά να το βάλετε σε ψηλό ράφι για να γίνει και το πάνω φύλλο. Αλλά ο κάθε φούρνος έχει τα δικά του χούγια, οπότε το ορίζετε μόνοι σας, βλέποντας και κάνοντας.

Βγάλτε την τυρόπιτα απ’ το φούρνο και αφήστε την τουλάχιστον 10-20′ πριν την κόψετε σε κομμάτια και την σερβίρετε γιατί και θα κάψετε τη γλώσσα σας χωρίς να ευχαριστηθείτε τη γεύση και βεβαίως θα την διαλύσετε ως σχήμα πριν δέσουν τα υλικά καθώς επανέρχονται σε νορμάλ θερμοκρασίες.

Διαδικασία

Βήμα 1

Προεργασία: Βγάζετε το φύλλο απ’ τη κατάψυξη τουλάχιστον 2 ώρες πριν ή απ’ τη προηγουμένη και το αφήνετε να ξεπαγώσει στο ψυγείο.

Σε ένα μεσαίο τηγάνι βάζετε το βούτυρο να λιώσει σε ήπια φωτιά και σοτάρετε για 3-4′ το πράσο, μέχρι να μαραθεί και να πάρει χρώμα και νοστιμιά.

Βήμα 2

Προσθέτετε τη φέτα και αφού ανακατέψετε με το πράσο, ρίχνετε το γιαούρτι. Ανακατεύετε και προσθέτετε το μίγμα άνηθου – δυόσμου και λίγο πιπέρι (ανάλογα και με το γευστικό προφίλ της φέτας που έχετε διαλέξει). Στο περίπου 1′ που η γέμιση μένει στη φωτιά, η φέτα έχει σε μεγάλο βαθμό λιώσει, αλλά κάποια κομμάτια της παραμένουν στερεά, ώστε να υπάρχει η υφή του υλικού στην τελική τυρόπιτα. Σβήνετε τη φωτιά και αφήνετε τη γέμιση για 15-20′ να κρυώσει.

Ανάβετε το φούρνο στους 180º C να προθερμανθεί. Λαδώνετε καλά το ταψί ή το σκεύος που θα βάλετε την τυρόπιτα. Απλώνετε κάτω το πρώτο φύλλο, ξαναλαδώνετε και προσθέτετε άλλο ένα (ή δύο) από πάνω. Το τελευταίο φύλλο το αφήνετε αλάδωτο.

Βήμα 3

Στη κρύα πλέον γέμιση, ρίχνετε μέσα τα τρία αυγά και τα ανακατεύετε καλά ώστε να ενσωματωθούν. Προσθέτετε τη γέμιση μέσα στη πίτα και την απλώνετε παντού. Τοποθετείτε ένα φύλλο για να σκεπάσει την γέμιση και το λαδώνετε από πάνω. Μπορείτε να τοποθετήσετε και δεύτερο, αν θέλετε, πάλι λαδώνοντάς το από πάνω. Μαζεύετε όλες τις άκρες του φύλλου και κλείνετε τη πίτα καλά γύρω – γύρω.

Βήμα 4

Παίρνετε τα δύο τελευταία φύλλα που θα τσαλακώσετε εντέλει από πάνω και τα περνάτε πριν τα τοποθετήσετε είτε με ασπράδι αυγού είτε με λιωμένο βούτυρο ανάλογα με το εφέ που θέλετε να κάνετε από πάνω (πιο γυαλιστερό το αυγό, πιο σκούρο το βούτυρο). Αφού τα έχετε περάσει παντού με το πινέλο (γιατί αφού τα τσαλακώσετε δεν θα μπορείτε να καλύψετε όλη την επιφάνειά τους), τα βάζετε τσαλακωτά αφήνοντας κενά αέρα ανάμεσα στα σουφρώματα που κάνετε και φροντίζοντας το κάθε φύλλο να πιάσει μόνο τη μισή επιφάνεια του ταψιού.

Αν κάνετε τη τυρόπιτα σε μεγάλο ταψί θα χρειαστείτε τρία φύλλα σουφρωμένα από πάνω. Όλες αυτές οι ακανόνιστες πτυχές θα δημιουργήσουν ένα φύλλο απίστευτα τραγανό και εντυπωσιακό στο ψήσιμο. Χαράζετε τα κομμάτια και βάζετε τη πίτα στον φούρνο με τους 180° C.

Βήμα 5

Η πίτα θέλει (ανάλογα και με τον φούρνο πάντα) περί τα 45′ για να ψηθεί πάνω-κάτω το φύλλο και βέβαια να δέσει η γέμιση. Αν ο φούρνος σας δεν ψήνει καλά από κάτω μπορεί να πρέπει για 30-35′ να ακουμπήσετε το ταψί στη κάτω επιφάνειά του και μετά να το βάλετε σε ψηλό ράφι για να γίνει και το πάνω φύλλο. Αλλά ο κάθε φούρνος έχει τα δικά του χούγια, οπότε το ορίζετε μόνοι σας, βλέποντας και κάνοντας.

Βήμα 6

Βγάλτε την τυρόπιτα απ’ το φούρνο και αφήστε την τουλάχιστον 10-20′ πριν την κόψετε σε κομμάτια και την σερβίρετε γιατί και θα κάψετε τη γλώσσα σας χωρίς να ευχαριστηθείτε τη γεύση και βεβαίως θα την διαλύσετε ως σχήμα πριν δέσουν τα υλικά καθώς επανέρχονται σε νορμάλ θερμοκρασίες.