Οι πίτες του καλοκαιριού, τραγανές, γευστικές και με αγνές πρώτες ύλες δίνουν στο θερινό τραπέζι, νότες παράδοσης και αυθεντικότητας. Αυτή η μελιτζανόπιτα που ταξιδεύει από τις κουζίνες και τις μαγειρικές παραδόσεις του Τυρνάβου, κερδίζει επάξια θέση πρωταγωνιστική στο καθημερινό ή κυριακάτικο μενού μας.
Υλικά
- 3 κιλά μελιτζάνες, σε κυβάκια
- 250 ml ε.π. ελαιόλαδο
- 1 ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 1 ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
- 1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
- 150 γρ. γλυκό τραχανά
- 300 ml φρέσκο γάλα πλήρες
- 2 αυγά + 2 κρόκους
- 250 γρ. πρόβεια φέτα, θρυμματισμένη
- 250 γρ. κεφαλογραβιέρα, τριμμένη
- 1 ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο
- 1 συσκευασία φύλλο κρούστας
- αλάτι, μαύρο πιπέρι
Μερίδες: 8-10
Διαδικασία
Βήμα 1
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160-170⁰C στον αέρα. Βάζουμε τις μελιτζάνες σε ελαφρώς αλατισμένο κρύο νερό για να ξεπικρίσουν για 20΄. Τις σουρώνουμε και τις στύβουμε. Ζεσταίνουμε σε μια κατσαρόλα 3 κουτ. σούπας από το ελαιόλαδο και αχνίζουμε το ξερό κρεμμύδι, τα φρέσκα κρεμμυδάκια και το σκόρδο για 2΄ ανακατεύοντας.
Βήμα 2
Μόλις μαραθούν και γυαλίσουν ρίχνουμε και τη μελιτζάνα, σοτάροντας για 5΄-6΄ να μαλακώσει. Προσθέτουμε τον τραχανά, το γάλα και ανακατεύουμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι το μείγμα να απορροφήσει το γάλα. Αποσύρουμε το σκεύος και το αφήνουμε να κρυώσει ανακατεύοντας ανά διαστήματα. Στη συνέχεια προσθέτουμε τα τυριά, τον μαϊντανό, λίγο αλάτι και πιπέρι. Ανακατεύουμε καλά.
Βήμα 3
Λαδώνουμε ένα ταψί, στρώνουμε 5 φύλλα κρούστας τα οποία λαδώνουμε ένα-ένα. Απλώνουμε τη μισή γέμιση. Κατόπιν, απλώνουμε 3 φύλλα από πάνω τα οποία αλείφουμε με ελαιόλαδο ένα-ένα.
Βήμα 4
Συνεχίζουμε απλώνοντας και πάλι την υπόλοιπη γέμιση και καλύπτοντας με τα υπόλοιπα φύλλα κρούστας λαδωμένα. Αλείφουμε την επιφάνεια με ελαιόλαδο, τη χαράζουμε, τη ραντίζουμε με λίγο νερό και την ψήνουμε για 50΄-60΄ να ροδίσει.Τη σερβίρουμε ζεστή.
Styling: Κατερίνα Λυκουρέση, Food styling:Μάκης Γεωργιάδης, Φωτογραφίες: STUDIO LM