tsoureki koumkouat mikri
clock icon
1:5'

Τσουρέκι γεμιστό με κουμκουάτ

Υλικά

    Για τη ζύμη

  • 70 γρ. μαγιά νωπή
  • 200 ml νερό χλιαρό
  • 800 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, κοσκινισμένο
  • 160 γρ. βούτυρο, 80 γρ. σε θερμοκρασία δωματίου και 80 γρ. λιωμένο (όχι καυτό)
  • 150 γρ. αυγά (3 μεγάλα αυγά)
  • 40 ml γάλα φρέσκο
  • 1 κουτ. γλυκού μαχλέπι, καλά κοπανισμένο στο γουδί
  • ½ κουτ. γλυκού σποράκια από κακουλέ λευκό, καλά κοπανισμένα στο γουδί
  • 300 γρ. ζάχαρη
  • 2 βανίλιες
  • 2 κρόκους αυγών, χτυπημένους, για το άλειμμα
  • Για τη γέμιση

  • 250 γρ. μαρμελάδα κουμκουάτ

Κέρκυρα μυρίζει αυτό το αφράτο τσουρέκι. Κέρκυρα με το περίφημο γλυκό κουμκουάτ που το άρωμα του μοσχοβολά σε όλα τα καντούνια.

Ζύμη: Σε ένα μεγάλο μπολ διαλύουμε τη μαγιά μέσα στο χλιαρό νερό και προσθέτουμε 200 γρ. από το αλεύρι. Ανακατεύουμε για να δημιουργηθεί ένας χυλός, σκεπάζουμε και αφήνουμε στην άκρη για περίπου 20 λεπτά μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο. Χτυπάμε στον κάδο του μίξερ το βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου, τα αυγά, το γάλα, το μαχλέπι και το κακουλέ για 2-3 λεπτά με το φτερό.
Αλλάζουμε εξάρτημα στο μίξερ και βάζουμε τον γάντζο. Ρίχνουμε το προζύμι και το υπόλοιπο αλεύρι και ζυμώνουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν. Προσθέτουμε το λιωμένο βούτυρο και δουλεύουμε σε χαμηλή ταχύτητα μέχρι η ζύμη να το απορροφήσει. Τοποθετούμε τη ζύμη σε ελαφρά λαδωμένη μπασίνα, τη σκεπάζουμε και την αφήνουμε για 1-1½ ώρα να διπλασιαστεί σε όγκο.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170°C στον αέρα και στρώνουμε τη λαμαρίνα του με αντικολλητικό χαρτί. Αδειάζουμε τη ζύμη σε μια αλευρωμένη επιφάνεια και την κόβουμε σε 2 ίσα μέρη. Κόβουμε το ένα κομμάτι ζύμη σε 3 κομμάτια με ίδιο βάρος και πλάθουμε σε μπαστούνια ίδιου πάχους. Πιέζουμε το καθένα από αυτά για να ανοίξει σε μακρόστενη λωρίδα. Απλώνουμε σε κάθε λωρίδα λίγη μαρμελάδα κουμκουάτ και κλείνουμε πάλι σε ρολό.
Πλέκουμε τα τρία ρολά σε μια πλεξούδα και μεταφέρουμε το τσουρέκι στη λαμαρίνα. Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία και για το δεύτερο κομμάτι ζύμης. Σκεπάζουμε τα τσουρέκια και τα αφήνουμε για 40 λεπτά να φουσκώσουν ξανά. Τα αλείφουμε με κρόκο και τα ψήνουμε στον φούρνο για 45 λεπτά μέχρι να πάρουν ένα ωραίο σκούρο χρώμα. Βγάζουμε τα τσουρέκια από τον φούρνο και τα αφήνουμε σε σχάρα να κρυώσουν πριν τα κόψουμε.
Φωτογραφία: Studiom.com Food styling: Μάκης Γεωργιάδης Styling: Κατερίνα Λυκουρέση

Διαδικασία

Βήμα 1

Ζύμη: Σε ένα μεγάλο μπολ διαλύουμε τη μαγιά μέσα στο χλιαρό νερό και προσθέτουμε 200 γρ. από το αλεύρι. Ανακατεύουμε για να δημιουργηθεί ένας χυλός, σκεπάζουμε και αφήνουμε στην άκρη για περίπου 20 λεπτά μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο. Χτυπάμε στον κάδο του μίξερ το βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου, τα αυγά, το γάλα, το μαχλέπι και το κακουλέ για 2-3 λεπτά με το φτερό.

Βήμα 2

Αλλάζουμε εξάρτημα στο μίξερ και βάζουμε τον γάντζο. Ρίχνουμε το προζύμι και το υπόλοιπο αλεύρι και ζυμώνουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν. Προσθέτουμε το λιωμένο βούτυρο και δουλεύουμε σε χαμηλή ταχύτητα μέχρι η ζύμη να το απορροφήσει. Τοποθετούμε τη ζύμη σε ελαφρά λαδωμένη μπασίνα, τη σκεπάζουμε και την αφήνουμε για 1-1½ ώρα να διπλασιαστεί σε όγκο.

Βήμα 3

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170°C στον αέρα και στρώνουμε τη λαμαρίνα του με αντικολλητικό χαρτί. Αδειάζουμε τη ζύμη σε μια αλευρωμένη επιφάνεια και την κόβουμε σε 2 ίσα μέρη. Κόβουμε το ένα κομμάτι ζύμη σε 3 κομμάτια με ίδιο βάρος και πλάθουμε σε μπαστούνια ίδιου πάχους. Πιέζουμε το καθένα από αυτά για να ανοίξει σε μακρόστενη λωρίδα. Απλώνουμε σε κάθε λωρίδα λίγη μαρμελάδα κουμκουάτ και κλείνουμε πάλι σε ρολό.

Βήμα 4

Πλέκουμε τα τρία ρολά σε μια πλεξούδα και μεταφέρουμε το τσουρέκι στη λαμαρίνα. Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία και για το δεύτερο κομμάτι ζύμης. Σκεπάζουμε τα τσουρέκια και τα αφήνουμε για 40 λεπτά να φουσκώσουν ξανά. Τα αλείφουμε με κρόκο και τα ψήνουμε στον φούρνο για 45 λεπτά μέχρι να πάρουν ένα ωραίο σκούρο χρώμα. Βγάζουμε τα τσουρέκια από τον φούρνο και τα αφήνουμε σε σχάρα να κρυώσουν πριν τα κόψουμε.

Φωτογραφία: Studiom.com Food styling: Μάκης Γεωργιάδης Styling: Κατερίνα Λυκουρέση