Ένα ιδιαίτερο chutney με μπέικον, πολλά μυρωδικά και ξινόμηλο! Συνοδεύει αρμονικά τα κρεατικά αλλά και τα πλατό τυριών και αλλαντικών.
Υλικά
- ½ κιλό καπνιστό μπέικον, κομμένο σε κύβους 1 εκ.
- ½ μέτριο κρεμμύδι, κομμένο σε κύβους 1 εκ.
- 1 βολβό μάραθου, κομμένο σε κύβους 1 εκ.
- 1 κουτ. σούπας μάραθο ψιλοκομμένο
- 2 κλωναράκια θυμάρι
- 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
- 1 μήλο Granny Smith, ξεφλουδισμένο και κομμένο σε κύβους 1 εκ.
- 1 κου. γλυκού μαραθόσπορο τριμμένο
- 1 κουτ. γλυκού φρέσκο χυμό λεμονιού
- 1 κουτ. γλυκού τριμμένο ξύσμα λεμονιού
- 1 κουτ. γλυκού ζάχαρη
- αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
Βήμα 1
Ζεσταίνουμε ένα μεγάλο τηγάνι, ρίχνουμε το μπέικον και ψήνουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να γίνει τραγανό, περίπου 4 λεπτά. Με τρυπητή κουτάλα μεταφέρουμε το μπέικον σε απορροφητικό χαρτί να στραγγίξει. Αφήνουμε 3 κουταλιές της σούπας λίπος από το τηγάνι.
Βήμα 2
Προσθέτουμε το κρεμμύδι στο τηγάνι και σοτάρουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να μαλακώσει, περίπου 3 λεπτά. Ρίχνουμε το φινόκιο, το θυμάρι, το σκόρδο και το μήλο. Σκεπάζουμε και ψήνουμε σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας περιστασιακά, μέχρι να μαλακώσουν, περίπου 8 λεπτά.
Βήμα 3
Προσθέτουμε τον μαραθόσπορο και μαγειρεύουμε, ανακατεύοντας, μέχρι να μυρίσουν, περίπου 1 λεπτό. Ανακατεύουμε μέσα τον χυμό και το ξύσμα λεμονιού, τη ζάχαρη και τον μάραθο. Αποσύρουμε το τσάτνεϊ από τη φωτιά, αλατοπιπερώνουμε και αφήνουμε να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου.
Βήμα 4
Πετάμε το θυμάρι, ρίχνουμε μέσα το μπέικον και σερβίρουμε το τσάτνεϊ.
Styling: Τζαννής Σιφναίος- Food Styling: Μάκης Γεωργιάδης- Φωτογραφία: STUDIO M