Πράσινα σαν την άνοιξη, με βελούδινο περίβλημα, τραγανά και τρυφερά, αρωματικά και ξινούτσικα, τα φρέσκα αμύγδαλα είχαν εξέχουσα θέση στην ελληνική κουζίνα.
Υλικά
- 200γρ. μπαγιάτικο ψωμί
- ½ φλιτζάνι γάλα
- 130ml έξτρα παρθένο ελαιόλαδο + επιπλέον για το τηγάνισμα
- 1.500γρ. κιμά από αρνί μπούτι, χωρίς λίπος
- 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένο
- αλάτι , πιπέρι φρεσκοτριμμένο
- 1 φλιτζάνι λευκό ξηρό κρασί
- 500γρ. τσάγαλα
- 4-5 κουτ. σούπας άνηθο ή μάραθο ψιλοκομμένο
- 2 μικρά αβγά
- 1/3 φλιτζάνι χυμό λεμονιού
- ξύσμα από 1 μικρό λεμόνι
Για τα κεφτεδάκια
Για τα τσάγαλα
Για το αβγολέμονο
Διαδικασία
Βήμα 1
Σε ένα μικρό μπολ βάζετε το ψωμί και το μουσκεύετε στο γάλα. Το στύβετε καλά.Βήμα 2
Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνετε όλα τα υλικά για τον κιμά, αλατοπιπερώνετε και ζυμώνετε καλά για 5 λεπτά. Πλάθετε μικρά κεφτεδάκια.Βήμα 3
Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνετε 5 κουτ. σούπας ελαιόλαδο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Ρίχνετε τα κεφτεδάκια και τα σοτάρετε από όλες τις πλευρές μέχρι να πάρουν χρώμα και τα σβήνετε με το λευκό κρασί. Προσθέτετε τα τσάγαλα και μαγειρεύετε για 10 λεπτά. Λίγο πριν αποσύρετε το σκεύος από τη φωτιά πασπαλίζετε με τον άνηθο.Βήμα 4
Στο μεταξύ χωρίζετε τα αβγά σε κρόκους και ασπράδια. Χτυπάτε δυνατά τα ασπράδια σε ένα μεταλλικό μπολ (μπασίνα) με έναν αβγοδάρτη ή μίξερ χειρός να αφρίσουν καλά και να διπλασιαστούν σε όγκο. Προσθέτετε τους κρόκους και τους χτυπάτε να ομογενοποιηθούν. Κατόπιν, ενσωματώνουμε τον χυμό λεμονιού και το ξύσμα. Παίρνετε όσο ζουμί υπάρχει στην κατσαρόλα και κουταλιά-κουταλιά το προσθέτετε στο μίγμα των αβγών ανακατεύοντας διαρκώς με το σύρμα χωρίς να σταματήσετε καθόλου το χτύπημα.Βήμα 5
Περιχύνετε το φαγητό με το αβγολέμονο, ανακινείτε κυκλικά την κατσαρόλα να καλυφθεί το φαγητό και σερβίρετε.Φωτογραφία: Studiom.com - Food styling: Μάκης Γεωργιάδης - Styling: Κατερίνα Λυκουρέση