Triftoudi_anoigma
clock icon
1:10'

Τριφτούδι χυλωμένο με ντομάτα, γιαούρτι και δυόσμο

Υλικά

    Μερίδες: 4

    Για το τριφτούδι

  • 180 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις + λίγο επιπλέον για το άνοιγμα
  • 65 ml νερό
  • 1 κουτ. σούπας ε.π. ελαιόλαδο
  • 1 κουτ. γλυκού αλάτι
  • Για τη σάλτσα

  • 300 γρ. ντομάτες, τριμμένες
  • 1 κουτ. σούπας ντοματοπελτέ
  • 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
  • 3 κουτ. σούπας ε.π. ελαιόλαδο
  • 200-250 ml ζωμό λαχανικών, καυτό
  • 1 κουτ. γλυκού ξερό δυόσμο
  • ½ κουτ. γλυκού θυμάρι
  • 200 γρ. στραγγιστό γιαούρτι, σε θερμοκρασία περιβάλλοντος
  • 100 γρ. ξηρό ανθότυρο Νάξου
  • αλάτι, μαύρο πιπέρι
  • Για το σερβίρισμα

  • θυμάρι φρέσκο
  • ξηρό ανθότυρο Νάξου
  • ε.π. ελαιόλαδο

Tips

  • Μπορούμε να μαγειρέψουμε το τριφτούδι και σαν σούπα, απλά προσθέτοντας επιπλέον καυτό ζωμό.

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ πώς φτιάχνετε η μανέστρα; Αν όχι ήρθε η ώρα να δοκιμάσετε το τριφτούδι, το πιο απλό και εύκολο χειροποίητο ζυμαρικό, που εδώ χυλώνει με ντομάτα, ξερό δυόσμο και γιαούρτι.

Τριφτούδι: Σε ένα μπολ βάζουμε το αλεύρι, το αλάτι, το ελαιόλαδο και το νερό, ανακατεύουμε και ζυμώνουμε καλά με τα χέρια μέχρι να πάρουμε μια σφιχτή ζύμη. Τυλίγουμε τη ζύμη μας με μεμβράνη τροφίμων και την αφήνουμε για 20΄ να ξεκουραστεί.

Κόβουμε ένα κομμάτι από τη ζύμη και κρατάμε την υπόλοιπη καλυμμένη. Τοποθετούμε δίπλα μας ένα ταψάκι και το πασπαλίζουμε καλά με μπόλικο αλεύρι.

Ξεκινάμε να φτιάχνουμε το τριφτούδι κόβοντας πολύ μικρά κομματάκια ζύμης. Με τον αντίχειρά μας το «τρίβουμε» στην παλάμη μας μέχρι να σχηματιστεί ένα μικρό ζυμαράκι που θα μοιάζει με το κριθαράκι, το κόβουμε και το ρίχνουμε στο αλεύρι. Συνεχίζουμε με τον ίδιο τρόπο μέχρι να τελειώσει όλη η ζύμη.

Σάλτσα: Σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο και τον ντοματοπελτέ για περίπου 5΄. Προσθέτουμε τις ντομάτες, το θυμάρι, τον δυόσμο, αλάτι και μαύρο φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

Μαγειρεύουμε για 10΄ σε μέτρια χαμηλή φωτιά, προσθέτουμε τον ζωμό και μόλις πάρει μια βράση προσθέτουμε το τριφτούδι αφού πρώτα το έχουμε κοσκινίσει να φύγει το περιττό αλεύρι. Συνεχίζουμε το μαγείρεμα για 5΄ ανακατεύοντας τακτικά, αν χρειαστεί προσθέτουμε επιπλέον ζωμό, αλλά φροντίζουμε το φαγητό να παραμείνει χυλωμένο.

Αποσύρουμε το σκεύος από τη φωτιά και προσθέτουμε το γιαούρτι σε θερμοκρασία περιβάλλοντος και το ξηρό τριμμένο ανθότυρο. Σερβίρουμε αμέσως το ζυμαρικό σε πιάτα μαζί με επιπλέον ανθότυρο, λίγες σταγόνες ωμό ελαιόλαδο και φρέσκο θυμάρι.

Styling: Τζαννής Σιφναίος - Food Styling: Μάκης Γεωργιάδης - Φωτογραφίες: Lambros Mentzos Photography

Διαδικασία

Βήμα 1

Τριφτούδι: Σε ένα μπολ βάζουμε το αλεύρι, το αλάτι, το ελαιόλαδο και το νερό, ανακατεύουμε και ζυμώνουμε καλά με τα χέρια μέχρι να πάρουμε μια σφιχτή ζύμη. Τυλίγουμε τη ζύμη μας με μεμβράνη τροφίμων και την αφήνουμε για 20΄ να ξεκουραστεί.

Βήμα 2

Κόβουμε ένα κομμάτι από τη ζύμη και κρατάμε την υπόλοιπη καλυμμένη. Τοποθετούμε δίπλα μας ένα ταψάκι και το πασπαλίζουμε καλά με μπόλικο αλεύρι.

Βήμα 3

Ξεκινάμε να φτιάχνουμε το τριφτούδι κόβοντας πολύ μικρά κομματάκια ζύμης. Με τον αντίχειρά μας το «τρίβουμε» στην παλάμη μας μέχρι να σχηματιστεί ένα μικρό ζυμαράκι που θα μοιάζει με το κριθαράκι, το κόβουμε και το ρίχνουμε στο αλεύρι. Συνεχίζουμε με τον ίδιο τρόπο μέχρι να τελειώσει όλη η ζύμη.

Βήμα 4

Σάλτσα: Σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο και τον ντοματοπελτέ για περίπου 5΄. Προσθέτουμε τις ντομάτες, το θυμάρι, τον δυόσμο, αλάτι και μαύρο φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

Βήμα 5

Μαγειρεύουμε για 10΄ σε μέτρια χαμηλή φωτιά, προσθέτουμε τον ζωμό και μόλις πάρει μια βράση προσθέτουμε το τριφτούδι αφού πρώτα το έχουμε κοσκινίσει να φύγει το περιττό αλεύρι. Συνεχίζουμε το μαγείρεμα για 5΄ ανακατεύοντας τακτικά, αν χρειαστεί προσθέτουμε επιπλέον ζωμό, αλλά φροντίζουμε το φαγητό να παραμείνει χυλωμένο.

Βήμα 6

Αποσύρουμε το σκεύος από τη φωτιά και προσθέτουμε το γιαούρτι σε θερμοκρασία περιβάλλοντος και το ξηρό τριμμένο ανθότυρο. Σερβίρουμε αμέσως το ζυμαρικό σε πιάτα μαζί με επιπλέον ανθότυρο, λίγες σταγόνες ωμό ελαιόλαδο και φρέσκο θυμάρι.

Styling: Τζαννής Σιφναίος - Food Styling: Μάκης Γεωργιάδης - Φωτογραφίες: Lambros Mentzos Photography