Εδώ τηγανίζουμε εξαιρετικά τραγανές πατάτες και τις σερβίρουμε με μια κολασμένη κρέμα γραβιέρας. Ιδανικό για σνακ μπίρες, συγκεντρώσεις και άλλες λοιπές κατανύξεις.
Υλικά
- 500 γρ. πατάτες
- 1 λίτρο ηλιέλαιο
- αλάτι, πάπρικα, ρίγανη
- 150 γρ. γραβιέρα τριμμένη
- 150 γρ. κρέμα γάλακτος
- 1 αυγό + 1 κρόκος
- 1 σκελίδα σκόρδο τριμμένη
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για τις πατάτες
Για την κρέμα γραβιέρας
Διαδικασία
Βήμα 1
Ετοιμάζουμε τις πατάτες: Βάζουμε το ηλιέλαιο να κάψει και τρίβουμε τις πατάτες στο χοντρό του τρίφτη. Τις στύβουμε απαλά και μόλις το ηλιέλαιο είναι έτοιμο τις ρίχνουμε σαν να πασπαλίζουμε μέχρι να μοιράσουμε όλη την ποσότητα σε όλη την κατσαρόλα. Θα χρειαστούμε μια ψηλή κατσαρόλα για το τηγάνισμα. Στην αρχή θα φουσκώσει (προσοχή να μη χυθεί το λάδι).Βήμα 2
Μόλις πέσουν οι φυσαλίδες, με μια μεταλλική σπάτουλα ξεκολλάμε τις πατάτες από τα τοιχώματα της κατσαρόλας. Πλέον θα έχουν κολλήσει μεταξύ τους και θα έχουν σχηματίσει έναν στρογγυλό δίσκο.Βήμα 3
Γυρίζουμε τον δίσκο από την άλλη μεριά και τηγανίζουμε μέχρι να πάρει ένα ωραίο χρυσαφί χρώμα. Όταν γίνουν τραγανές σαν πατατάκια, τις βγάζουμε σε απορροφητικό χαρτί. Αφήνουμε να κρυώσουν. Σπάμε με τα χέρια σε κομμάτια και πασπαλίζουμε με αλάτι, πάπρικα και ρίγανη.Βήμα 4
Ετοιμάζουμε την κρέμα γραβιέρας: Ανακατεύουμε τα υλικά σε λεκανάκι και τα βάζουμε σε μπεν μαρί. Ανακατεύουμε τακτικά, μέχρι να γίνει μια γυαλιστερή, λεία κρέμα.Σερβίρουμε πάνω από τις πατάτες και μαζί με χαρτοπετσέτες για να γίνει σωστά η διαδικασία (της γουρουνιάς).Styling: Τζαννής Σιφναίος, Food Styling: Μ. Γεωργιάδης, Φωτογραφίες: Studio M