Σε άλλους αρέσουν τραγανά και σε άλλους μαλακά και αφράτα. Όπως και να είναι τα μουστοκούλουρα, ταιριάζουν απόλυτα με τον καφέ και το τσάι, ενώ αποτελούν και ένα εξαιρετικό σνακ για τα παιδιά στο σχολείο.
Υλικά
- 1 φλιτζάνι πετιμέζι
- 1½ φλιτζάνι σιμιγδάλι ψιλό
- 3-4 φλιτζάνια αλεύρι σκληρό
- ¾ φλιτζανιού ζάχαρη
- 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
- 2 κουτ. σούπας χυμό πορτοκαλιού
- 2 κουτ. σούπας χυμό λεμονιού
- ¼ φλιτζανιού μπράντι
- ¼ φλιτζανιού ρακή ή τσίπουρο
- 1 κουτ. σούπας σόδα
- 1 κουτ. γλυκού γαρίφαλο σε σκόνη
- 1 κουτ. σούπας κανέλα
Διαδικασία
Βήμα 1
Ζεσταίνετε το λάδι σε ένα τηγάνι. Το αφήνετε να κρυώσει. Ανακατεύετε στο μίξερ το σιμιγδάλι με το αλεύρι και ρίχνετε το λάδι. Τα χτυπάτε μαζί για λίγα λεπτά.Βήμα 2
Προσθέτετε το πετιμέζι, τη ζάχαρη, τα κανελογαρίφαλα, το μπράντι, το τσίπουρο και το χυμό πορτοκαλιού και λεμονιού όπου έχετε διαλύσει τη σόδα. Συνεχίζετε το χτύπημα με τους γάντζους ζυμώματος μέχρι να ενωθούν τα υλικά και να πάρετε μια ζύμη ομοιογενή. Αν χρειάζεται, προσθέτετε λίγο αλεύρι ακόμη, μέχρι να γίνει μια σχεδόν σφιχτή ζύμη.Βήμα 3
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180ºC. Κάνετε με τη ζύμη μεγάλα κορδόνια και τα κόβετε σε ισομεγέθη κομμάτια. Παίρνετε κάθε κομμάτι, το στρίβετε και σχηματίζετε κουλουράκια.Βήμα 4
Αλείφετε με λάδι ένα ταψί, τοποθετείτε μέσα τα κουλουράκια και τα ψήνετε στον προθερμασμένο φούρνο για 25 λεπτά περίπου.Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food Styling: Tina Webb