churros_anoigma
clock icon
20'

Τραγανά churros στο Πι και Φι

Υλικά

  • 220 ml γάλα
  • 100 γρ. αγελαδινό βούτυρο 82%
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 1 πρέζα ζάχαρη
  • 170 γρ. αλεύρι γ.ό.χ
  • 3 αυγά
  • ηλιέλαιο για το τηγάνισμα
  • Για το σερβίρισμα

  • 250 γρ. ζάχαρη
  • 5 γρ. κανέλα
  • κουβερτούρα λιωμένη

Ένα εύκολο και γρήγορο γλυκό που σερβίρεται με ζάχαρη και κανέλα ή σοκολάτα.

Σε μια κατσαρόλα βράζουμε το γάλα, το βούτυρο, το αλάτι και τη ζάχαρη.

Εκτός φωτιάς προσθέτουμε το αλεύρι. Ανακατεύουμε με μια σπάτουλα μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα και το επιστρέφουμε σε μέτρια φωτιά. Μαγειρεύουμε για περίπου 3΄- 4΄ ανακατεύοντας διαρκώς.

Αδειάζουμε το μείγμα στον κάδο του μίξερ και με το εξάρτημα σύρμα ανακατεύουμε σε μέτρια ταχύτητα μέχρι να κρυώσει. Προσθέτουμε ένα-ένα τα αυγά χτυπώντας με το μίξερ σε χαμηλή ταχύτητα μέχρι να τα απορροφήσει.

Μεταφέρουμε το μείγμα σε μια σακούλα ζαχαροπλαστικής με κατσαρή μύτη No 10, κόβουμε ζύμη με ψαλίδι ανά 6 εκ. περίπου και τα τηγανίζουμε σε καυτό λάδι μέχρι να πάρουν ένα ωραίο χρυσαφί χρώμα. Με μια τρυπητή κουτάλα τα μεταφέρουμε σε πιάτο με απορροφητικό χαρτί.

Ανακατεύουμε τη ζάχαρη και την κανέλα, πασπαλίζουμε τα churros και τα σερβίρουμε με λιωμένη τη σοκολάτα πλάι.

Tip: Θυμίζουν λουκουμάδες. Στην Ισπανία συνηθίζουν να τα τρώνε νωρίς το πρωί, στις τσουρερίας (churrerías), παρέα με ζεστή πυχτή σοκολά ενώ στο Μεξικό τα σερβίρουν με κανελοζάχαρη!

Συνταγές: Σπύρος Πεδιαδιτάκης
(Εστιατόριο Άκρα, Παγκράτι και ζαχαροπλαστείο Ourse, Γλυφάδα)
Styling—Τζαννής Σιφναίος
Food styling: Μάκης Γεωργιάδης
Φωτογραφία: Lambros Mentzos Photography

Διαδικασία

Βήμα 1

Σε μια κατσαρόλα βράζουμε το γάλα, το βούτυρο, το αλάτι και τη ζάχαρη.

Βήμα 2

Εκτός φωτιάς προσθέτουμε το αλεύρι. Ανακατεύουμε με μια σπάτουλα μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα και το επιστρέφουμε σε μέτρια φωτιά. Μαγειρεύουμε για περίπου 3΄- 4΄ ανακατεύοντας διαρκώς.

Βήμα 3

Αδειάζουμε το μείγμα στον κάδο του μίξερ και με το εξάρτημα σύρμα ανακατεύουμε σε μέτρια ταχύτητα μέχρι να κρυώσει. Προσθέτουμε ένα-ένα τα αυγά χτυπώντας με το μίξερ σε χαμηλή ταχύτητα μέχρι να τα απορροφήσει.

Βήμα 4

Μεταφέρουμε το μείγμα σε μια σακούλα ζαχαροπλαστικής με κατσαρή μύτη No 10, κόβουμε ζύμη με ψαλίδι ανά 6 εκ. περίπου και τα τηγανίζουμε σε καυτό λάδι μέχρι να πάρουν ένα ωραίο χρυσαφί χρώμα. Με μια τρυπητή κουτάλα τα μεταφέρουμε σε πιάτο με απορροφητικό χαρτί.

Βήμα 5

Ανακατεύουμε τη ζάχαρη και την κανέλα, πασπαλίζουμε τα churros και τα σερβίρουμε με λιωμένη τη σοκολάτα πλάι.

Tip: Θυμίζουν λουκουμάδες. Στην Ισπανία συνηθίζουν να τα τρώνε νωρίς το πρωί, στις τσουρερίας (churrerías), παρέα με ζεστή πυχτή σοκολά ενώ στο Μεξικό τα σερβίρουν με κανελοζάχαρη!

Συνταγές: Σπύρος Πεδιαδιτάκης
(Εστιατόριο Άκρα, Παγκράτι και ζαχαροπλαστείο Ourse, Γλυφάδα)
Styling—Τζαννής Σιφναίος
Food styling: Μάκης Γεωργιάδης
Φωτογραφία: Lambros Mentzos Photography