clock icon
35'

«Τραχανότο» με χταποδάκι, λιαστές ντομάτες, δυόσμο, ούζο

Υλικά

  • 12-15 λιαστές ντομάτες
  • ½ φλιτζάνι έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
  • 400γρ. Τραχανάς Γλυκός Σταρένιος ΒΛΑΧΑ
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένο
  • 1 σφηνάκι ούζο
  • 1 κουτ. σούπας πελτέ ντομάτας
  • 1 φύλλο δάφνης
  • 5 κόκκοι μπαχάρι
  • 1500ml ζωμό λαχανικών
  • 3-4 κλωναράκια μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 3-4 κλωναράκια δυόσμο (τα φύλλα) ψιλοκομμένο
  • 400γρ. χταπόδι από κονσέρβα, κομμένο σε μεγάλα κομμάτια
  • πάπρικα καπνιστή
  • αλάτι, πιπέρι

Tips

  • Αν θέλετε να χρησιμοποιήσετε φρέσκο χταπόδι, θα βάλετε 600γρ. χταπόδι (πλοκάμια) σε κατσαρόλα, σκεπάζετε με το καπάκι και αφήνετε να βράσει σε μέτρια φωτιά για 20 λεπτά. Στη συνέχεια κόβετε τα πλοκάμια σε ροδέλες, τα ρίχνετε ξανά στην κατσαρόλα με το ζωμό που έβγαλαν τα ίδια, σκεπάζετε και σιγομαγειρεύετε για άλλα 20 λεπτά. Βγάζετε με τρυπητή κουτάλα και τα προσθέτετε στον τραχανά στην ίδια χρονική στιγμή όπως και τα χταποδάκια κονσέρβας.

Ο τραχανάς με λίγη δημιουργική διάθεση μετατρέπεται σε πιάτα εξαιρετικής νοστιμιάς, όπως ακριβώς και αυτή η άκρως αρωματική μας πρόταση. Ο Τραχανάς Γλυκός Σταρένιος Βλάχα είναι η εγγύηση της γευστικής σας επιτυχίας.

Βάζετε τις λιαστές ντομάτες σε καυτό νερό και τις αφήνετε 30-45 λεπτά να ενυδατωθούν και να φουσκώσουν. Τις κόβετε σε καρεδάκια.
Σε ένα φαρδύ τηγάνι, ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και σοτάρετε το κρεμμύδι μαζί με τον τραχανά μέχρι να μαραθεί το κρεμμύδι και να γυαλίσει ο τραχανάς.
Ρίχνετε το σκόρδο, τον πελτέ και ανακατεύετε ξανά. Αλατοπιπερώνετε, ρίχνετε τις λιαστές ντομάτες, το δαφνόφυλλο, το μπαχάρι, σβήνετε με το ούζο και ανακατεύετε 1-2 λεπτά να εξατμιστεί το αλκοόλ.
Προσθέτετε λίγο-λίγο το ζωμό και ανακατεύετε συχνά, μέχρι να μαλακώσει ο τραχανάς. Ίσως χρειαστεί να προσθέσετε λίγο νερό ακόμη.
Όταν είναι σχεδόν έτοιμος, ρίχνετε το χταπόδι, το δυόσμο και το μαϊντανό, ανακατεύετε απαλά και τον κατεβάζετε από τη φωτιά όσο έχει ακόμη λίγο ζουμάκι, που θα το τραβήξει σε 3-4 λεπτά. Σερβίρετε πασπαλίζοντας με καπνιστή πάπρικα.

Διαδικασία

Βήμα 1

Βάζετε τις λιαστές ντομάτες σε καυτό νερό και τις αφήνετε 30-45 λεπτά να ενυδατωθούν και να φουσκώσουν. Τις κόβετε σε καρεδάκια.

Βήμα 2

Σε ένα φαρδύ τηγάνι, ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και σοτάρετε το κρεμμύδι μαζί με τον τραχανά μέχρι να μαραθεί το κρεμμύδι και να γυαλίσει ο τραχανάς.

Βήμα 3

Ρίχνετε το σκόρδο, τον πελτέ και ανακατεύετε ξανά. Αλατοπιπερώνετε, ρίχνετε τις λιαστές ντομάτες, το δαφνόφυλλο, το μπαχάρι, σβήνετε με το ούζο και ανακατεύετε 1-2 λεπτά να εξατμιστεί το αλκοόλ.

Βήμα 4

Προσθέτετε λίγο-λίγο το ζωμό και ανακατεύετε συχνά, μέχρι να μαλακώσει ο τραχανάς. Ίσως χρειαστεί να προσθέσετε λίγο νερό ακόμη.

Βήμα 5

Όταν είναι σχεδόν έτοιμος, ρίχνετε το χταπόδι, το δυόσμο και το μαϊντανό, ανακατεύετε απαλά και τον κατεβάζετε από τη φωτιά όσο έχει ακόμη λίγο ζουμάκι, που θα το τραβήξει σε 3-4 λεπτά. Σερβίρετε πασπαλίζοντας με καπνιστή πάπρικα.