Φέτα, γλυκός τραχανάς και πράσο τυλιγμένα σε τραγανό φύλλο. Ένα ωραίο σνακ για τη δουλειά ή για τα παιδιά.
Υλικά
- 10 φύλλα κρούστας
- ½ φλιτζάνι τραχανά γλυκό
- 1 πράσο μέτριο, καθαρισμένο, σε πολύ λεπτές φέτες
- 200γρ. φέτα τριμμένη
- 1 φλιτζάνι νερό
- 1 αβγό χτυπημένο
- 1 κουτ. σούπας βούτυρο λιωμένο
- 1 πρέζα πιπέρι, αλάτι
- ½ φλιτζάνι λάδι + 3 κουτ. σούπας βούτυρο λιωμένο, για το άλειμμα των φύλλων
- 1 κρόκο αβγού ανακατεμένο με 1 κουτ. γλυκού νερό
Διαδικασία
Βήμα 1
Βράζετε τον τραχανά με το νερό για 5 λεπτά και τον αφήνετε στην άκρη μέχρι να φουσκώσει και να πιει όλο το νερό. Προσθέτετε τότε το βούτυρο και το πιπέρι και ανακατεύετε.Βήμα 2
Στο μεταξύ, τρίβετε το πράσο με μισό κουταλάκι του γλυκού αλάτι και το στύβετε καλά με τα χέρια. Ανακατεύετε το πράσο με το αβγό και το τυρί και ανακατεύετε το μίγμα με τον τραχανά. Αφήνετε τη γέμιση στην άκρη μέχρι να τη χρειαστείτε.Βήμα 3
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180οC. Απλώνετε τα φύλλα της κρούστας στον πάγκο και τα κόβετε στη μέση κατά μήκος της μεγαλύτερης πλευράς. Στοιβάζετε τα φύλλα και τα σκεπάζετε με μια νωπή πετσέτα για να μη στεγνώσουν όσο δουλεύετε.Βήμα 4
Παίρνετε ένα φύλλο και το αλείφετε με το μίγμα λαδιού- βουτύρου. Το διπλώνετε κατά μήκος και το αλείφετε πάλι. Απλώνετε μία κουταλιά της σούπας γέμιση στην κάτω άκρη, αφήνοντας 2εκ. περιθώριο από τις άκρες. Τυλίγετε το φύλλο σε ρολό, διπλώνοντας τις άκρες προς τα μέσα για να σχηματιστεί ένα μπαστουνάκι.Βήμα 5
Συνεχίζετε τη διαδικασία μέχρι να τελειώσουν τα υλικά. Τοποθετείτε τα πιτάκια σε ταψί και τα αλείφετε από πάνω με τον κρόκο του αβγού. Τα ψήνετε στο φούρνο για 20-25 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν. Τα σερβίρετε ζεστά ή χλιαρά. Τρώγονται όμως ευχάριστα και κρύα.Φωτογραφία: Βαγγέλης Πατεράκης - Food Styling: Αντωνία Κατή