traxanas-keftedakia
clock icon
60'

Τραχανοκεφτέδες

Υλικά

  • 350γρ. τραχανά ξινό από την Κρήτη
  • 500γρ. ζωμό κοτόπουλου
  • 2 κουτ. σούπας θυμάρι φρέσκο, τα φυλλαράκια
  • 2 αβγά
  • 100γρ. γιαούρτι στραγγιστό
  • 100γρ. κασέρι Ξάνθης τριμμένο
  • 2 κρεμμυδάκια φρέσκα, ψιλοκομμένα
  • 300γρ. πασκιτάν ή κεφίρ
  • 100γρ. βούτυρο, προαιρετικά
  • 1 κουτ. σούπας δυόσμο αποξηραμένο
  • ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
  • αλεύρι για το τηγάνισμα
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Tips

  • Πώς να φτιάξετε κοτόπουλο βραστό, για σούπες, ζωμό και πίτες: Σε μια κατσαρόλα βάζετε ένα κοτόπουλο γύρω στα 2 κιλά, κομμένο στη μέση, που το έχετε αλατίσει καλά, και σκεπάζετε με νερό. Δυναμώνετε τη φωτιά και μόλις πάρει βράσει χαμηλώνετε τη φωτιά και ξεκινάτε το ξάφρισμα, για 30 λεπτά περίπου. Προσθέτετε 1 κρεμμύδι κομμένο στα 4, 1 κεφάλι σκόρδο κομμένο στη μέση, 1 καρότο ολόκληρο (καθαρισμένο), 1 κομμάτι σέλερι, 1 μικρή ντομάτα κομμένη στη μέση, 1 φύλλο δάφνης, 1 κλωναράκι θυμάρι, 10 κόκκους πιπέρι μαύρο, αλάτι και σιγοβράζετε για άλλη 1 ώρα με 1 ώρα και 30 λεπτά. Αν θέλετε, βάζετε τη δάφνη, το θυμάρι και το πιπέρι σε μπουκέτο από τουλπάνι (bouquet garni). Όταν βράσει το κοτόπουλο, τραβάτε το σκεύος από τη φωτιά και το αφήνετε να κρυώσει στο ζουμί του. Περνάτε το ζωμό από σουρωτήρι-σήτα σε μια άλλη κατσαρόλα και πετάτε τα λαχανικά. Ξεψαχνίζετε το κοτόπουλο και το χρησιμοποιείτε για κάποια άλλη συνταγή σας.

Εναλλακτικοί κεφτέδες με τραχανά, γιαούρτι, τυρί και μυρωδικά, που θα κλέψουν τις εντυπώσεις.

Βράζετε τον τραχανά με το ζωμό κότας μέχρι να μαγειρευτεί, για 25 λεπτά περίπου. Ο τραχανάς πρέπει να είναι πολύ πηγμένος. Τον αφήνετε να κρυώσει για 1 μέρα.
Την επομένη ανακατεύετε τον τραχανά με τα αβγά, το θυμάρι, το γιαούρτι, το τυρί και το κρεμμυδάκι. Αφήνετε το μίγμα να καθίσει για 1 ώρα.
Πλάθετε τους κεφτέδες (40γρ. ο καθένας περίπου), τους αλευρώνετε και τους τηγανίζετε σε ένα τηγάνι με μπόλικο ελαιόλαδο. Για να σερβίρετε, ζεσταίνετε το πασκιτάν και το μοιράζετε σε πιάτα σούπας. Τοποθετείτε στα πιάτα τους κεφτέδες και περιχύνετε με το βούτυρο, το οποίο έχετε ζεστάνει μέχρι να αφρίσει.
Φωτογραφία: Αναστασία Αδαμάκη - Food Styling: Αντωνία Κατή

Διαδικασία

Βήμα 1

Βράζετε τον τραχανά με το ζωμό κότας μέχρι να μαγειρευτεί, για 25 λεπτά περίπου. Ο τραχανάς πρέπει να είναι πολύ πηγμένος. Τον αφήνετε να κρυώσει για 1 μέρα.

Βήμα 2

Την επομένη ανακατεύετε τον τραχανά με τα αβγά, το θυμάρι, το γιαούρτι, το τυρί και το κρεμμυδάκι. Αφήνετε το μίγμα να καθίσει για 1 ώρα.

Βήμα 3

Πλάθετε τους κεφτέδες (40γρ. ο καθένας περίπου), τους αλευρώνετε και τους τηγανίζετε σε ένα τηγάνι με μπόλικο ελαιόλαδο. Για να σερβίρετε, ζεσταίνετε το πασκιτάν και το μοιράζετε σε πιάτα σούπας. Τοποθετείτε στα πιάτα τους κεφτέδες και περιχύνετε με το βούτυρο, το οποίο έχετε ζεστάνει μέχρι να αφρίσει.

Φωτογραφία: Αναστασία Αδαμάκη - Food Styling: Αντωνία Κατή