Καλός ο τραχανάς σούπα, αλλά και το τραχανότο δεν πάει πίσω! Αυτό το χορταστικό πιάτο με τραχανά φτιάχνεται στο πι και φι και ενθουσιάζει με την απλότητα και τη νοστιμιά του.
Υλικά
- 1 φλιτζάνι τραχανά ξινό
- κοπανιστή Μυκόνου
- ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
- 1 κρεμμύδι μεγάλο, ψιλοκομμένο
- 3 σκελίδες σκόρδο λιωμένο
- 4 ντομάτες μεγάλες, τριμμένες
- 1 κουτ. γλυκού ζάχαρη
- 4 φλιτζάνια νερό
Tips
- Αν θέλετε, μπορείτε να αντικαταστήσετε την κοπανιστή με κυβάκια από χαλούμι και να πασπαλίσετε τον τραχανά με λίγο ξερό δυόσμο.
Διαδικασία
Βήμα 1
Σε κατσαρόλα ζεσταίνετε το λάδι και σοτάρετε το κρεμμύδι και το σκόρδο για μερικά λεπτά. Προσθέτετε τις ντομάτες, το νερό, τη ζάχαρη και μόλις πάρουν βράση, ρίχνετε λίγο λίγο τον τραχανά ανακατεύοντας συνεχώς.Βήμα 2
Όταν αρχίσει ξανά να κοχλάζει, χαμηλώνετε τη φωτιά και σιγοβράζετε μέχρι να χυλώσει ο τραχανάς, ανακατεύοντας κάθε τόσο.Βήμα 3
Τέλος, προσθέτετε την κοπανιστή τριμμένη και σερβίρετε αμέσως με τηγανισμένο μπαγιάτικο ψωμί που έχετε τρίψει προηγουμένως με λίγο σκόρδο και έχετε κόψει σε μεγάλα ζάρια.Φωτογραφία: Βαγγέλης Πατεράκης - Food styling: Αντωνία Κατή