traxanas me paprika kai manitaria mikri
clock icon
25'

Τραχανάς με μανιτάρια και πάπρικα

Υλικά

  • 30 ml έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
  • 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 1 σκελίδα σκόρδο, σπασμένη
  • 50 γρ. βούτυρο
  • 150 γρ. μανιτάρια, σε φέτες
  • ½ κουτ. γλυκού θυμάρι ξερό
  • 2 κουτ. γλυκού γλυκό κόκκινο πιπέρι
  • ½ κουτ. γλυκού καυτερό κόκκινο πιπέρι
  • 250 γρ. τραχανά της προτίμησής μας
  • 800 ml ζεστό ζωμό κρέατος ή λαχανικών, φρέσκο ή ψυγείου
  • ξινοτύρι ή μυζήθρα για το σερβίρισμα
  • αλάτι, μαύρο πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Ο τραχανάς είναι η γευστική επιτομή του ελληνικού χειμώνα. Το αγαπημένο χειροποίητο ζυμαρικό πλέον δεν μαγειρεύεται μόνο ως σούπα αλλά με διάφορους εξαιρετικά νόστιμους συνδυασμούς, όπως αυτή η εκδοχή με την πάπρικα και τα μανιτάρια!

Σε μια πλατιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο για 1-2 λεπτά μέχρι βγάλουν τα αρώματά τους. Προσθέτουμε το βούτυρο, τα μανιτάρια και το θυμάρι συνεχίζοντας το σοτάρισμα μέχρι να πάρουν χρώμα.
Προσθέτουμε το γλυκό και το καυτερό πιπέρι, τον τραχανά, περίπου όλο τον ζωμό (ανάλογα με το είδος του τραχανά ίσως χρειαστεί περισσότερο ή λιγότερο ζωμό) και αλάτι. Ανακατεύουμε και μαγειρεύουμε τον τραχανά μέχρι να απορροφήσει τα υγρά και να γίνει σπυρωτός. Σερβίρουμε όσο είναι ζεστός πασπαλίζοντας με ξινοτύρι ή τριμμένη μυζήθρα.

Διαδικασία

Βήμα 1

Σε μια πλατιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο για 1-2 λεπτά μέχρι βγάλουν τα αρώματά τους. Προσθέτουμε το βούτυρο, τα μανιτάρια και το θυμάρι συνεχίζοντας το σοτάρισμα μέχρι να πάρουν χρώμα.

Βήμα 2

Προσθέτουμε το γλυκό και το καυτερό πιπέρι, τον τραχανά, περίπου όλο τον ζωμό (ανάλογα με το είδος του τραχανά ίσως χρειαστεί περισσότερο ή λιγότερο ζωμό) και αλάτι. Ανακατεύουμε και μαγειρεύουμε τον τραχανά μέχρι να απορροφήσει τα υγρά και να γίνει σπυρωτός. Σερβίρουμε όσο είναι ζεστός πασπαλίζοντας με ξινοτύρι ή τριμμένη μυζήθρα.