trahanas-kokkinos
clock icon
30'

Τραχανάς κόκκινος με λαχανικά

Υλικά

  • 3 κουτ. σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
  • 1 μεγάλη κόκκινη πιπεριά Φλωρίνης, σε κομματάκια
  • 200γρ. μανιτάρια λευκά, ψιλοκομμένα
  • 1 πιπεριά πράσινη κέρατο, ψιλοκομμένη
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 1 μεγάλη σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
  • 250γρ. ντοματάκια κονκασέ ψιλοκομμένα
  • 250γρ. Βλάχα Τραχανά σταρένιο
  • 1 λίτρο ζωμό λαχανικών σπιτικό ή ψυγείου
  • αλάτι, πιπέρι

Η απόδειξη ότι τα πιο απλά πιάτα μπορούν να είναι βαθιά νόστιμα χωρίς να χρειάζεται να περάσετε ώρες στην κουζίνα. Ο Τραχανάς Βλάχα Σταρένιος συνδυάζεται με λαχανικά και ντομάτα και κάνει ένα χορταστικό πιάτο που θα ετοιμάσετε στο πι και φι.

Σε ένα φαρδύ τηγάνι με βαρύ πάτο ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και σοτάρετε όλα τα λαχανικά σε μέτρια φωτιά για 5 λεπτά μέχρι να πάρουν ωραίο χρώμα και να μαλακώσουν.
Προσθέτετε τον Τραχανά και τον σοτάρετε για 2-3 λεπτά ανακατεύοντας διαρκώς με μια σπάτουλα.
Προσθέτετε τα ντοματάκια και δύο φλιτζάνια ζεστό ζωμό. Σιγοβράζετε ανακατεύοντας ανά διαστήματα. Μόλις εξατμιστεί ο ζωμός, προσθέτετε άλλο ένα φλιτζάνι και ανακατεύετε ανά διαστήματα. Επαναλαμβάνετε τη διαδικασία μέχρι να βράσει ο τραχανάς, να εξατμιστούν τα υγρά και να παραμείνει όσο γίνεται πιο σπυρωτός, αλατοπιπερώνοντας ανάλογα με τη γεύση σας.
Τραβάτε το σκεύος από τη φωτιά και σκεπάζετε με μια πετσέτα και καπάκι για 5 λεπτά. Σερβίρετε τον τραχανά ζεστό πασπαλίζοντας, αν θέλετε, με λίγη πάπρικα γλυκιά.

Διαδικασία

Βήμα 1

Σε ένα φαρδύ τηγάνι με βαρύ πάτο ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και σοτάρετε όλα τα λαχανικά σε μέτρια φωτιά για 5 λεπτά μέχρι να πάρουν ωραίο χρώμα και να μαλακώσουν.

Βήμα 2

Προσθέτετε τον Τραχανά και τον σοτάρετε για 2-3 λεπτά ανακατεύοντας διαρκώς με μια σπάτουλα.

Βήμα 3

Προσθέτετε τα ντοματάκια και δύο φλιτζάνια ζεστό ζωμό. Σιγοβράζετε ανακατεύοντας ανά διαστήματα. Μόλις εξατμιστεί ο ζωμός, προσθέτετε άλλο ένα φλιτζάνι και ανακατεύετε ανά διαστήματα. Επαναλαμβάνετε τη διαδικασία μέχρι να βράσει ο τραχανάς, να εξατμιστούν τα υγρά και να παραμείνει όσο γίνεται πιο σπυρωτός, αλατοπιπερώνοντας ανάλογα με τη γεύση σας.

Βήμα 4

Τραβάτε το σκεύος από τη φωτιά και σκεπάζετε με μια πετσέτα και καπάκι για 5 λεπτά. Σερβίρετε τον τραχανά ζεστό πασπαλίζοντας, αν θέλετε, με λίγη πάπρικα γλυκιά.